background img
banner
banner

Διεκδίκηση ελέγχων στατικής επάρκειας σε δημόσια κτίρια και σχολεία

ΘΑ ΠΡΟΤΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΦΟΣΟΝ ΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΤΗ «ΝΙΚΗ» ΑΚΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης επισκέφθηκε την Τρίτη 4 Ιουνίου το Αίγιο, όπου μίλησε για την υποψηφιότητά του με το κόμμα «ΝΙΚΗ» στις Ευρωεκλογές της προσεχούς Κυριακής 9 Ιουνίου. Παράλληλα, τοποθετήθηκε για τη σεισμική ετοιμότητα της χώρας ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις κυρίως σχετικά με την αναγκαιότητα προσεισμικού ελέγχου δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα «Terregio» και τον κ. Τσελέντη παρουσίασε ο Αιγιώτης παιδίατρος Σωτήρης Καρανικόλας, ενώ με τα καλύτερα λόγια μίλησε ο Αιγιώτης Ακαδημαϊκός Νίκος Καφούσιας.

Τα προγράμματα για το Αίγιο

Ο ίδιος ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε στη σχέση του με το Αίγιο καθώς, όπως είπε, ΄΄ως σεισμολόγος έχει καταρτίσει πολλά προγράμματα για το Αίγιο χωρίς να έχω λάβει ποτέ βοήθειες, έχω φέρει το Γαλλικό Ινστιτούτο, έχω κάνει δύο μεγάλες γεωτρήσεις και επιπλέον έχουμε βάλει στα 350 μέτρα βάθος ειδικά όργανα ώστε να παρακολουθούμε τις σεισμικές δραστηριότητες του εδάφους και να καταγράφουμε τις δονήσεις. Επίσης έχουμε φέρει πλοίο για ανάλογες μετρήσεις στον Κορινθιακό Κόλπο. Στον μεγάλο σεισμό του 1995 – όπου όλοι ζήσαμε μία τρομακτική εμπειρία – ήμουν συνεχώς εκεί. Να θυμάστε ότι εμείς οι άνθρωποι φταίμε που πέφτουν τα σπίτια μας και αυτό το διαπίστωσα τότε στο Αίγιο΄΄.

Δήλωσε… απέχθεια για τα «θα» των πολιτικών

Σχετικά με το κόμμα Νίκη με το οποίο κατέρχεται στις ευρωεκλογές, ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν ήταν ποτέ πολιτικός, δηλώνοντας απέχθεια για την πολιτική και τον τρόπο που εκφράζονται οι πολιτικοί με τα συνεχόμενα “θα”, δήλωσε όμως ότι πιστεύει πως ένας επιστήμονας ο οποίος προσφέρει στο χώρο του, όταν πολιτεύεται αλλάζει χαρακτήρα η εμπλοκή του με την πολιτική, λέγοντας: ΄΄Είμαι 25 χρόνια στον χώρο. Αρχικά μου έδωσαν ένα χάρακα και έναν στυλό και με έβαλαν σε ένα υπόγειο να κάνω μετρήσεις, αλλά μέσα σε λιγότερο από 7 χρόνια “έφερα” 14 εκατομμύρια δραχμές σε προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προχώρησα πολλά προγράμματα εξειδίκευσης και σεισμολογίας.
Κατάφερα μέσα σε λίγο διάστημα να έχω σταθμούς και σεισμογράφους από την Πάργα μέχρι την Γαύδο. Φεύγοντας, μετά από 20 χρόνια προϋπηρεσίας άφησα πίσω μου ένα “στολίδι” και έναν πολύ καλό διάδοχο τον Θύμιο Σώκο΄΄.

Τα… παράπονά του από τη Ν.Δ.

Έχοντας συμμετάσχει σε προηγούμενη εκλογική διαδικασία με το κόμμα της ΝΔ, εξήγησε ποιοι λόγοι τον οδήγησαν να πάρει… μεταγραφή σε διαφορετικό κομματικό σχηματισμό, λέγοντας: ΄΄Ο λόγος που μπήκα στην πολιτική ήταν γιατί έκλεισα τον κύκλο μου ως επιστήμονας. Πριν 5 χρόνια είχα κατέβει για την ευρωβουλή με τη Νέα Δημοκρατία και παρότι είχαν ένα ατύχημα, πήγα στο κόμμα 76.000 ψήφους. Όμως δεν συμφωνώ με την πολιτική της Ν.Δ. και με τα επαίσχυντα νομοσχέδια που έχει ψηφίσει. Έχουμε απογυμνώσει τα εκπαιδευτικά βιβλία των μαθητών από τους εθνικούς μας ήρωες, κάναμε προαιρετικό το μάθημα των Θρησκευτικών. Δεν φροντίζουμε για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας την ώρα που στη γείτονα αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι χρεώσεις των χρωματιστών τιμολογίων ρεύματος είναι υπέρογκες και τόσα άλλα΄΄.

Η «ΝΙΚΗ» και η ανάγκη συμμετοχής στις ευρωεκλογές

Μιλώντας για το κόμμα με το οποίο κατέρχεται, είπε: ΄΄Η ΝΙΚΗ είναι ένα κόμμα το οποίο επέλεξα για δύο λόγους. Αφενός γιατί είχα μπουχτίσει με τη Νέα Δημοκρατία και ήθελα να πάω κάπου που να μην είμαι ελεγχόμενος για να πω αυτά που έχω να πω και αφετέρου για το πιστεύω ως ιδεολογία. Είμαστε ένα πατριωτικό ορθόδοξο κόμμα, αλλά μας κατηγορούν ότι μιλούμε μόνο για τους Αγίους. Δεν ισχύει αυτό. Αυτό που ισχύει είναι ότι είμαστε μια πολιτική δύναμη χωρίς πολιτικούς, δεν θέλουμε πολιτικούς και μασόνους στις τάξεις μας. Είμαστε τίμιοι άνθρωποι και δεχόμαστε φοβερό πόλεμο, επί καθημερινής βάσεως΄΄.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα συμμετοχής στις εκλογές, σημειώνοντας: ΄΄Εκείνο το οποίο πρέπει να αντιληφθούμε όλοι είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποχή, διότι η αποχή λειτουργεί πάντα υπέρ του πρώτου κόμματος και αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση. Η ΝΙΚΗ έχει ένα πολύ καλό πρόγραμμα και για την Παιδεία, και για την Υγεία, και βεβαίως για ζητήματα στην αγροτική πολιτική. Όμως αυτό το πράγμα, δυστυχώς, δεν βγαίνει προς τα έξω΄΄.

«Εκκωφαντική αφωνία» στο θέμα πρόληψης ενάντια στα αποτελέσματα των σεισμών

Εξέφρασε ακόμη την επιθυμία, εφόσον εκλεγεί να περάσει πολιτικές στην ευρωβουλή, για την πολιτική προστασία, θέμα για το οποίο, όπως είπε, υπάρχει μία εκκωφαντική αφωνία… ΄΄Χρηματοδοτούν την πράσινη αναβάθμιση των σπιτιών ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοικιών. Αλλά από τη στιγμή που εκλέγονται… αθλητές και αρτίστες, τι να περιμένουμε; Δυστυχώς, κάποια κόμματα θέλουν ανθρώπους που να υπηρετούν την εικόνα τους.

Δεν επιτρέπεται χώρες με μηδενική σεισμική δραστηριότητα όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία να λαμβάνουν επιδοτήσεις για την αναβάθμιση των σχολικών τους κτιρίων και την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα να έχουμε σχολεία -ερείπια. Δεν είναι δυνατόν να δίνονται επιδοτήσεις για την πράσινη ενέργεια των σπιτιών και να μην προβλέπεται αντίστοιχη επιδότηση για την στατική αναβάθμισή τους΄΄, επισήμανε.

Φοβίζουν τα τεχνικά προβλήματα σχολείων του δήμου – Προτροπή για αποστολή εξωδίκων

Κάπως έτσι έδωσε… πάσα για να λάβει σχετικά ερωτήματα από παριστάμενους. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση μητέρας παιδιού του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, η οποία επισήμανε πως πρόκειται για ένα πολύ παλιό σχολείο, της δεκαετίας του ’50, στο οποίο –όπως είπε – δεν έχει γίνει ο παραμικρός έλεγχος στατικότητας από το 1995 και μετά. Ανέφερε ακόμη πως πολύ συχνά παρουσιάζονται προβλήματα όπως με την περίπτωση που από την εξωτερική πλευρά στο μπαλκόνι είχαν καταρρεύσει σοβάδες στο προαύλιο τονίζοντας πως το σχολείο έχει τεχνικά προβλήματα και πως δεν έχει δοθεί βαρύτητα ουδέποτε.

Όπως είπε, ΄΄γίνονται κάποιες επισκευές στο… πόδι και από ό,τι ξέρω και στα άλλα σχολεία που έχουν ανάλογα θέματα, το ίδιο συμβαίνει΄΄. Στο ερώτημά της για το πώς μπορούν να κινηθούν οι γονείς για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση για έλεγχο από το κράτος και την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, ο κ. Τσελέντης είπε πως θα πρέπει να σταλούν εξώδικα που θα θέτουν τους φορείς προ των ευθυνών τους. ΄΄Υπάρχει νόμος για συχνό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων και των σχολείων, ο οποίος όμως ουδέποτε εφαρμόστηκε΄΄, τόνισε ο κ. Τσελέντης.
Μάλιστα, ο κ. Καρανικόλας τόνισε πως αναλαμβάνει ο ίδιος την αποστολή εξώδικων στον δήμο, προκειμένου να υπάρξει άμεσα μέριμνα για έλεγχο στατικότητας.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr