background img
banner
banner

Έργο… μικρό θαύμα για την άρδευση στα καμένα

Η ΔΕΥΑΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ

Το μεγάλο αντικείμενο της άρδευσης, με τη συντήρηση αρδευτικού δικτύου 400 χιλιομέτρων (300 ανοικτό και 100 κλειστό), έγινε φέτος ακόμη «βαρύτερο» για τη ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, που φρόντισε ώστε να εκτελεστεί ένα πολύ μεγάλο έργο στην καμένη περιοχή της Δ.Ε. Διακοπτού, προκειμένου να μην υπάρχει κι άλλο πλήγμα για τις καλλιέργειες. Την ίδια στιγμή, καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα επάρκειας νερού που προκύπτουν από τον άνυδρο και χωρίς χιόνια χειμώνα που προηγήθηκε.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν στο αρδευτικό δίκτυο στον οικισμό Δερβενάκι και στις κοινότητες Διακοπτό, Ζαχλωρίτικα, Τράπεζα και Ελαιώνας από τη μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου, ήρθαν να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν από τον Σεπτέμβριο ακόμη ως το τέλος του χειμώνα. Τα αυλάκια «έσπασαν» και οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής ανησυχούν για το εάν θα είναι εφικτή η άρδευση των καλλιεργειών τους το φετινό καλοκαίρι. Με έναν αγώνα δρόμου η ΔΕΥΑΑ, κατάφερε να υλοποιήσει έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή.

Η φωτιά προκάλεσε ζημιές, οι κατολισθήσεις… αποτελείωσαν τις υποδομές

΄΄Φέτος ήταν η πιο δύσκολη χρονιά από πολλές απόψεις. Για την άρδευση, είχαμε έναν πολύ ήπιο χειμώνα, δίχως βροχοπτώσεις και κυρίως χιονοπτώσεις οι οποίες είναι και οι υπεύθυνες να γεμίζουν τους ταμιευτήρες του νερού. Από μόνο του αυτό το γεγονός λοιπόν, δημιουργεί πολύ δύσκολες συνθήκες για το καλοκαίρι. Το κυριότερο όμως που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν η κατάσταση σε όλες τις ευπαθείς περιοχές, το Δερβενάκι, τα Ζαχλωριτίκα, το Διακοπτό, τον Ελαιώνα και την Τράπεζα, δηλαδή σημεία που είχαν πληγεί από την περσινή μεγάλη φωτιά. Και δεν ήταν μόνο αυτό, είχαμε αμέσως μετά τις κατολισθήσεις και τα άγρια φαινόμενα του χειμώνα που κατέστρεψαν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του δικτύου, των αυλάκων της ευρύτερης περιοχής΄΄, ανέφερε στo Protionline.gr ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Γιώργος Ντίνος.

Περιγράφοντας το μέγεθος των ζημιών, είπε: ΄΄Όχι μόνο καταστράφηκαν τα αυλάκια αλλά και οι υδρομαστεύσεις, ζημιές που χαρακτηρίζονται σαφώς εκτεταμένες. Ήταν σημεία που εξυπηρετούσαν πάρα πολύ κόσμο επί χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια ζητήματα λειτουργίας στα ανοιχτά δίκτυα, τα οποία καταπλακώθηκαν σε πολύ μεγάλες εκτάσεις και επιφάνειες αλλά και στα κλειστά δίκτυα, λόγω των ρηγματώσεων και των διαβρώσεων που υπέστησαν. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο ήταν ότι είχαμε πολύ δύσκολη πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές και τα συνεργεία επίσης είχαν σοβαρές δυσκολίες στο να επέμβουν για να γίνουν οι οποίες αντικαταστάσεις΄΄.

Δημιουργία υπερσύγχρονης υδρομάστευσης –Νέα όδευση και δίκτυο

΄΄Η συνεργασία με την Πολιτική Προστασία αφενός και αφετέρου την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου ήταν άψογη και έτσι όλοι μαζί, καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο. Χρειάστηκε να ανοίξουμε πολλές οδούς για να φτάσουμε στα επίμαχα σημεία. Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε όλες τις ζημιές σε ένα μεγάλο, σύγχρονο έργο, δημιουργήθηκαν νέες υδρομαστεύσεις, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Διακοπτού όπου πήραμε νερό από τον Βουραϊκό ποταμό. Δημιουργήσαμε μία καινούρια υπερσύγχρονη υδρομάστευση και χρειάστηκε να μετακινήσουμε χιλιάδες κυβικά χωμάτινου όγκου είχαν πέσει από πάνω, από την πλαγιά του βουνού, ενώ δημιουργήσαμε καινούρια όδευση και νέο δίκτυο. Οι υδρομαστεύσεις αυτές είναι νέας τεχνολογίας και δουλεύουν με ειδικές πόρτες διαχωρισμού του νερού, ώστε να διανέμεται σωστά στις σωληνώσεις του δικτύου και να δουλεύουν ρυθμιζόμενα με το λεγόμενο ειδικό “τιμόνι κατεύθυνσης” νέας γενιάς΄΄, επισήμανε ακόμη ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ.

Τι κατασκευάστηκε

Μετακινήθηκε ένα… βουνό από χώματα 5.000 κυβικών μέτρων, για να μπορέσει να γίνει η εγκατάσταση αγωγού Φ800 και φρεάτιο καθιζήσεως με θυροφράγματα για τον έλεγχο της ομαλής ροής. Ελήφθη μέριμνα για προστασία του δικτύου των πηγών καθώς και κατωτέρα στάθμη διέλευσης φερτών υλικών από το υπάρχον γεφύρι του Οδοντωτού, ώστε να μην δημιουργεί πρόβλημα στο δίκτυο του συρμού. Κάπως έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος με την πρώτη βροχή να σημειωθούν οι ίδιες ζημιές και ταυτόχρονα το έργο αυτό δίνει τη δυνατότητα στο Διακοπτό να αποτελέσει αφετηρία για τη μετεξέλιξη με τα κλειστά δίκτυα και να προηγηθεί έναντι των άλλων Δημοτικών Ενοτήτων.

΄΄Θεωρώ κάναμε το ανθρωπίνως δυνατό και καταφέραμε το καλύτερο αποτέλεσμα για το δίκτυο σε εκείνη την περιοχή. Έγινε μία πολύ συντονισμένη δουλειά και προτού ξεκινήσει η φετινή αρδευτική περίοδος, την 1η Μαΐου δηλαδή, είχαμε παραδώσει σχεδόν το σύνολο του δικτύου σε χρήση. Ακόμη και οι πρώιμες καλλιέργειες με φρούτα που έπρεπε να ποτιστούν, καλύφθηκαν, προλαμβάνοντας έτσι πολλά αρνητικά αποτελέσματα για την συγκεκριμένη παραγωγή΄΄, σχολίασε ακόμη ο κ. Ντίνος, προσθέτοντας: ΄΄Πιστεύω ότι καταφέραμε ένα μικρό θαύμα, καθιστώντας έτοιμη για άρδευση μία υποδομή η οποία πραγματικά ήταν διαλυμένη. Όλη η προσπάθεια ήταν μία μεγάλη επιτυχία΄΄.

Το έργο καλύφθηκε από τη ΔΕΥΑΑ εξ ολοκλήρου και με την νέα εργολαβία για την άρδευση. Το συνολικό ποσό που χρειάστηκε ήταν περίπου 120.000 ευρώ.

Έπεσε η στάθμη των γεωτρήσεων – Ενέργειες για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού

Σε ερώτηση του Protionline.gr για το αν θα προκύψουν προβλήματα στην άρδευση λόγω της σοβαρής λειψυδρίας που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, ανέφερε: ΄΄Προσπαθούμε να ρυθμίζουμε τα πράγματα έτσι, ώστε να ανταποκριθούμε σε κάθε περίπτωση παρ’ όλο που έχει πέσει χαρακτηριστικά η στάθμη των γεωτρήσεων και γενικά των δεξαμενών της φυσικής ροής που υπάρχουν από διάφορες πηγές. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι μία πολύ καλή λειτουργία του δικτύου τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δηλαδή τους δύο μήνες που είναι οι δυσκολότεροι στο θέμα της άρδευσης. Θέτουμε σε ισχύ και απαγορεύσεις όπου χρειαστεί και σαφώς έχουμε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τους προέδρους των κοινοτήτων, προσπαθώντας να επιτύχουμε την επάρκεια που χρειαζόμαστε. Πάντα θα προκύπτουν μικρά προβλήματα αλλά ελπίζουμε να τα αντιμετωπίζουμε εν τη γενέσει τους΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr