background img
banner
banner

«Στρώνει» το έδαφος με αγρότες και κτηνοτρόφους

Λ. ΑΥΓΕΓΑΚΗΣ: «ΤΟΝΩΤΙΚΗ ΕΝΕΣΗ» 20 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης βρίσκεται σε προεκλογική… αποστολή κατά το τελευταίο 20ήμερο και θα παραμείνει στην περιοχή έως και τις Ευρωεκλογές. Μετά από αλλεπάλληλες επαφές σε Αγρίνιο, Πάτρα και Αμαλιάδα, ο κ. Αυγενάκης επιχειρεί να κατευνάσει αντιδράσεις και να αποκαταστήσει το κλίμα με τον αγροτικό κόσμο.

Μετά και την τελευταία ανακατανομή πιστώσεων, στη Δυτική Ελλάδα, για Σχέδια Βελτίωσης της νέας περιόδου του ΕΣΠΑ (Π.Α.Α. 2021-2027), αναλογεί ποσό των 28,36 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό όμως της τελευταίας αύξησης του προϋπολογισμού για τη Δυτική Ελλάδα ήταν 57% στην Κρήτη όμως το ποσό διπλασιάστηκε (104%) με αποτέλεσμα το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς, με επιστολή του στην ηγεσία του Υπουργείου να καταγγέλλει ότι οι αγρότες στην περιφέρεια «υφίστανται διαφορετική αντιμετώπιση έναντι των υπολοίπων συναδέλφων τους».

Ήδη το Υπουργείο δεσμεύθηκε τελευταία προκειμένου να εξασφαλίσει στην περιφέρεια πρόσθετη χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ μέσα από τα Σχέδια Βελτίωσης. Μετά τις πρώτες κατανομές στα πλαίσια του νέου Π.Α.Α. 2021-2027, στα Σχέδια Βελτίωσης από τη Δυτική Ελλάδα εντάχθηκαν 350 δικαιούχοι. Εξασφαλίσαμε δέσμευση του Υπουργού ότι θα υπάρξει νέα κατανομή, με βάση τα σχετικά αιτήματα αλλά και τις επιστολές που έχουμε απευθύνει» εξηγεί ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρούν επίσης στην υπογραφή Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης. Η Περιφέρεια θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ από το Π.Α.Α. για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού. Ήδη Υπουργείο και Περιφέρεια προετοιμάζουν το Τεχνικό Δελτίο ώστε προχωρήσει η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για τη διακήρυξη του διαγωνισμού.

«Είναι κρίσιμο να συνεργαστούμε στενά και αποτελεσματικά ώστε να θεσπιστούν Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης έως το τέλος του 2024 σε κάθε Περιφέρεια. Αλλιώς δεν θα αποφύγουμε το πρόστιμο των 450 εκατομμυρίων ευρώ που έχει επιβληθεί στην χώρα μας. Ας δουλέψουμε μαζί για να προστατεύσουμε τους κτηνοτρόφους μας!» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Αυγενάκης στην Πάτρα.

«Το μέγεθος της πρόκλησης είναι μεγάλο, αν δεν ‘τρέξει’ άμεσα η διαδικασία και ενεργοποιηθεί πρόστιμο από την Ε.Ε, θα υπάρξει ‘ψαλίδι’ στις επιχορηγήσεις της ΚΑΠ. Ως Περιφέρεια επίσης θέλουμε να είμαστε παρόντες στις εξελίξεις, να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε τοπικά τη διαδικασία υλοποίησης του Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης» συμπληρώνει ο κ. Φίλιας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr