background img
banner
banner

«Εκκωφαντικό το μήνυμα των μικρομεσαίων»

ΓΙΑ ΑΙΣΘΗΜΑ ΟΡΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΑΜΕΣΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤO PROTIONLINE.GR ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

Κλιμακώνουν μέσω στα επόμενα 24ωρα τις πιέσεις τους οι παραγωγικοί φορείς με στόχο την αναθεώρηση της φορολογίας που έχει επιβληθεί από τις αρχές του έτους σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Ομοσπονδία Εμπόρων Πελοποννήσου και Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΕΒΕ) έχουν ήδη προαναγγέλλει, για αυτή τη Δευτέρα 17 του μηνός, την κατάθεση στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) Αιτήματος Ακύρωσης κατά του ν. 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα.

Παράλληλα, παράγοντες από τις παραγωγικές τάξεις της περιοχής θεωρούν ότι το «τάιμινγκ» είναι εξαιρετικό για να ασκηθεί πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις…

Ήδη, στην κυβέρνηση, και όχι μόνο, ηχεί ακόμη… το μήνυμα της κάλπης από το γεγονός ότι, περί τους 500 χιλ. επιστήμονες και επαγγελματίες όπως υπολογίζεται, «ζήτησαν» από τα κόμματα διακυβέρνησης να κάνουν συνολικά στροφή από πολιτικές που «συνθλίβουν» τη μικρομεσαία επαγγελματική δραστηριότητα και επιχειρηματικότητα.

«Η πολιτική έναντι των μικρών και μεσαίων εμπόρων και επιχειρηματιών αποδείχθηκε ότι ήταν τελικώς καθοριστικός παράγοντας για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Καταψηφίστηκε η πολιτική στη φορολογία με έναν νόμο άδικο και καταστροφικό για τους μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους. Ένας νόμος που αυξάνει έως και 4 φορές πάνω τη φορολογία και, το βασικό επίσης, κόβει σειρά από επιδόματα τα οποία απολάμβαναν κοινωνικές τάξεις που αποτελούνται από επαγγελματίες του καθημερινού μόχθου.

Το μήνυμα αποτελεί αγκάθι για την Κυβέρνηση την οποία δεν είχε αγγίξει, μέχρι σήμερα, η πίεση που ασκήσαμε για το γεγονός ότι ουδέποτε μπήκε σε ουσιαστική διαβούλευση για το φορολογικό» αναφέρει στo Protionline.gr ο Γιώργος Βαγενάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου (ΟΕΕΣΠ).

«Ο κόσμος ζητά να αποδοθούν ευθύνες για το μεγάλο ‘κεφάλαιο’ που αφορά τη φορολογία σε μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους. Η υπόθεση με την Δ.Ο.Υ. Χαλκίδος και τους εκβιασμούς σε συνάδελφους ήταν η θρυαλλίδα που ‘άναψε’ και πυροδότησε αυτή την έκρηξη οργής και απαξίας, προ της κάλπης! Είναι δυνατόν να βρισκόμαστε ακόμη μέσα σε καταστάσεις της δεκαετίας του ‘80 με τον εφοριακό να ‘κάνει κουμάντο’ στο ταμείο ενώ η τεχνολογία στους ελέγχους έχει προχωρήσει μπροστά; Αυτό αντιπροσωπεύει η επιστροφή στο τεκμαρτό και οι μικρομεσαίοι είναι οι αδικημένοι! Η κυβέρνηση έχασε τη πρωτοκαθεδρία και δέχθηκε ράπισμα την Κυριακή» σύμφωνα με τον Λάμπη Παπαδόπουλο, πρ. πρόεδρο του Εμπορικού, Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγίου αλλά και αντιπρόεδρο της ΟΕΕΣΠ.

«Εκκωφαντικό» κρίνουν και το μήνυμα της αποχής και της απαξίωσης, σε αυτή τη φάση, του ρόλου και της αντιπολίτευσης και κομμάτων που μέχρι σήμερα έχουν «δοκιμαστεί» στη διαχείριση της εξουσίας.

«Η απαξίωση είναι αυτό που προέκυψε μέσα από κάλπη και… κινήθηκε προς πολλές κατευθύνσεις! Δεν μιλάμε για ψήφο ‘παραλίας’ αλλά για ψήφο καταδίκης στο σύνολο σχεδόν του πολιτικού προσωπικού το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα. Συνάδελφοι έκριναν ουσιαστικά ότι τα κόμματα έχουν την ίδια σχεδόν ‘ατζέντα’ για τις μικρομεσαίες. Είναι δυνατόν να ξεχάσουμε την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών;» αναρωτιέται ο κ. Παπαδόπουλος.

«Το μήνυμα της κάλπης αγγίζει όλα τα κόμματα και καλεί να αναλογιστούν την ανάγκη για μια αλλαγή προς μια κατεύθυνση μιας νέας φορολογικής δικαιοσύνης και ισονομίας στη χώρα μας, με κίνητρα ανάπτυξης και ένα σύστημα που δεν θα οδηγεί τους μικρομεσαίους σε αφανισμό…» καταλήγει ο κ. Βαγενάς.

Το Υπουργείο Οικονομικών επέμεινε τα δύο τελευταία 24ωρα πως το σύστημα με το τεκμαρτό εισόδημα δεν μπορεί να αλλάξει εν… κινήσει και προτού ο εκσυγχρονισμός και να νέα τεχνολογικά μέσα «συνδράμουν» -με βάση στοιχεία- στη βελτίωση των εσόδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείο, από τις υποβληθείσες 75.166 δηλώσεις ελευθέρων επαγγελματιών, οι μισοί (37.943) εμπίπτουν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων ενώ ελάχιστοι το έχουν αμφισβητήσει. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη το τεκμήριο παραμένει «μαχητό» για όσους επιθυμούν τον έλεγχο.

Από την άλλη πλευρά, ΓΣΕΒΕΕ, Επιμελητήρια και ΕΣΕΕ θεωρούν ότι με την έλευση των νέων εκκαθαριστικών, μέσα στο μήνα, η κατάσταση στην αγορά θα θυμίζει… καζάνι. Πριν την αναμενόμενη ‘έκρηξη’ και κρίνουν ως μονόδρομο την ακύρωση και αναθεώρηση του συστήματος υπολογισμού, με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, ήδη από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr