background img
banner
banner

Διεκδικεί περισσότερα από 1,3 εκατ. ευρώ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Σε υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την ενίσχυση της πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών του δήμου Αιγιαλείας προχωρά η δημοτική αρχή. Στη χθεσινή τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής έγινε η σχετική έγκριση Τεχνικού Δελτίου, προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση από τη δράση «Ενίσχυση Πυροπροστασίας Κατοικημένων Περιοχών σε ΟΤΑ α΄ βαθμού με περιαστικά δάση, του προγράμματος «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024», του Πράσινου Ταμείου.

Η Δ.Ε. εξέτασε την εισήγηση του αντιδημάρχου Έργων-Πολεοδομίας, Τεχνικών Υπηρεσιών, Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Βασίλη Χριστόπουλου, βάσει της οποίας, σκοπός είναι η χρηματοδότηση παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της δασοπονίας, την αειφορική διαχείριση και ενδυνάμωση του πολυλειτουργικού ρόλου των δασικών οικοσυστημάτων καθώς και στη διασφάλιση – διατήρηση των συστηματικών υπηρεσιών των δασών. Η δράση θα χρηματοδοτήσει: α) τη σύνταξη των προβλεπόμενων Τεχνικών Εκθέσεων για το σχεδιασμό περιμετρικών ζωνών αντιπυρικής προστασίας, μέσου πλάτους δέκα μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, και β) την υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών όπως αυτές τεκμηριώνονται στις Τεχνικές Εκθέσεις.

Σε συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες

Στόχος της Δράσης είναι να παράσχει τα κατάλληλα μέσα χρηματοδότησης, προκειμένου κατόπιν έγκρισης των αρμόδιων περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, οι δικαιούχοι Ο.Τ.Α. να παρέμβουν με τις εργασίες που θα καταγράφουν στις σχετικές Τεχνικές Εκθέσεις για τη δημιουργία ζωνών μέσου πλάτους δέκα μέτρων, σε όμορες του οικιστικού ιστού ζώνες μείξης με δάση και δασικές εκτάσεις υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, η δυσμενής εξέλιξη των οποίων εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τα γειτνιάζοντα δασικά συμπλέγματα όσο και για τον οικιστικό ιστό. Στις ως άνω περιπτώσεις ασκούνται οι εκ του νόμου προβλεπόμενες αρμοδιότητες των Δασικών Υπηρεσιών ως προς την κατά απόλυτη προτεραιότητα έγκριση και παρακολούθηση της εφαρμογής των σχετικών Τεχνικών Εκθέσεων, ενώ η επιμέτρηση, βεβαίωση, παραλαβή υπηρεσιών και εργασιών αποτελούν υποχρέωση του Ο.Τ.Α. – Δικαιούχου.

Ποιες περιοχές περιλαμβάνει η Τεχνική Έκθεση

Σημειώνεται ότι η συνολική δημόσια δαπάνη της Πρόσκλησης είναι 30.000.000€ για το έτος 2024. Ο Δήμος Αιγιαλείας περιλαμβάνεται στους 196 δυνητικούς δικαιούχους δήμους της πρόσκλησης και οφείλει ως τις 20 Ιουνίου να υποβάλει τη σχετική πρόταση.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης εγκρίθηκε η υποβολή της πράξης με τίτλο «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών στο Δήμο Αιγιαλείας» προϋπολογισμού 1.378.063,23 € με σκοπό την ενίσχυση πυροπροστασίας των κατοικημένων περιοχών η οποία θα περιλαμβάνει: Υποέργο 1: «Εκπόνηση Τεχνικής Έκθεσης για την Δράση «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών του Δήμου Αιγιαλείας»» προϋπολογισμού 12.400 €. Υποέργο 2: «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών του Δήμου Αιγιαλείας» προϋπολογισμού 1.365.663,23 €. Συγκεκριμένα οι περιοχές παρέμβασης είναι οι εξής: Σόλος, Ζαρούχλα, Σελιάνα, Λαμπινού, Αιγές, Βελλά, Συνεβρό, Βαλιμή, Άνω Ποταμιά, Καλαμίας, Αγρίδι, Παρασκευή, Μικρόνι, Λόπεσι, Γκραίκας, Δάφνες και Πλάτανος.

Οι παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν ανά περιοχή παρέμβασης είναι οι εξής: Καθαρισμοί, κλαδεύσεις και φρυγανεύσεις, Θρυμματισμός προϊόντων καθαρισμού – κλαδεύσεων, Καθαρισμός – αραίωση – κλάδευση ενός στρέμματος συστάδας κωνοφόρων, λεπτοί κορμοί και κορμίδια από φυσική αναγέννηση και Καθαρισμοί και φρυγανεύσεις υπορόφου.

Η πρόταση αφορά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης του Δήμου Αιγιαλείας από το Πράσινο Ταμείο, για τη διαχείριση της καύσιμης ύλης πέριξ οικισμών του Δήμου και την εφαρμογή των απαραίτητων παρεμβάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν ζώνες που θα επιβραδύνουν ή και θα ανακόψουν μια πυρκαγιά προς κατοικημένες περιοχές.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr