background img
banner
banner

Στην τελική ευθεία ο σχεδιασμός για το νέο Επιχειρηματικό Πάρκο

ΆΝΟΙΞΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ, ΣΤΟΝ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Αυτό το τρίμηνο, έως και τον Ιούλιο, έχει ανοίξει μια μεγάλη πρόκληση για την Αιγιάλεια «βγήκε στον αέρα» δημόσια πρόσκληση, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, για τη χρηματοδότηση του «Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη Οργανωμένων Υποδοχέων και Επιχειρηματικών Πάρκων» και για τις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας.

Η ανάρτησης της δημόσιας προκήρυξης από τη ‘διαχειριστική’ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (Ε.Υ.Δ) του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2021-2027») έγινε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας με απόφαση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη. Το ποσό της χρηματοδότησης, τα 1,2 εκατ. ευρώ, αφορά 7 από τις 15 περιοχές που είχαν επιλεγεί προ τριετίας.

Για 7 περιοχές, μέσα στο 2024, θα έχουμε την τελική χωροθέτηση νέων Επιχειρηματικών Πάρκων ενώ δύο από αυτές θα αποκτήσουν ειδικό bonus με την χρηματοδότηση του Master Plan. Δικαιούχοι της προκήρυξης είναι Δήμοι, Αναπτυξιακοί οργανισμοί και εταιρείες ΟΤΑ

Οι προδιαγραφές

Μετά την έκδοση, πριν από λίγα 24ωρα, της πρόσκλησης χρηματοδότηση του «Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη Οργανωμένων Υποδοχέων και Επιχειρηματικών Πάρκων», οι ενδιαφερόμενοι φορείς που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, θα πρέπει να προχωρήσουν στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια.

Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι, η υποδοχή των επενδύσεων στον παραγωγικό – μεταποιητικό τομέα να γίνεται σε οργανωμένους χώρους – υποδοχείς, προκειμένου να διορθωθεί ένα σοβαρό έλλειμμα που έρχεται από το παρελθόν, μια πολεοδομική και χωροταξική αναρχία στην εγκατάσταση λειτουργία παραγωγικών μονάδων.

Ειδικότερα, στόχος του σχεδίου είναι η κατάρτιση ενός προγράμματος που θα θέτει σε προτεραιότητα 7 περιοχές που θα επιλεγούν αρχικά ενώ 2 περιοχές σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης προορίζονται για την υπογραφή σύμβασης εκπόνηση του Master Plan. Και για τις 7 περιοχές του αρχικού στόχου θα προχωρήσει όμως ο σχεδιασμός για την εκπόνηση των αναγκαίων Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, με την κατάρτιση των φακέλων για την απόκτηση των κατάλληλων χρήσεων γης.

Στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος προβλέπεται να υπάρχει διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς αλλά και τις επιχειρήσεις που θα βεβαιώνουν τη διαθεσιμότητά τους να προχωρήσουν τις διαδικασίες μετεγκατάστασης εντός Επιχειρηματικού Πάρκου μέσα από τη σύσταση Εταιρίας Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΔΕΠ) σύμφωνα με τους κανόνες του Νόμου 4982/2022.

Τα προνόμια

Το τελικό Master Plan που θα αφορά καταρχάς τις δύο περιοχές που έχουν περάσει τις «τελικές εξετάσεις», θα προβλέπει την ίδρυση ενός νέου Επιχειρηματικού Πάρκου με μέση επιφάνια 300 στρέμματα. Και οι λοιπές 5 περιοχές ή όσες προκριθούν ακόμη, θα μπορούν, την επόμενη μέρα, μέσα από συμπληρωματική σύμβαση, να προχωρήσουν και το δικό τους Master Plan.

Ως ειδικότερος στόχος του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη οργανωμένων Επιχειρηματικών Πάρκων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τίθεται η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από παραγωγικές επενδύσεις.

Ημερομηνία λήξης των αιτήσεων είναι η 31-7-2024 καθώς το σχέδιο προβλέπεται να περάσει στην οριστική του μορφή μέσα στο β’ εξάμηνο του έτους.

Προς επιλογή ο Σελινούντας…

Η προτεραιότητα ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου μεταξύ δύο εναλλακτικών περιοχών, Μεγανίτη και Σελινούντα, κρίθηκε το 2021 από την Περιφέρεια, σε συνεργασία και με το δήμο, με βάση και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί.

Η τελική απόφαση του δήμου φαίνεται να καταλήγει στην ίδρυση Επιχειρηματικού (Βιοτεχνικού) Πάρκου στον Σελινιούντα σε έκταση 380 στρέμματα πλησίον της Ολυμπίας οδού, με οριοθέτηση μάλιστα, στην ανατολική της πλευρά, πάνω στην περιφερειακή οδό Κορίνθου. Προβλέψεις για τις χρήσεις γης στην περιοχή υπάρχουν και στο εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Συγκρότημα Αιγίου από το 1986.

«Υφιστάμενες επιχειρήσεις, εφόσον μεταφερθούν εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου, δεν χρειάζονται νέες άδειες. Δεν αποκλείεται να υπάρξει ενδιαφέρον για μεταφορά επιχειρήσεων και από άλλες περιοχές» εξήγησε εν ευθέτω χρόνο στo Protionline.gr ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών Αιγιαλείας Λεωνίδας Καράμπελας.

«Ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν χρειάζεται να προσδιορίζει, απλά δεν θα πρέπει να απαγορεύει αυτού του είδους τη δραστηριότητα. Θα πρέπει επίσης να μην υπάρχουν εμπλοκές με πολύ-ιδιοκτησίες» αναφέρει ο Πέτρος Μαντάς, πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ).

«Οι οργανωμένες ζώνες διαθέτουν προδιαγραφές και ειδικά επενδυτικά κίνητρα όπως μέσω και του Αναπτυξιακού Νόμου. Δύνανται να συμβάλλου σε μια ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και να περιορίζουν τα λειτουργικά κόστη για τις επιχειρήσεις ενώ ενδείκνυνται και για περιβαλλοντικούς λόγους» σχολίασε πρόσφατα στo Protionline.gr ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr