background img
banner
banner

Έσο… έτοιμος ο Δήμος Αιγιαλείας για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΑΤΑ 22 ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται Δήμος Αιγιαλείας και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη διεξαγωγή και μετάδοση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν μεθαύριο Κυριακή 9 Ιουνίου, σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Ο τρόπος διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας αλλάζει στην Αιγιάλεια καθώς τα εκλογικά τμήματα διαφέρουν από τις προηγούμενες εκλογές.

Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό στο Protionline.gr η αντιδήμαρχος Διοίκησης, δήμου Αιγιαλείας, Μαρία Σταυροπούλου, ΄΄σε αυτή την εκλογική διαδικασία τα εκλογικά τμήματα θα είναι 118 από 140 που ήταν στις τελευταίες εκλογές. Σημειώνεται μία μείωση των εκλογικών τμημάτων κυρίως στις τέως έδρες των πρώην δήμων, δηλαδή και στο Αίγιο και στην Ακράτα και στην Αιγείρα, όμως υπάρχουν μειώσεις και σε κατά τόπους κοινότητες όπως είναι η Τέμενη, η Ροδοδάφνη κ.ά. Η διαμόρφωση των εκλογικών τμημάτων έγινε καθαρά από το υπουργείο Εσωτερικών και όχι από τον Δήμο, κατά πάσα πιθανότητα γιατί με αυτόν τον τρόπο μειώνονται και τα έξοδα της εκλογικής διαδικασίας. Ας μην ξεχνάμε ότι η λειτουργία κάθε τμήματος έχει έξοδα που σχετίζονται με τον δικαστικό αντιπρόσωπο, κ.ά.΄΄.

Θα απασχοληθούν 200 δημοτικοί υπάλληλοι

Ως προς το πώς θα συμβάλει ο Δήμος στη διεξαγωγή των εκλογών, η αντιδήμαρχος εξήγησε: ΄΄Για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών της Κυριακής, θα απασχοληθούν 200 δημοτικοί υπάλληλοι. Η διαδικασία περιλαμβάνει την τακτοποίηση των εκλογικών τμημάτων, την παράδοση των εκλογικών σάκων στους αντιπροσώπους και την επιφυλακή μέχρι και την έκδοση των αποτελεσμάτων σε όλα τα καταστήματα. Η αρμοδιότητα των δημοτικών υπαλλήλων είναι μέχρι την παραλαβή των αποτελεσμάτων, οπότε, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η εκάστοτε δημοτική αρχή έχει καίρια συμβολή στην εκλογική διαδικασία και γενικότερα ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης στηρίζει σε έναν μεγάλο βαθμό τη διενέργεια των ευρωεκλογών΄΄.
Καταλήγοντας, η κ. Σταυροπούλου επισήμανε: ΄΄Είμαστε σε ετοιμότητα με όλο αυτό το δυναμικό του Δήμου προκειμένου να ανταποκριθούμε πλήρως στις απαιτήσεις αυτών των ημερών, ώστε να έχουμε μία ομαλή διεξαγωγή των ευρωεκλογών΄΄.

Συντονισμός στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας

Με απόλυτο συντονισμό ολοκληρώνονται από την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την απρόσκοπτη ροή των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης επισκέφθηκε τα εκλογικά συνεργεία και ευχαρίστησε τους υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονται πυρετωδώς, ώστε να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εκλογική αναμέτρηση.

Πιο αναλυτικά ο κ. Ζαΐμης δήλωσε: «Ευχαριστούμε τους υπάλληλους της Π.Ε. Αχαΐας που βοήθησαν για να διανεμηθούν σε όλους τους Δήμους οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων, τους φακέλους, τους εκλογικούς καταλόγους και όλα τα απαραίτητα έγγραφα και υλικά προκειμένου να παραδοθούν στους δικαστικούς αντιπροσώπους. Οι υπηρεσίες μας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άψογη ροή της εκλογικής διαδικασίας των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024 και για την καταμέτρηση των ψήφων την επόμενη ημέρα».

Τα κόμματα

Εν τω μεταξύ, δύο εικοσιτετράωρα απομένουν ως τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν για την ανάδειξη των εκπροσώπων της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συνολικά 31 κόμματα θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές είναι: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΗ, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΜέΡΑ25, ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο, ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ), ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ, ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ, ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα, ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ), Κίνημα 21, ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ, Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (Ο.Δ.Ε.Ε.), Νέα Αριστερά, ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ, ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, Ελλήνων Συνέλευσις, Πράσινο κίνημα, Δημιουργία, ΚΟΣΜΟΣ.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα έχουν όσοι: -Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) -Είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.
Όσοι δεν επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου, θα πρέπει να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα, το οποίο καθορίζεται από την διεύθυνση κατοικίας. Το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζετε μπορείτε να το βρείτε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών και στην ενότητα «Μάθε πού Ψηφίζεις».

Πρώτη φορά με επιστολική ψήφο

Η μεγάλη διαφορά στις Ευρωεκλογές του 2024 σε σχέση με αυτές πριν πέντε χρόνια, είναι ότι για πρώτη φορά οι εκλογείς θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και μέσω επιστολικής ψήφου. Η προθεσμία για εγγραφή στην πλατφόρμα της συγκεκριμένης διαδικασίας έληξε στις 29 Απριλίου.

Πώς ψηφίζουμε

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές το 2024, όπως και στις εκλογές του 2019. Συνολικά θα εκλεγούν 720 ευρωβουλευτές στα κράτη μέλη της ΕΕ, 15 περισσότεροι σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2019. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν μέχρι 4 υποψηφίους. Με ποια έγγραφα ψηφίζουμε. Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με φυσική παρουσία θα πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου, για τον απαραίτητο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr