background img
banner
banner

Το Αίγιο εορτάζει την… Πηγή Ζωής του, Παναγία Τρυπητή!

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Η Παναγία Τρυπητή, η Ζωοδόχος Πηγή του Αιγίου, έχει αύριο Παρασκευή της Διακαινησίμου, 10 Μαΐου, την τιμητική Της και μαζί Της, εορτάζει όλη η Αιγιάλεια. Πλήθος κόσμου αναμένεται να συρρεύσει από σήμερα κιόλας στο Ιερό Της Προσκύνημα για να προσκυνήσει τη θαυματουργή Εικόνα Της, ενώ Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και Δήμος Αιγιαλείας ετοιμάζουν εδώ και μέρες τις λατρευτικές εκδηλώσεις που θα συνοδεύσουν την εορτή της πολιούχου του Αιγίου.

Το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών της εορτής, όπως ανακοινώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, έχει ως εξής: Για σήμερα Πέμπτη της Διακαινησίμου 9 Μαΐου, έχουν προγραμματιστεί τα εξής: Στις 7.00μ.μ. θα ψαλεί μέγας εόρτιος Πολυαρχιερατικός Εσπερινός. Από τις 11.00μ.μ. ως τις 2.30 τα ξημερώματα Ιερά Αγρυπνία. Αύριο Παρασκευή της Διακαινησίμου 10 Μαΐου, ώρα 7.00 το πρωί, εόρτιος Όρθρος. Ώρα 8.20π.μ. πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. 9.00 έως 9:45π.μ. άφιξη των επισήμων. Ώρα 10.30π.μ. Απόλυση Θείας Λειτουργίας.

Με την καθιερωμένη διαδρομή πεζή και με τζιπ

Αμέσως μετά, καιρού επιτρέποντος έχει προγραμματιστεί η καθιερωμένη Λιτάνευση. Συγκεκριμένα: Ώρα 10.45 εκκίνηση Ιεράς Πομπής, Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας ως εξής: Πεζή: Ζωοδόχου Πηγής -Μιχαλοπούλου -Ερμού -πλατεία Αγίας Λαύρας. Εκεί θα ψαλεί δέηση και θα εκφωνηθεί πανηγυρικός θείος λόγος. Με όχημα (στρατιωτικό τζιπ): Κλεομένους Οικονόμου -Μητροπόλεως -Αράτου -Αιγιαλέως -Κλεομένους Οικονόμου- Ασημάκη Φωτήλα –Ταξιαρχών- Νικολάου Σολιώτη- Νικολάου Πλαστήρα- Κανελλοπούλου -Ζωοδόχου Πηγής.

Ώρα 7.00μ.μ. Εσπερινός, Χαιρετισμοί και Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο Ζωοδόχο Πηγή. Στις ως άνω Ακολουθίες θα παραστούν οι κάτωθι Αρχιερείς: Ο Γέροντας από Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος, ο Επίσκοπος Κερνίτσης Χρύσανθος και ο σεπτός Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους θα αποδώσουν ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Αιγίου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης» υπό την διεύθυνση του Φωτίου Θεοδωρακοπούλου. Η απόδοση της εορτής θα γίνει την Κυριακή του Θωμά 12 Μαΐου, ώρα 7.00 θα ψαλλούν χαιρετισμοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο Ζωοδόχο Πηγή. Μετά το πέρας της Ακολουθίας, η Ιερά Εικόνα της πολιούχου θα λιτανευθεί εντός του ιερού ναού και θα τοποθετηθεί στον θρόνο Της.

Οι τελετάρχες των εκδηλώσεων έχουν οριστεί και είναι οι εξής: Εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως ο Αρχιμανδρίτης π.Ιωακείμ Βενιανάκης Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Πρωτοπρεσβύτερος π.Χρήστος Τσάκαλος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως και ο Πρωτοπρεσβύτερος π.Βασίλειος Πετρόπουλος Αρχιερατικός Επίτροπος Βοστίτσης. Εκ μέρους του Δήμου Αιγιαλείας, οι δημοτικοί υπάλληλοι Αγλαΐα Σαλαμούρα και Αριστομένης Σταματόπουλος. Τιμές προς την Ιερά Εικόνα θα αποδοθούν από τιμητικά στρατιωτικά αγήματα καθώς και από τις φιλαρμονικές του Δήμου Αιγιαλείας.

Με Αλεξοπούλου και Δήμα οι εκδηλώσεις

Σε ό,τι αφορά το ποιοι θα τιμήσουν με την παρουσία τους τις λατρευτικές εκδηλώσεις, μέχρι χθες το μεσημέρι, στον δήμο Αιγιαλείας είχε γίνει γνωστό, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Εθιμοτυπίας Μαρία Αγγελοπούλου, ότι την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Αχαιή υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου. Επιπλέον αναμένονται κι άλλοι εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου και κομμάτων.

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Πύρρος Δήμας θα είναι ένας εξ αυτών. Μάλιστα, στο περιθώριο της παρουσίας του στις εκδηλώσεις για την πολιούχο του Αιγίου, ο Πύρρος Δήμας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με στελέχη της Ν.Δ. αλλά και με θαυμαστές του τρεις φορές χρυσού Ολυμπιονίκη στην Άρση Βαρών! Ο Πύρρος Δήμας θεωρείται από τους πλέον επιτυχημένους αθλητές άρσης βαρών. Ο Έλληνας αθλητής κατέκτησε τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (1992, 1996, 2000) και ένα χάλκινο στην Αθήνα το 2024. Εκλέχθηκε βουλευτής επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ το 2012 και επανεξελέγη τον Ιούνιο του ίδιου έτους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr