background img
banner
banner

Εξέθεσε στον πρωθυπουργό τα πάγια προβλήματα που απασχολούν το Νοσοκομείο

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ’’

Στα πλαίσια της περιοδείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη 30 Μαΐου στο Αίγιο, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αιγίου άδραξε την ευκαιρία και είχε ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του, προκειμένου να εκθέσει στο ανώτερο δυνατό θεσμικά επίπεδο που θα μπορούσε να γίνει αυτό, τα θέματα που απασχολούν το εργατικό δυναμικό του νοσοκομείου.

Ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Παναγιώτης Φράγκος συνομίλησε για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος αλλά κυρίως για θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο. Στον πρωθυπουργό παραδόθηκε φάκελος με υπόμνημα με πάγια θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.

Ειδικότερα όσον αφορά το Γ.Ν. Αιγίου, οι εργαζόμενοι αναφέρουν στο υπόμνημα πως ΄΄τα τελευταία πέντε έτη, πράγματι παρατηρούμε μία συνεχή προσπάθεια της Διοίκησης του νοσοκομείο μας, για την προμήθεια Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε πολλά διαφορετικά τμήματα του νοσοκομείου. Αυτό πραγματοποιήθηκε και πραγματοποιείται ακόμη και σήμερα είτε με χρηματοδότηση που προέρχεται από τον τακτικό προϋπολογισμό, είτε από χρηματοδότηση της 6ης Υ.ΠΕ, είτε από χρήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είτε από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ενδεικτικά το νοσοκομείο μας έχει παραλάβει και διαθέτει προς χρήση μεταξύ άλλων τα εξής μηχανήματα: -Ενδοσκοπικό- Γαστρεντερολογικό μηχάνημα (120.000€), -Καρδιολογικός Υπέρηχος. Όμοιο του έχουν τριτοβάθμια νοσοκομεία της χώρας (180.000 €), -Μαστογράφο τελευταίας τεχνολογίας 3D (200.000€), OCT: Μηχάνημα Οπτικής τομογραφίας (80.000 €), -Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος ( Η/Ζ): Προμήθεια Γεννήτριας (190.000 €), -Γυναικολογικός Υπέρηχος: Προμήθεια σύγχρονου Γυναικολογικού Υπέρηχου (40.000 €), -Ακτινοσκοπικό μηχάνημα C-ARM (150.000 €), -Λαπαροσκοπικός πύργος (100.000 €).

Επίσης –όπως τονίζουν – έγιναν εκτεταμένες παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές του νοσοκομείου, εξασφαλίζοντας σε κάποια τμήματα την αξιοπρεπή και ασφαλή λειτουργία τους. Το άμεσο προσεχές διάστημα καθώς υπάρχουν οι πιστώσεις θα ξεκινήσουν τα έργα: Ενεργειακή αναβάθμιση: Το προσεχές άμεσο διάστημα ξεκινούν τα έργα προϋπολογισμός 2.735.000 €, Ανακαίνιση των ΤΕΠ: Το προσεχές άμεσο διάστημα ξεκινούν τα έργα προϋπολογισμός 1.934.626 €. Για όλα τα παραπάνω καθότι δεν είμαστε μηδενιστές, δεν θα μπορούσαμε να μην δώσουμε τα εύσημα στις ενέργειες της διοίκησης (συμπεριλαμβανομένου σε αυτήν και του 9μελούς Διοικητικού Συμβουλίου αιρετών και μη), της 6ης Υ.ΠΕ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος καθότι πρόκειται για το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης και ολόκληρης της Αιγιαλείας΄΄.

Άλλαξε η εύρυθμη λειτουργία…

Το σωματείο κάνει όμως γνωστό πως παρατηρεί και κάποια άλλα γεγονότα που τον τελευταία έτη έχουν αλλάξει την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, εστιάζοντας σε: -Ελλείψεις Προσωπικού: σε Ιατρικό, Διοικητικό, Νοσηλευτικό και Τεχνικό προσωπικό. Όπως τονίζει, ΄΄διαχρονικά, τα τελευταία περίπου 10 χρόνια παρατηρούμε μία διαρκή υποστελέχωση του νοσοκομείου μας σε Ιατρικό, Διοικητικό, Τεχνικό και νοσηλευτικό προσωπικό.  Κάθε έτος που περνά το γεγονός ολοένα και επιδεινώνεται προερχόμενο είτε από συνταξιοδοτήσεις, μεταθέσεις, μετακινήσεις, αναστολές, κ.λπ.

Οι Διοικητικοί υπάλληλοι και οι νοσηλευτές εκτός των καθηκόντων τους έχουν επιφορτιστεί τα τελευταία έτη με πάρα πολλά και διαφορετικά καθήκοντα και αντικείμενα. Συγκεκριμένα το προηγούμενα έτη πολλοί υπάλληλοι (μόνιμοι, επικουρικοί, διοικητικοί, νοσηλευτικό προσωπικό, ΣΟΧ) πέρα από τα συνήθη καθήκοντά τους υποστήριξαν διοικητικά και νοσηλευτικά και το εμβολιαστικό  κέντρο του νοσοκομείου σε καθημερινή βάση (ενηλίκων και παιδιατρικό). Υπήρξαν διοικητικοί υπάλληλοι που είχαν επιφορτιστεί με  2, 3 ακόμη και 4 διαφορετικά καθήκοντα και αντικείμενα. Αυτό είχε επιφέρει η αποτελεσματικότητα σε όλα τα διοικητικά τμήματα να μην είναι η ενδεδειγμένη (Οικονομικού, Προσωπικού, Γραμματεία Τ.Ε.Ι. & Τ.Ε.Π.). Περάσαμε πανδημία, νοσήσαμε με covid πολλές φορές δουλεύοντας με αυταπάρνηση στην 1η γραμμή της μάχης, λάβαμε χειροκροτήματα. Δεν φτάνουν όμως μόνο αυτά΄΄.

Ελλείψεις προσωπικού άνω του 26%

Για το Ιατρικό Προσωπικό των Τ.Ε.Π. αναφέρει: ΄΄Παρατηρούμε και βλέπουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, με την έλλειψη μόνιμων ιατρών και την κάλυψη επαρκώς του εφημεριακού προγράμματος των Τ.Ε.Π. με μόνιμο ιατρικό προσωπικό. Το νοσοκομείο μας διαθέτει δύναμη 100 κλινών (βάση οργανισμού) και γι΄ αυτό με έναν αναχρονιστικό νόμο δεν είναι αυτόνομο το τμήμα των Τ.Ε.Π. και δεν μπορεί να διαθέτει και να προσλαμβάνει δικό του προσωπικό. Με αποτέλεσμα να δίδεται  καθημερινή «μάχη» από την διοίκηση για να καλυφθούν οι εφημερίες με γενικούς ιατρούς ή οι ειδικευόμενους που εφημερεύουν ερχόμενοι από διάφορα κέντρα υγείας (Κ.Υ.) της περιφέρειας 20 , 30 ακόμη και 40 χιλιόμετρα μακριά (π.χ. Πάτρα, Ακράτα, Ερυμάνθεια). Πέραν όλων των ανωτέρω κατά καιρούς, ενώ διορίζονται κάποιοι μόνιμοι υπάλληλοι, με διάφορες αποφάσεις (6ης Υ.ΠΕ ή Υπουργείου) καταφέρνουν να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες και φορείς επιβαρύνοντας τις ελλείψεις ακόμη περεταίρω΄΄.

Έχοντας υπόψη τον οργανισμό του νοσοκομείου και τις θέσεις που έχουν αυτές καλυφθεί με μόνιμο προσωπικό, ο «Ασκληπιός» υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό ότι στο σύνολο των εργαζομένων (Ιατρικό, νοσηλευτικό, Διοικητικό, τεχνικό, βοηθητικό προσωπικό) οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι άνω του 26%. Και υπογραμμίζει τα εξής: ΄΄Οι ελλείψεις με μόνιμο προσωπικό, στο βοηθητικό προσωπικό (Καθαριότητα, σίτιση & φύλαξη) φτάνουν στο 73% των οργανικών θέσεων. Τα κενά καλύπτονται κυρίως με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) και επικουρικούς. Στο τεχνικό προσωπικό τα κενά καλύπτονται με διάφορα προγράμματα (επικουρικοί, πρόγραμμα του ΟΑΕΔ άνω των 55 ετών κ.λπ.). Οι επικουρικοί εργαζόμενοι (πλην ιατρών) στο νοσοκομείο φτάνουν τα 70 άτομα΄΄, αναφέρει.

Εργαζόμενοι ΣΟΧ

Για τους εργαζόμενους ΣΟΧ, σημειώνει: ΄΄Εκείνο επίσης, που απασχολεί έντονα αυτή την περίοδο το σωματείο μας,  είναι η επικείμενη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των 27 εργαζομένων (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη) με το καθεστώς των ΣΟΧ την 30/06/2024. Αυτό που γνωρίζουμε επίσημα (από δηλώσεις στα ΜΜΕ από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας) αυτή την στιγμή είναι ότι, καθώς θα λήξουν οι συμβάσεις οι εν λόγω υπηρεσίες θα ανατεθούν σε εργολάβους. Ως σωματείο εργαζομένων συμπαραστεκόμαστε με ενσυναίσθηση στην αγωνία των συναδέλφων που κινδυνεύει η εργασία  τους και  δεν αντιλαμβανόμαστε σε τι εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον η πρόθεση του υπουργείου να δοθούν οι υπηρεσίες αυτές σε εργολαβικές εταιρείες.

Επανειλημμένως έχει αποδειχθεί με πάρα πολλές οικονομοτεχνικές μελέτες, (3 από αυτές διαθέτει και το δικό μας νοσοκομείο) ότι αφενός είναι πιο συμφέρουσες οικονομικά οι υπηρεσίες αυτές όταν καλύπτονται από εργαζόμενους που έχουν συνάψει συμβάσεις ΣΟΧ απευθείας με το νοσοκομείο και αφετέρου με τον τρόπο αυτό των ΣΟΧ, οι αμοιβές είναι αυτές που αρμόζουν στην εργασία που προσφέρουν καθώς αμείβονται σύμφωνα με τα νόμιμα (βασικός μισθός, επίδομα τέκνων, νυχτερινά, αμοιβή των αργιών, των Κυριακών κ.λπ.)΄΄.

Τι ζητά το σωματείο

Όπως τονίζεται στο υπόμνημα, το σωματείο ζητά: Να ανανεωθούν οι εν λόγω συμβάσεις για τουλάχιστον ένα (1) έτος με το υφιστάμενο καθεστώς των  ΣΟΧ. Στο διάστημα αυτό να μεριμνήσει το Υπουργείο Υγείας είτε να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου (εφαρμόζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  C-760/18 απόφαση), είτε να δοθεί η δυνατότητα στις Διοικήσεις των νοσοκομείων με νομοθετική ρύθμιση να προκηρυχθούν νέοι διαγωνισμοί με Διαδικασίες ΑΣΕΠ για μόνιμες θέσεις των ειδικοτήτων αυτών (Καθαριότητα, Φύλαξη, Σίτιση) και αυξημένη μοριοδότηση των υπηρετούντων.

Για όλα τα παραπάνω ζητά να εκδοθεί εγκύκλιος ή νόμος που να τα προβλέπει και να αποσταλεί άμεσα στις Διοικήσεις των νοσοκομείων καθότι αφενός ΔΕΝ αρκούν οι 3μηνες παρατάσεις και αφετέρου δεν ωφελούν οι εξαγγελίες απόλυσης από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας.

΄΄Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι υπηρεσιακοί υπάλληλοι και οι διοικήσεις των νοσοκομείων θέλουν νόμους ή εγκυκλίους που να καλύπτονται για την ανανέωση των εν λόγω συμβάσεων και δεν μπορούν να εκτελούν εξαγγελίες από τα Twitter, το internet, τις εφημερίδες΄΄, αναφέρει ο «Ασκληπιός» και προσθέτει: ΄΄κύριε Πρωθυπουργέ, Καθότι, αφενός σας έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές να μιλάτε για αύξηση μισθών, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίες, νομιμότητα και αφετέρου ξέρουμε ότι, ότι λέτε το κάνετε πράξη. Σας καλούμε να συμμεριστείτε εσείς και το Υπουργείο Υγείας την αγωνία μας για τους συναδέλφους, προστατεύοντας την εργασιακή τους αξιοπρέπεια, τις σωστές συνθήκες εργασίας και τις νόμιμες αμοιβές τους, αλλά και προωθώντας την εν γένει ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Αιγίου. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και γνωρίζοντας την αποτελεσματικότητα, την στόχο – προσήλωση και την επιμονή που σας διακρίνει, παρακαλούμε όπως:

  • Πραγματοποιηθούν άμεσες μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία και στο νοσοκομείο μας ειδικότερα
  • Αλλαγή του αναχρονιστικού νόμου (με τον περιορισμό των κλινών από 200 κλίνες στις 100 κλίνες) για την αυτονομία των Τ.Ε.Π.
  • Ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις των εργαζομένων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ Καθαριότητα, Σίτιση, Φύλαξη) με προοπτική την μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου με προσωποπαγής θέσεις εργασίας
  • Επικουρικοί εργαζόμενοι, την μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου με προσωποπαγής θέσεις εργασίας΄΄.

Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr