background img
banner
banner

Έντονη και ηχηρή διαμαρτυρία

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΑΛΕΙΑΣ

Οι συντονισμένες δράσεις πρόληψης και η αποτελεσματικότητα καταστολής του εγκλήματος από την τοπική ΕΛ.ΑΣ., έχουν φέρει την Αιγιάλεια αισίως, σε επίπεδα παραβατικότητας μίας εικοσαετίας πριν. Η πολιτεία ωστόσο δεν μεριμνεί για τη διατήρηση του θετικού πρόσημου ούτε ενισχύει την προσπάθεια.

Αντιθέτως μάλιστα συνεχίζει να καλλιεργεί την όλο και μεγαλύτερη υποστελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών τής περιοχής, γεγονός που ανάγκασε τους προέδρους των κοινοτήτων της Αιγιάλειας να δραστηριοποιηθούν. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου Φάνης Ραμπαβίλας έκανε την αρχή, καταγράφοντας τα στοιχεία δυναμικότητας των υπηρεσιών αλλά και το πόσο έχουν αποδυναμωθεί το τελευταίο διάστημα, τόσο από άποψη έμψυχου δυναμικού όσο και στόλου.

Συνέταξε επιστολή την οποία υπέγραψαν όλοι οι πρόεδροι των κοινοτήτων τής Αιγιάλειας και την προώθησε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο Γραφείο του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στο Γραφείο Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας, Δημητρίου Μάλλιου, επισημαίνοντας τον κίνδυνο, ελλείψει ανδρών και μέσων, τους καλοκαιρινούς μήνες που πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός της περιοχής, να σημειωθεί «έκρηξη» κλοπών και άλλων ποινικών αδικημάτων. Κοινοποιείται ακόμη στο Γραφείο του πρωθυπουργού και στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου.

ΟΠΚΕ: Από 10 εσχάτως 6

Τα όσα οι πρόεδροι επισημαίνουν, επιβεβαιώνονται από τα νούμερα. Η ΟΠΚΕ του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας, με τη διενέργεια περιπολιών έχει καταφέρει να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη, μειώνοντας σημαντικά τις διαρρήξεις σε σπίτια και επιχειρήσεις, στα οποία πριν μία διετία υπήρχε μεγάλη έξαρση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε σημειώνονταν δύο κλοπές την ημέρα! Όμως, προτού η Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας προλάβει να συμπληρώσει διετία στην περιοχή, από τους δέκα αστυνομικούς που θα έπρεπε να τη στελεχώνουν βάσει της ιδρυτικής απόφασης, έμειναν επτά και εσχάτως έξι. Κι αυτό ενώ από 15 Ιουνίου ξεκινούν οι άδειες, πράγμα που σημαίνει ότι οι περιπολίες (αν) θα γίνονται από τέσσερα άτομα.
Η όλη αντιμετώπιση δείχνει πως οι ιθύνοντες της ΕΛ.ΑΣ. ή το υπουργείο, αντιμετωπίζουν την Αιγιάλεια ως ένα μεγάλο χωριό, μη έχοντας ή αρνούμενοι να αντιληφθούν ότι πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο σε έκταση δήμο, του οποίου ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Και πώς θα μπορούσε να υπάρχει πρόληψη με περιπολίες από ένα μόλις περιπολικό κάθε νύχτα; Κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί πως η ΟΠΚΕ είναι ομάδα κρούσης την οποία δεν μπορούν να υπηρετήσουν όλοι οι αστυνομικοί υπάλληλοι, και η προτροπή του υπουργείου να βγαίνουν περισσότεροι έξω για να αντιμετωπίσουν το έγκλημα, μάλλον μοιάζει ουτοπική. Επιπλέον, υπάρχουν και οι αποσπάσεις, οι αναρρωτικές άδειες που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους είκοσι αστυνομικούς της Ασφάλειας, οι εννέα είναι αποσπασμένοι. Ακόμη, από τους εξήντα που υπηρετούν σε Αστυνομικό Τμήμα Αιγίου και Τμήμα Ασφαλείας Αιγιαλείας, αυτή τη στιγμή κωλύονται από τα καθήκοντά τους, οι είκοσι είτε με αναρρωτικές άδειες, είτε με αποσπάσεις.

Η πρωτοβουλία του προέδρου της Κοινότητας Αιγίου

Οι συνθήκες και η ανασφάλεια που επικρατεί για το τι θα συμβεί στην τοπική κοινωνία τους θερινούς μήνες, ώθησαν τον πρόεδρο της Κοινότητας Αιγίου να λάβει πρωτοβουλίες. Όπως αναφέρει στo Protionline.gr ο κ. Ραμπαβίλας, ΄΄έπειτα από συνάντηση που είχαμε πραγματοποιήσει οι πρόεδροι των κοινοτήτων του δήμου μας με τον Διοικητή Ασφαλείας Ιορδάνη Μαγειράκη, ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα και τις παθογένειες που υπάρχουν. Είναι πλέον αποδεκτό από το σύνολο των προέδρων όλων των κοινοτήτων του δήμου, ότι υπάρχει ανάγκη προστασίας και πρόληψης. Ένας ακόμα λόγος που το φαινόμενο της ανεπάρκειας είναι πιο ορατό από ποτέ, είναι τα οχήματα. Τα δύο τζιπ της ΟΠΚΕ που μέχρι πριν από λίγο διάστημα υπήρχαν ως δυναμική οχημάτων της Υπηρεσίας, τώρα πλέον δεν υπάρχουν, έχουν μεταφερθεί στην πρωτεύουσα και ως αντικατάσταση αυτών έχουν έρθει στην Αιγιάλεια δύο οχήματα αμφιβόλου ποιότητας. Επιπλέον η έλλειψη του προσωπικού, είναι ένα τεράστιο θέμα, αφού οι άνδρες που υπάρχουν δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση ούτε για εποπτεία, ούτε ως δυναμική, σε μία τόσο μεγάλη χιλιομετρικά περιοχή όπως η Αιγιάλεια και με τόσο αυξημένες απαιτήσεις΄΄.

Αναφορικά με την επιστολή, σημείωσε: ΄΄Ήταν μία πρωτοβουλία δική μου την οποία “αγκάλιασαν” αμέσως όλοι οι υπόλοιποι πρόεδροι των κατά τόπους κοινοτήτων του δήμου. Οι υπογραφές αυτές είναι μία έντονη και ηχηρή διαμαρτυρία, που δηλώνει απερίφραστα ότι οι ανάγκες επιτήρησης της περιοχής και η αστυνόμευσή της είναι κάτι που δεν αναβάλλεται και δεν επιβάλλεται. Θέλουμε λύση στο ζήτημα εδώ και τώρα. Τι είναι πιο σημαντικό από την ασφάλεια και την προστασία του πολίτη;΄΄.

΄΄Ζητάμε άμεσα να γίνει κάτι, δεν μπορεί ο δημότης της Αιγιάλειας, ο επισκέπτης και ο τουρίστας της περιοχής, να ζουν στην ανασφάλεια. Ζητάμε ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών του δήμου μας ώστε να νιώσει ο πολίτης μεγαλύτερη ασφάλεια και ηρεμία. Μόνο με την πρόληψη μπορούμε να θωρακίσουμε την κοινωνία. Είναι επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθούν οι ομάδες ΔΙΑΣ του Αστυνομικού Τμήματος και ΟΠΚΕ της Ασφάλειας, όχι μόνο για να μπορεί να ανταποκριθεί σωστά η Υπηρεσία με το θέμα της πρόληψης, αλλά και να καλυφθεί το θέμα της πρακτικότητας. Να αυξηθούν οι περιπολίες που μοιραία έχουν μειωθεί. Το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να διενεργούνται όλες οι περιπολίες που χρειάζονται. Ο σκοπός της κίνησης αυτής έχει απώτερο στόχο, κάθε κακοποιός ή επίδοξος παραβατικός να αποτραπεί και να φοβάται. Η Αιγιάλεια κατά τους θερινούς μήνες υπερτριπλασιάζεται και ο τουρισμός της περιοχής ανεβαίνει χαρακτηριστικά. Πώς να προλάβουν τόσα λίγα άτομα, είναι επιτηρούν μία τεράστια έκταση από άκρη σε άκρη, 24 ώρες το 24ωρο; Είναι αδύνατο΄΄, ανέφερε ακόμη ο κ. Ραμπαβίλας, προσθέτοντας: “Ζητάμε τα άτομα της ΟΠΚΕ να γίνουν 10 (ουδέποτε λειτούργησε από τη δημιουργία της με τον απαιτούμενο αριθμό ατόμων), ενίσχυση της ομάδας Δίας με παραπάνω προσωπικό και ενίσχυση των ανδρών της Ασφάλειας Αιγίου και άμεση θωράκιση των Υπηρεσιών με κατάλληλα, σύγχρονου τύπου οχήματα΄΄.

Τι αναφέρει η επιστολή

Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι αφενός η εγκληματικότητα στην περιοχή του Δήμου Αιγιαλείας έχει μειωθεί αρκετά κατόπιν προσπαθειών της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. και αφετέρου ότι η μεγάλη αποδυνάμωση δημιουργεί φόβους και ανασφάλεια για αντιστροφή του κλίματος. Ειδικότερα, τονίζεται πως παρά την καλή διάθεση των υπηρεσιών η απομάκρυνση προσωπικού και αξιόμαχων οχημάτων για ενίσχυση υπηρεσιών κυρίως του λεκανοπεδίου Αττικής και η αντικατάστασή τους με «σαραβαλάκια», δημιουργεί τον φόβο αύξησης της εγκληματικότητας ειδικά κατά τους θερινούς μήνες που ο πληθυσμός στην περιοχή πολλαπλασιάζεται και συνεπώς απαιτείται συνεχής και εμφανής αστυνόμευση με διενέργεια αστυνομικών ελέγχων για την πρόληψη πάσης φύσεως ποινικών αδικημάτων. Κατόπιν αυτών οι πρόεδροι αναφέρουν: «Παρακαλούμε άμεσα όπως επιληφθείτε επί του αναφερόμενου ζητήματος με την ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών με αστυνομικό προσωπικό και οχήματα τουλάχιστον καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις που θα θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και συγκεκριμένα: 1)Να ενισχυθεί τουλάχιστον με τρία άτομα η ομάδα ΟΠΚΕ ώστε να στελεχωθεί η ομάδα αυτή με τον συνολικό αριθμό των 10 ατόμων που προβλέπεται από την οργανική της δύναμη ως έχει καθοριστεί με διαταγή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας από τότε που ιδρύθηκε. 2)Την επιστροφή των δύο οχημάτων τύπου τζιπ στην ΟΠΚΕ που έχουν ήδη αποσπαστεί σε υπηρεσίες της Αττικής προκειμένου να χρησιμοποιούνται για την ασφαλή μετακίνηση των αστυνομικών που εκτελούν υπηρεσία».

Στην επιστολή που είχε συντάξει η Κοινότητα Ακράτας γίνεται λόγος για μείωση της παραβατικότητας κατόπιν των εξαιρετικών προσπαθειών των διοικητών αλλά και των προσωπικών των Τμημάτων αλλά εκφράζεται δυσαρέσκεια καθώς, παρά καλή διάθεση των αντικειμενικά υποστελεχωμένων υπηρεσιών και το φιλότιμο των στελεχών τους, η έλλειψη αλλά και η συνεχής απομάκρυνση προσωπικού δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας και φόβου για πιθανή αύξηση της εγκληματικότητας ειδικά κατά τους θερινούς μήνες που ο πληθυσμός στην περιοχή πολλαπλασιάζεται και τα στελέχη των τμημάτων δεν επαρκούν. Αναφέρεται ακόμη στην αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν θέματα της καθημερινότητας ειδικά σε μία τουριστική περιοχή όπως η Ακράτα και μάλιστα μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου αλλά κυρίως για την εδραίωση του δημοσίου αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών και ζητά την άμεση ενίσχυση του Α.Τ. Ακράτας με έμψυχο δυναμικό. υπενθυμίζοντας ότι η Δ.Ε. Αιγείρας και Ακράτας που εξυπηρετείται από το εν λόγω Αστυνομικό Τμήμα, αποτελούνται από 24 κοινότητες και εκτείνονται από τον Κορινθιακό Κόλπο ως τον Χελμό.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Τέλος, ο κ. Ραμπαβίλας σημείωσε: ΄΄Αναμένουμε τις απαντήσεις των αρμοδίων στην πράξη, ικανοποιώντας τα αιτήματά μας. Θέλω να ευχαριστήσω τους προέδρους που υπέγραψαν, γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να διεκδικούμε με αξιώσεις. Το γεγονός ότι όλοι οι πρόεδροι των κοινοτήτων υπέγραψαν, δείχνει πόσο πολύ θέλουμε να βοηθήσουμε στα προβλήματα του Δήμου μας. Πέρα από κόμματα και παρατάξεις, τα προβλήματά μας αφορούν όλους κι εμείς οφείλουμε να αγωνιστούμε για το καλό του τόπου μας. Θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες και για άλλα σοβαρά θέματα της περιοχής μας΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr