background img
banner
banner

Φεύγει η σκόνη, παραμένει… ασυνήθιστο το κλίμα!

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΩΝ: 10ΟΣ ΜΗΝΑΣ ΥΨΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ Ο ΜΑΙΟΣ, ΡΕΚΟΡ ΞΗΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ ΓΙΑ ΤΟ 5ΜΗΝΟ ΤΟΥ ‘24!

Μετά τα αλλεπάλληλα κύματα αφρικανικής σκόνης η οποία, σε συνδυασμό με τη ζέστη, έκαναν την ατμόσφαιρα αποπνικτική, ο μαΐστρος (βορειοδυτικός άνεμος) καθαρίζει την ατμόσφαιρα και επαναφέρει -από την Τετάρτη 22 Μαΐου- τη θερμοκρασία κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου στην Αιγιάλεια.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και συνεργάτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Νικόλα Σερέτη, η αισθητή βελτίωση των συνθηκών στην ατμόσφαιρα προβλέπεται να διαρκέσει έως και τα τέλη του μήνα.

«Μετά το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου είχαμε ένα σταθερό σχεδόν ‘μοτίβο’ όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, νότιοι άνεμοι οι οποίοι κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο ευνοούσαν τη συσσώρευση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. Τις τελευταίες μέρες ο συνδυασμός σκόνης αλλά και ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών έκανε την κατάσταση αποπνικτική αλλά, από την Τετάρτη (σ.σ. σήμερα) και μέχρι το τέλος του μήνα επιστρέφουμε σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα θερμοκρασίας και συνθηκών στην ατμόσφαιρα» αναφέρει.

Η αλλαγή του καιρού θα είναι εμφανής από σήμερα το μεσημέρι με τους δυτικούς ανέμους, στον Πατραϊκό να δροσίζουν πρώτα την Πάτρα όπου η ανώτερη θερμοκρασία θα πέσει στους 26 βαθμούς.

Πιο αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας, στους 26 βαθμούς, από το Σάββατο στο Αίγιο. Αρκετά πιο… ευχάριστα πάντως αν σκεφτεί κανείς ότι, στα δυτικά του νομού και πιο συγκεκριμένα στη Χαραυγή Αχαΐας το θερμόμετρο την Τρίτη 21 του μηνός έφτασε στους 34,7 βαθμούς!

«Και ο μήνας Μάιος μετά τα τελευταία ‘επεισόδια’ ζέστης θα κινηθεί, σε επίπεδο θερμοκρασίας, κατά 1-2 βαθμούς πάνω από τα ‘κανονικά’ για την εποχή επίπεδα. Λόγω της μικρής διάρκειας της νύκτας, η ελάχιστη θερμοκρασία θα παραμείνει έως και τα τέλη του μήνα κάτω από τα συνήθη επίπεδα γι αυτό και σε κάποιες περιοχές βλέπουμε το θερμόμετρο να πέφτει με πιο αργό ρυθμό.
Σε κάθε περίπτωση ο Μάιος που διανύουμε θα παραμείνει εκτός… φυσιολογικής κλίμακας. Θα είναι μάλιστα ο 10ς κατά σειρά μήνας όπου το θερμόμετρο, κατά μέσο όρο, θα υπερβαίνει τα συνήθη για την εποχή επίπεδα, δείγμα της αλλαγής στο κλίμα» εκτιμά ο κ. Σερέτης.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν επίσης ότι το κλίμα έως και τα τέλη του μήνα, θα είναι ιδιαίτερα ξηρό εξαιτίας της απουσίας βροχοπτώσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Στα παραθαλάσσια τμήματα δεν βλέπουμε βροχοπτώσεις μέσα στον Μάιο. Εκτός από μια ιδιαίτερα θερμή περίοδο, τελικά, το πρώτο 5μηνο του 2024 θα είναι και ιδιαίτερα ξηρό καθώς οι βροχοπτώσεις έχουν απόκλιση, μειούμενες με βάση τον μέσο όσο και η θερμοκρασία, επίσης εκτός μέσης κλίμακας, αυξημένη. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ότι πάμε σε ένα πολύ θερμό και ξηρό καλοκαίρι, το 3ο κατά σειρά καλοκαίρι όπου το κλίμα φαίνεται να αλλάζει προς μια πιο ακραία κατάσταση» συμπληρώνει ο συνεργάτης του Αστεροσκοπείου.

Καλλιέργειες – Χιονοκάλυψη

Σύμφωνα με τον κ. Σερέτη η απόκλιση στα ύψη του υετού (βροχής) είναι πλέον πολύ σημαντική στην περιοχή και πλησιάζει το 40% κάτω, από τα συνήθη επίπεδα. Μετά το ασυνήθιστο ύψος βροχής που έφερε ο Daniel τον Σεπτέμβριο με τις γνωστές καταστροφές, πλέον περάσαμε δηλαδή στην άλλη όχθη…

«Στην Πάτρα για το 2024 καταγράφουμε μείωση πάνω από 120 mm (χιλιοστά) βροχής. Στην Αχαΐα, για το 5μηνό του έτους καταγράφουμε κατά μέσο 400 λίτρα νερού/τμ. Φέτος όμως κινούμαστε από 250 έως 270 λίτρα νερού/τμ.» αναφέρει.

Αυτό που στεναχωρεί πάντως περισσότερο τους επιστήμονες, σε σχέση με τις καλλιέργειες αλλά και την επάρκεια νερού γενικότερα, είναι η απουσία χιονοκάλυψης που θα αφήσει κενούς τους ταμιευτήρες το καλοκαίρι, «στεγνώνοντας» τον υδροφόρο ορίζοντα.

«Από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με το σχετικό διάγραμμα του Meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου, είχαμε μόλις τέσσερις μικρές περιόδους, από 24 έως 48 ώρες, με αυξημένη χιονόπτωση. Όλο το υπόλοιπο διάστημα η χιονοκάλυψη ήταν σταθερά κάτω από τα επίπεδα του 2023, στο χαμηλό 3% της χώρας» σύμφωνα με τον κ. Σερέτη.

«Σήμα κινδύνου» σε σχέση με τις φωτιές έχει ήδη… ανάψει καθώς, από 1η Ιανουαρίου έως 1η Μαΐου καταγράφηκε αύξηση 22% στις δασικές πυρκαγιές, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία από την Πυροσβεστική.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχόλια

  • ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΕΡΙΜΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΣΤΟΝ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΑΡΚΕΙΑ ΝΕΡΟΥ….ΟΞΩ ΡΕΕΕΕΕΕΕ…….

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΟΥΜΠΟΥΡΟΣ 23/05/2024 09:07

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr