background img
banner
banner

Η εστίαση… παίρνει τα πάνω της

«ΒΛΕΠΟΥΝ» ΘΕΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ – «ΧΤΥΠΗΜΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΦΕ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ

Μπορεί οι συνθήκες και η θερινή περίοδος να ευνοούν τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής της περιοχής, οι συνεχείς αυξήσεις όμως των πρώτων υλών αλλά και του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ, δεν τους αφήνουν να έχουν απολαβές. Το πρόσφατο τριήμερο ήταν ιδιαιτέρως θετικό αφού άφησε κέρδη κυρίως στις παραλιακές επιχειρήσεις, πλην όμως ο κλάδος διανύει περίοδο σκεπτικισμού, με τις μεν εκτιμήσεις για το καλοκαίρι να είναι θετικές, τη δε πρόβλεψη για τον χειμώνα να είναι απογοητευτική.

Ζητούν να τεθεί σε ισχύ ενιαίος συντελεστής

Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), απέστειλε έγγραφο προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την αύξηση στο ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ στο 24%, ζητώντας να τεθεί σε ισχύ ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην αλκοολούχων ποτών. Στην επιστολή, την οποία υπογράφει και το Σωματείο Εστίασης και Αναψυχής Αιγιαλείας, αναφέρονται τα εξής: «Η ανακοίνωση της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% στον σερβιριζόμενο καφέ, γυρίζει την εστίαση στα σκληρά χρόνια των μνημονίων.

Εξαθλιώνει οικονομικά τα καταστήματα εστίασης, προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό και αύξηση τιμών που θα κληθεί να πληρώσει ο τελικός καταναλωτής. Η εστίαση είναι ενιαία!» , αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΕΣΕ τονίζοντας ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) καθώς και δεκάδες ενώσεις και σύλλογοι εστίασης σε όλη την Ελλάδα συνυπογράφουν το κοινό αίτημα: Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην αλκοολούχων ποτών. «Το δεσμευτήκατε το 2019, το επαναλάβατε το 2023, υλοποιήστε το σήμερα», αναφέρει η ΠΟΕΣΕ υπενθυμίζοντας προς την κυβέρνηση την υπογραφή βουλευτικής τροπολογίας 2183/19014/5/2019 που είχε καταθέσει στο παρελθόν.

Φοβούνται ότι η αύξηση της τιμής θα μειώσει την κατανάλωση

Ερωτηθείς από τo Protionline.gr ο γραμματέας του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Αιγιάλειας Άγγελος Βλαχόπουλος, αναφορικά με το πώς βλέπει το μέτρο του υπουργείου που… διαχωρίζει την φορολογική κλίμακα του καθήμενου από τον take away πελάτη, δήλωσε χαρακτηριστικά: ΄΄Είναι ένας ακόμα γρίφος που πρέπει να λύσει – δυστυχώς – ο κλάδος της εστίασης και της αναψυχής.

Οι επιχειρηματίες της περιοχής θα αναγκαστούν να αυξήσουν τουλάχιστον μισό ευρώ την αξία του καφέ τους για όσους επιλέξουν να κάθονται για να απολαύσουν τον καφέ τους. Θέλοντας και μη, θα υποστούμε την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, αφού είναι τέτοια που δεν μπορεί να “φορτωθεί” αυτή στην ήδη υπάρχουσα τιμή. Το πιο κακό όμως είναι ότι αυτή η αλλαγή και η αύξηση του αγαθού, θα επιφέρει και μείωση του αγοραστικού κοινού. Πιστεύω ότι η εικόνα θα διαφοροποιηθεί και πλέον, κάποιοι θα επιλέγουν να παίρνουν το καφέ τους στο χέρι και να φεύγουν αντί να καθίσουν, ήδη η τιμή του καφέ για κάποιους είναι μεγάλη.

Νομίζω ότι η κατανάλωση θα μειωθεί και ανησυχούμε ότι αυτό το μέτρο θα έχει και αλυσιδωτές συνέπειες και σε άλλους κλάδους κάτι που φοβάμαι ότι θα επηρεάσει πάρα πολύ τη γενικότερη εικόνα της αγοράς. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι επιχειρηματίες της Αιγιάλειας στο σύνολό τους, κάνουν ό,τι μπορούν να κρατούν πάντα τις σχέσεις τιμής και ποιότητας, στα καλύτερα επίπεδα για τον καταναλωτή, παρ’ όλο που η νομοθεσία και φορολογική κλίμακα δεν βοηθά ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες…΄΄.

Καλή «συγκομιδή» το τριήμερο

Αναφορικά με την κίνηση του τριημέρου στην Αιγιάλεια, ο κ. Βλαχόπουλος σχολίασε ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ήταν μία αρκετά καλή… “συγκομιδή” στο κομμάτι του τουρισμού, για σχεδόν όλα τα καταστήματα εστίασης – αναψυχής, εκτιμώντας ότι πιθανόν είναι μία πολύ καλή απόδειξη ότι η περιοχή θα δουλέψει καλά και το ερχόμενο τρίμηνο και πως θα επωφεληθεί παντοιοτρόπως. Ειδικότερα, τόνισε: ΄΄Όλα σχεδόν τα καταστήματα πήγαν πάρα πολύ καλά και θεωρώ ότι τα μαγαζιά της εστίασης πήγαν πολύ καλύτερα από ό,τι αυτά τους αναψυχής, καθώς ο εκδρομέας ή ο επισκέπτης που βρέθηκε στην περιοχή “επένδυσε” στην ανεμελιά και την χαλαρότητά του, δηλαδή στο να κάνει αρκετές ώρες μπάνιο στις παραλίες, να φάει το φαγητό του έξω και να τσιμπήσει τον μεζέ του, να πιει την μπύρα του και να ξεφύγει από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Θεωρώ ότι ήταν ένα πολύ καλό τριήμερο από πλευράς επισκεψιμότητας, τόσο καλό που μας αφήνει μία σαφή αίσθηση ότι τα πράγματα για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, που έχει πολύ διάρκεια ακόμα, θα πάνε πραγματικά καλά΄΄.

Εκτίμηση ότι θα ωφεληθούν από την αυξημένη επισκεψιμότητα

Ο κ. Βλαχόπουλος δεν άφησε… ασχολίαστο το γεγονός ότι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και οι διαμονές σε ξενοδοχεία και καταλύματα σε όλη τη χώρα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, σε απελπιστικό βαθμό, λέγοντας ότι αυτό τελικά θα λειτουργήσει θετικά για την περιοχή της Αιγιάλειας και σε βραχυπρόθεσμο χρόνο αλλά και μελλοντικά.

Όπως είπε, ΄΄θεωρώ ότι η Αιγιάλεια από πλευράς επισκεψιμότητας θα πάρει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό αύξησης, μόνο και μόνο από ανθρώπους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του να κάνουν έστω και τρεις ημέρες διακοπές σε κάποιο νησί των Κυκλάδων ή των Δωδεκανήσων, αφού τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης είναι τρομερά μεγάλα, για κάποιους “απαγορευτικά”. Πολλοί θα είναι αυτοί που θα διαλέξουν την περιοχή για διακοπές, καθώς είναι φθηνότερα, δεν υπάρχουν τα υπέρογκα κόστη της μετακίνησης και της διαμονής που θέλουν για αλλού. Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, λόγω της ακρίβειας.

Αυτό δεν ξέρω αν θα ισχύσει για το σύνολο των επισκεπτών της Αιγιάλειας αλλά ένα κομμάτι που δεν θα έκανε τις διακοπές του στην περιοχή, τώρα θα το κάνει μόνο και μόνο για οικονομικούς λόγους και πιθανόν, για τις χιλιομετρικές απόστασεις΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr