background img
banner
banner

Τι ζήτησε η δημοτική αρχή από τον πρωθυπουργό

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΝΤΕΚΑ ΣΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ήταν Νοέμβριος του 2022 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί ξανά το Αίγιο και ο αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο, του είχε παραδώσει υπόμνημα με το αίτημα της δημιουργίας του διυλιστηρίου Σελινούντα. Σήμερα που το έργο έχει χρηματοδοτηθεί και βρίσκεται λίγο πριν την έναρξή του, ο κ. Χριστόπουλος του παρέδωσε ξανά υπόμνημα με τα σημεία που χρήζουν προσοχής για τον δήμο αλλά και με υπό εκκρεμότητα και προτεινόμενα έργα.

Το εάν θα φανεί… γούρικος ο αναπληρωτής δημάρχου, θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Το βέβαιο είναι ότι τα έργα και οι παρεμβάσεις που κατέστησε αναγκαία στον πρωθυπουργό, αφενός θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα που… κρατούν πίσω την Αιγιάλεια σε κάποιους τομείς και αφετέρου θα δώσουν ώθηση στην περιοχή.

Έργα και κατασκευές αναπτυξιακού χαρακτήρα

Τα έντεκα αιτήματα που κατατέθηκαν σχετίζονται κυρίως με έργα και κατασκευές αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, κυρίως όμως θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή.

Για παράδειγμα, το αίτημα που ετέθη και αφορά τη σύνδεση του νέου λιμένα Αιγίου με τον αυτοκινητόδρομο, δεν είναι νέο. Αντιθέτως μετά πολλά χρόνια και άλλα τόσα βρίσκεται στον… δρόμο. Διότι ναι μεν υπάρχει η πίστωση από την Περιφέρεια για την κατασκευή του έργου, ωστόσο δεν έχουν εξευρεθεί ακόμη τα 3 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τις απαλλοτριώσεις. Το λιμάνι του Αιγίου συμπεριλαμβάνεται στο υπόμνημα του δήμου προς τον πρωθυπουργό και σε ό,τι αφορά την αξιοποίησή του. Από τον δήμο ζητείται η αναβάθμιση του τουριστικού λιμένα στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης του υπουργείου Τουρισμού.

Παλιά και νέα σιδηροδρομική γραμμή και Οδοντωτός

Στα αιτήματα του δήμου Αιγιαλείας δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνεται ένα έργο που χρονίζει και αποτελεί αίτημα σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας. Έχει τεθεί δε πολλάκις και από τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο στους αρμόδιους υπουργούς και δεν είναι άλλο από τη σύνδεση του Σιδηροδρομικού Σταθμού με την πόλη του Αιγίου που εκκρεμεί από την παράδοση του σταθμού το 2021, δεδομένου ότι υπήρξε σχετική εξαγγελία στα εγκαίνια.

Σχετικά με την εγκαταλειφθήσα σιδηροδρομική γραμμή, υπάρχει αίτημα του δημάρχου Αιγιαλείας στον ΟΣΕ για παραχώρησή της στον δήμο, με σκοπό την κατασκευή πεζοδρομίου-ποδηλατοδρόμου. Από την ατζέντα των αιτημάτων, δεν απουσιάζει ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος. Ειδικότερα, ζητείται αναβάθμιση της σιδηροδρομικής υποδομής του Οδοντωτού ώστε να εκλείψουν οι τυχόν κίνδυνοι σε ορισμένα σημεία της διαδρομής από κατολισθήσεις οι οποίες, ως γνωστόν, έκαναν αρκετές φορές την εμφάνισή τους από τη φωτιά του περασμένου Ιουλίου και μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το θέμα «Οδοντωτός» κλείνει με τη διαπίστωση ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να υιοθετηθεί η πρόταση για ανάπτυξή του μέσα από τη δημιουργία φορέα στον οποίο θα συνεργαστούν κρατικοί φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση (δήμοι Αιγιαλείας και Καλαβρύτων).

Αντιπλημμυρικά

Ο δήμος ζητά ακόμη επίσπευση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων στα πλαίσια της Ολύμπιας Οδού και των συνοδών έργων της, αίτημα για το οποίο είναι ενήμερο το αρμόδιο υπουργείο.

Ζητείται αντιμετώπιση της διάβρωσης

Ουσιώδες είναι και το αίτημα που θέτει ο δήμος προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων και την κατασκευή έργου για την αντιμετώπιση της διάβρωσης παραλιακών υποδομών του δήμου που περιλαμβάνονται στη Μελέτη Αντιμετώπισης των Φαινομένων Διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού Κόλπου. Επίσης, ζητείται επίσπευση εκπόνησης μελέτης και κατασκευής έργου για την αντιμετώπιση διαβρώσεων σε παραλιακές υποδομές του δήμου που δεν περιλαμβάνονται στη Μελέτη Αντιμετώπισης των Φαινομένων Διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού Κόλπου, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Αίτημα για χρηματοδοτήσεις – Η αγροτική οδοποιία σε πρώτο πλάνο

Τέλος, από τον δήμο ζητείται η έγκριση χρηματοδοτήσεων για τη βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου, δεδομένης της ανάγκης ανάπτυξη και στήριξης της υπαίθρου. Μάλιστα, γι’ αυτό τον σκοπό έχει υποβληθεί αίτημα από δήμο και ΔΕΥΑΑ για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ευελπιστώντας σε έγκριση.
Ο δήμος αιτείται ακόμη χρηματοδότηση των μελετών και των έργων που θα προκύψουν είτε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είτε από το Υπουργείο Υποδομών, για την ενίσχυση και την τόνωση της περιοχής.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Σχόλια

  • Τελικά, ο πρωθυπουργός δεν θέλει μπροστά του τον πιο άχρηστο δήμαρχο της Αιγιάλειας ή ο κοντός και άσχημος ντρέπεται να παρουσιαστεί μπροστά στο μοντέλο;

    Kostas Zanakis 01/06/2024 10:48

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr