background img
banner
banner

Επείγουν οι αποκαταστάσεις…

ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΟΝ ΕΡΥΜΑΝΘΟ

Στη διάρκεια της συζήτησης χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας παρατάξεις και σύμβουλοι εστίασαν στο θέμα με φωτιές, με αφορμή την εκτεταμένη καταστροφή που είχαμε την Παρασκευή 21 του μηνός σε Αχαΐα και Ηλεία ενώ προβληματισμός υπήρξε για το θέμα της χρηματικής βοήθειας για πυρόπληκτους, οικογένειες, αγρότες-κτηνοτρόφους αλλά και επιχειρήσεις. Στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε αναφορά στην πολύχρονη καθυστέρηση όσον αφορά στις αποκαταστάσεις μετά τη φωτιά στην Ηλεία το 2007 αλλά και τα προβλήματα με τις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν μετά τις φωτιές του 2021 και 2023 στην Αιγιάλεια.

Προτεραιότητα της Περιφέρειας είναι πλέον “να μην χαθεί ούτε λεπτό στην διαδικασία για την ανακούφιση των πληγέντων” ανέφερε κατά την πρωτολογία του ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης αναφερόμενος στις καταστροφές που προκλήθηκαν μετά τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή από τον οικισμό Μαστραντώνη Τριταίας και επεκτάθηκε γρήγορα και στην Ηλεία.

Ο κ. Φαρμάκης υποστήριξε ότι η διαδικασία της εκκένωσης οικισμών λειτούργησε άψογα, εστιάζοντας στην ευθύνη του κρατικού μηχανισμού για την άμεση παροχής υλικής συνδρομής και για τα προγράμματα αποκατάστασης για τους κατοίκους, παραγωγούς και κτηνοτρόφους που πρέπει να αποζημιωθούν.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή τη σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Σπύρος Σκιαδαρέσης, και της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Καρπέτας. Ο κ. Σκιαδαρέσης αναφέρθηκε στα σύγχρονα μέσα, drone, ηλεκτρονικές κάμερες και τα GPS για εξωτερικά μηχανήματα έργου με τα οποία έχουν εξοπλιστεί Πολιτική Προστασία και Τεχνικές Υπηρεσίες και το κατά πόσο χρησιμοποιήθηκαν στη φωτιά στην Τριταία αλλά και προχθές στον Πλατανίτη Αιτ/νιας.

Για μεγάλη καθυστέρηση στην έλευση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης στη φωτιά της Τριταίας μίλησε ο Κώστας Καρπέτας, επικαλούμενος και δηλώσεις του δημάρχου Ερυμάνθου. “Αν δεν κινητοποιηθούμε για να αποσοβήσουμε τέτοιες καταστροφές θα έρθουν και χειρότερα και το κράτος δεν θα μπορεί να σηκώσει το βάρος της αποκατάστασης” συμπλήρωσε ο κ. Καρπέτας.

Σχέδιο αποκατάστασης

Τόσο ο κ. Καρπέτας όσο και ο πρώην Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας -σε ανάρτησή του χθες καθώς δεν είναι μέλος του Περιφερειακού- μίλησαν για την ανάγκη για ένα “ρεαλιστικό σχέδιο στήριξης των ανθρώπων, αποκατάστασης του περιβάλλοντος και αναγέννησης της τοπικής οικονομίας” με αποζημίωση στο ακέραιο όλων των ζημιών και άμεσα αποκατάσταση όλων των κατεστραμμένων υποδομών.

Υπάρχει οργάνωση…

Να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και να αναλογιστούν όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης ζήτησε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαϊας Φωκίωνας Ζαΐμης.

Αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή την περασμένη Παρασκευή και τις αναφορές των αξιωματικών της Π.Υ. για αεροστρόβιλους που είχαν προκληθεί λόγω του ανάγλυφου της περιοχής, διαμορφώνοντας συνθήκες για ταχύτατη μετάδοση της φωτιάς. Στην ενημέρωσή του ο κ. Ζαΐμης αναφέρθηκε στο θέμα της πρόληψης και έγκαιρης κινητοποίησης των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης, με συνεχή συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών που έχει εγκαινιαστεί απο νωρίς φέτος, με πολλές ασκήσεις δασοπυρόσβεσης που προηγήθηκαν, με περισσότερα χρήματα στους δήμους και έγκαιρα για καθαρισμούς. Ταχύτατα έγιναν φέτος και καθαρισμοί σε δασικούς δρόμους με τη συνδρομή της Περιφέρειας και αρμοδιότητα τον κατά τόπους Δασαρχείων, συνέχισε ο Αντιπεριφερειαρχης.

“Πολλές φορές η Περιφέρεια, παρότι δεν είναι αρμόδια, βάζει πλάτη όταν δει ότι η κατάσταση φτάσει πλέον στο κόκκινο… Έχουμε ενσυναίσθηση, κατανοούμε τα προβλήματα, εργαζόμεθα εδώ και δεν λειτουργούμε αλλού!” σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης.

Σε μάχη διαρκείας…

Στη δευτερολογία του ο κ. Φαρμάκης κάλεσε τους συμβούλους να συμβάλλουν στη βελτίωση της εικόνας και της αντίδρασης του κράτους στα φυσικά φαινόμενα.
Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες με τις αποζημιώσεις μετά την περσινή καταστροφή στην Αιγιάλεια, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας για τις αποζημιώσεις είναι διαρκής όπως και η προσπάθεια να αναβαθμιστούν τα μέσα, το προσωπικό και η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολιτικής Προστασίας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr