background img
banner
banner

Η Αιγιάλεια εόρτασε τον Επίσκοπό της!

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος αναφέρει πως «ο Επίσκοπος είναι το κέντρο της ζωής της Εκκλησίας». Γνωρίζοντας ότι ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος είναι το κέντρο της ζωής της Ιεράς Μητροπόλεως και της τοπικής Εκκλησίας, κλήρος, τοπικές αρχές και λαός, έσπευσαν το Σάββατο 15 Ιουνίου  ημέρα εορτής του εν Αγίοις Πατρός Ιερωνύμου του Πενταγλώσσου, να ευχηθούν στον Σεπτό Ποιμενάρχη, λαμβάνοντας μέρος με ευλάβεια στις εορταστικές Ιερές Ακολουθίες που τελέσθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου.

Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 14 Ιουνίου, το απόγευμα, εψάλη Αρχιερατικός Εσπερινός, με τον Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο να εκφωνεί τον Θειο Λόγο, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «Εκκλησία δεν είμαστε μόνο οι Αρχιερείς, οι ιερείς κ.λπ. αλλά Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού, κεφαλή είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός και μέλη είμαστε εμείς. Η Εκκλησία είναι η αποκεκαλυμμένη από την Θεό, αλήθεια».

Στα… βήματα του Αγίου Ιερωνύμου

Το πρωί του Σαββάτου εψάλησαν Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με τους πιστούς να γεμίζουν ασφυκτικά τον ναό. Αμέσως μετά, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, κατά την ομιλία του εκφράστηκε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για τον σεπτό Ποιμενάρχη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, λέγοντας πως αξίωσε να φέρει το όνομα του Αγίου Ιερώνυμου. Μιλώντας για την αξιοσύνη του Αγίου, είπε πως μέσα από μεγάλους ασκητικούς και πνευματικούς αγώνες, ο Άγιος Ιερώνυμος, ασκητής και διανοούμενος, ευλόγησε πολλούς Αγίους Πατέρες, ευλόγησε και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο ενώ μεταξύ άλλων, μετέβη η στην Αγία πόλη της Βηθλεέμ όπου ασκήτεψε στο Σπήλαιο της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Όπως είπε, ο Άγιος Ιερώνυμος σημειώνει ότι ο άνθρωπος οδηγείται στη χάρη του Θεού μέσα από την Εκκλησία, προτρέποντας τους χριστιανούς να χρησιμοποιούν το θεόσταλτο δώρο της ελευθερίας, αναφέροντας και τη φράση του Αγίου «έξω από την Εκκλησία, δεν υπάρχει σωτηρία». Τόνισε δε πως αυτό συμβαίνει γιατί έξω από την Εκκλησία δεν υπάρχουν τα Ιερά Μυστήρια.

Ευχήθηκε τον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο να είναι γερός, ΄΄για να αναγεννάς πνευματικά τα παιδιά σου, δηλαδή τον λαό που σε εμπιστεύτηκε και σε κατέστησε διδάσκαλο εδώ και τόσα χρόνια που είσαι κληρικός και σου έδωσε και αυτό το χάρισμα ο Θεός να συνεχίσεις να διδάσκεις την αλήθεια μέσα σε αυτό τον ναό που εγεννήθης και ανετράφης πνευματικά και συνεχίζεις να προσφέρεις μέσα από την καρδιά σου. Σε έθεσε κυβερνήτη αυτής της κατά Αίγιο και Καλάβρυτα Εκκλησίας, της Ιστορικής και Μαρτυρικής αυτής Μητροπόλεως για να συνεχίσεις να κυβερνάς αυτό το «σκάφος» το οποίο υπηρέτησαν Ήρωες και Μάρτυρες της Πίστεως και της Πατρίδος και άφησαν με το αίμα τους αλλά και με τους αγώνες και τη μαρτυρία και ομολογία τους ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην Αγιοτάτη Ορθόδοξο Εκκλησία της Ελλάδος, σηματοδοτώντας τη δική σου αλλά και όλων μας, πνευματική πορεία σε καιρούς χαλεπούς για την πατρίδα μας. Καιρούς που έχουν ανάγκη τη φωνή και διαμαρτυρία μας διά του Χριστού την αγάπη και τη σωτηρία των ανθρώπων΄΄, όπως είπε.

Οι εγκάρδιες ευχές του Αγίου Πατρών

Στη συνέχεια ανέφερε πως τα πνευματικά αυτά προτερήματα του Μητροπολίτη γίνονται επιθέματα στις πληγές των ανθρώπων τους οποίους ο τοπικός Ποιμενάρχης οδηγεί με την αγάπη του. «Αδελφέ Ιερώνυμε, είσαι τον Ορθοδόξων Καθηγητής. Με την αγάπη, τη σύνεση, την ταπείνωση, τη φρόνηση, με τα καλά έργα που λάμπουν ως θεϊκές λαμπάδες αναμμένες και φέγγουν ως ηλιακές ακτίνες από τη μία άκρη της Μητροπόλεώς σου ως την άλλη αλλά και φτάνουν σε ολόκληρη την Εκκλησία της Ελλάδος και πέραν αυτής, σου ευχόμεθα να συνεχίσεις να πράττεις εις έτη πολλά, ευλογημένα και αγιασμένα. Ο Θεός να σε χαρίζει στην Εκκλησία και το ποίμνιό σου και να σε χαιρόμαστε», κατέληξε ο Άγιος Πατρών.

Θερμές ευχαριστίες του Σεπτού Ποιμενάρχου

Ο κ. Ιερώνυμος, αμέσως μετά την απόλυση, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες, τονίζοντας πως ο σκοπός του Επισκόπου δεν είναι άλλος από αυτόν του να οδηγήσει τον λαό του στην βασιλεία του Θεού. ΄΄Γι’ αυτό αγωνίζεται ο Επίσκοπος καθημερινά διά της προσευχής, διά της νηστείας, διά της υπομονής και διά όλων των πνευματικών χαρισμάτων. Να οδηγήσει τον λαό του Θεού στη Βασιλεία των ουρανών. Χαίρομαι πάρα πολύ που είναι σήμερα εδώ οι Αρχιερείς μας, οι μοναστικές αδελφότητες, οι τοπικές αρχές και όλοι εσείς. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που ήρθατε να προσευχηθείτε όλοι για τον Επίσκοπό σας και ιδιαιτέρως θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Αρχιερείς που ήρθαν σήμερα από τις Μητροπόλεις τους να προσευχηθούν, να συλλειτουργήσουν, να εκφράσουν την αδερφική τους αγάπη αλλά και να δείξουν την ενότητα της Εκκλησίας. Διότι κάθε συλλείτουργο με Αρχιερείς πρεσβεύει αυτή την ενότητα για την οποία ο ίδιος ο Χριστός μας έδωσε το έναυσμα πάνω στον Σταυρό. Μας άφησε δε ως παρακαταθήκη ότι είμαστε παιδιά Του και λειτουργούμε με αγάπη και ενότητα μεταξύ μας΄΄, είπε. Ειδικές ευχαριστίες εξέφρασε πως τον Γέροντα Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, τον Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεόκλητο, τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο που προεξείχε της Θείας Λειτουργίας, τον Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο, τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, τον Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεο, τον ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Χρυσόστομο Χρυσόπουλο και τον Επίσκοπο Αμφιπόλεως κ. Χριστόφορο.

Κάλεσε τους πιστούς να προσεύχονται γι’ αυτόν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς

Παρακάλεσε τους πιστούς να τον έχουν στην προσευχή τους, λέγοντας: ΄΄Να προσεύχεστε για τον Επίσκοπό σας, έτσι ώστε σε αυτούς τους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς να είναι σώφρων και να διακονεί το όνομα του Θεού. Να μην προδώσω τον Ιησού μας Χριστό σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο που οι συνθήκες είναι έτσι και για την εκκλησία και για την πολιτεία. Να προσεύχεστε έτσι ώστε ο Θεός να μου δίνει αντοχές να αγωνίζομαι προκειμένου το φως του Χριστού μας να διαχέεται και στην Ιερά Μητρόπολή μας αλλά και σε όλο τον κόσμο΄΄.

Ποιοι παρέστησαν

Εκτός των Αρχιερέων και πλήθους κληρικών, παρέστησαν ο ευρωβουλευτής Νίκος Αναδιώτης, ο βουλευτής της Νίκης Σπύρος Τσιρώνης, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, οι δήμαρχοι Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος και Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, αντιδήμαρχοι, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου Βασίλης Ροδόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Φάνης Ραμπαβίλας, περιφερειακοί δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, η εκπρόσωπος της βουλευτή Χριστίνας Αλεξοπούλου Θεώνη Σταθοπούλου, ο πρώην δήμαρχος Διακοπτού Τάκης Βασιλείου, ο Εισαγγελέας του Εφετείου Πατρών Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, ο Εισαγγελέας του Πρωτοδικείου Αιγίου Δημήτρης Λιανόπουλος κ.ά.

Εν συνεχεία, ο Σεπτός Ποιμενάρχης δέχτηκε τις ευχές των Τοπικών Αρχών, του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού στην Αίθουσα του Θρόνου στο Επισκοπείο, ανταποδίδοντάς τους την ευλογία Του.

 

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας Ιερώνυμος, παρέθεσε γεύμα για τα ονομαστήριά του, το μεσημέρι του Σαββάτου στην Άβυθο στο “Αλάτι και Πιπέρι” του Τάκη Ανδριόπουλου, με τον οίνο να ρέει άφθονος και να ευφραίνει την καρδιά και το πνεύμα των πιστών, όπως σημείωσε εύστοχα και ο προκάτοχός του Μητροπολίτης Αμβρόσιος.

Το απόγευμα ο κ. Ιερώνυμος συνέχισε να δέχεται ευχές στο Επισκοπείο.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr