background img
banner
banner

Η Κτηματική θέλει να καρπωθεί 833 στρέμματα στη Δ.Ε. Ερινεού

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ

Ψήφισμα απέναντι στον… παραλογισμό του ελληνικού κράτους καλείται να εκδώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, στη μεθαυριανή συνεδρίασή του. Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, διεκδικεί εκατοντάδες στρέμματα εντός του δήμου Αιγιαλείας, μολονότι εντός αυτών υπάρχουν ιδιοκτησίες που φορολογούνται, ακόμη και κατοικίες για τις οποίες έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες…

Την εισήγηση του θέματος κάνει ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, δημοτικός σύμβουλος με θέματα αρμοδιότητας Ερινεού Γιώργος Ντίνος, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος των εκτάσεων αυτών που η Κτηματική επιχειρεί να καταστήσει δημόσια, βρίσκεται στον ποταμό Φοίνικα σχεδόν μέχρι το Λαμπίρι. Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στo Protionline.gr, ΄΄η αιτιολογία της Κτηματικής είναι ότι βρίσκονται σε «παρόχθια ζώνη». Και η ζώνη αυτή καλύπτει 833 στρέμματα και 316 κατοικίες!΄΄.

Το ελληνικό δημόσιο αυτοαναιρεί τον εαυτό του

Η υπόθεση ξεκινά πριν χρόνια όταν το υπουργείο Οικονομικών κήρυξε την περιοχή ως δημόσιο κτήμα, εν αγνοία των ιδιοκτητών. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Ντίνος, η έκταση αυτή είναι μια ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη περιοχή, με πολλά οικόπεδα αλλά και πολλές κατοικίες, όπου το ελληνικό δημόσιο αυτοαναιρεί τον εαυτό του, από την μία εκδίδοντας οικοδομικές άδειες, αποδεχόμενο πράξεις των ιδιοκτητών, αγορές μεταβιβάσεις των ακινήτων, και παράλληλα διεκδικώντας τα ως δημόσιο κτήμα. Το παράδοξο είναι ότι η αμφισβήτηση δεν αφορά την περιοχή που γειτνιάζει με τον ποταμό Φοίνικα, αλλά αφήνοντας μια ζώνη ακριβώς δίπλα στον ποταμό, θεωρεί ως παρόχθια του ποταμού την περιοχή πολύ πέρα από την σημερινή κοίτη. Δίπλα δε από τον ποταμό Φοίνικα ο δήμος έχει μια πολύ μεγάλη ιδιοκτησία, την οποία έχει κερδίσει τελεσίδικα η τότε κοινότητα Καμαρών στον Άρειο Πάγο. Το Ελληνικό Δημόσιο τώρα επιχειρεί μέσω του κτηματολογίου, στο οποίο η κτηματική υπηρεσία Αχαΐας στις 10 Μαρτίου του 2022 κατέθεσε αίτηση διόρθωσης, κτηματολογικών στοιχείων για έκταση 833 στρεμμάτων, στην περιοχή Μπούκα – Ακονιά της ΤΚ Καμαρών έως την περιοχή Λαμπίρι της ΤΚ Ζήριας, ζητώντας να ανακηρυχθεί το ελληνικό δημόσιο ως μοναδικός ιδιοκτήτης κατά ποσοστό 100% κατά πλήρη κυριότητα.

Το αίτημα απορρίφθηκε ωστόσο το ελληνικό δημόσιο επανήλθε…

Το Γραφείο Κτηματογράφησης Αιγίου, απέρριψε το αίτημα του ελληνικού δημοσίου γιατί διαπίστωσε ότι επηρεάζονται 326 ακίνητα εκ των οποίων 256 αφορούν αναρτημένες ιδιοκτησίες πολιτών, 4 ειδικές εκτάσεις (δρόμους), ιδιοκτησίας του δήμου Αιγιαλείας, 1 ιδιοκτησίας της εκκλησίας, 1 ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, 35 ιδιοκτησίας της διεύθυνσης Δασών και 22 άγνωστες (αδήλωτες ιδιοκτησίες). Το ελληνικό δημόσιο επανήλθε στις 20 Μαΐου υποβάλλοντας νέα έκθεση στην οποία διαφωνεί με την έκθεση του κτηματολογίου εμμένοντας στον δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης. Η κτηματική υπηρεσία Αχαΐας έστειλε ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες των ακινήτων οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί από το Εθνικό Κτηματολόγιο, καλώντας τους να δηλώσουν εάν συμφωνούν η διαφωνούν με την έκθεση του κτηματολογίου, υποβάλλοντας αίτηση συγκατάθεσης μέσω της πλατφόρμας της εταιρείας.

΄΄Όπως είναι φυσικό, οι ιδιοκτήτες είναι αναστατωμένοι και έχουν περιέλθει σε δύσκολή θέση διότι δεν ξέρουν τι να κάνουν, φοβούμενοι πως το υπουργείο οικονομικών προσπαθεί πλαγίως να αποσπάσει την υπογραφή τους και να αναγνωρίσουν το ελληνικό δημόσιο ως πλήρη κύριο της έκτασης. Οι θιγόμενοι από την Αίτηση διόρθωσης του ελληνικού δημοσίου, – υπουργείου Οικονομικών, και κάτοικοι της έκτασης των 833 στρεμμάτων, έχουν σύμφωνα με τον νόμο προθεσμία έως 25 Ιουνίου, να εισέλθουν στο site του κτηματολογίου και να ενεργήσουν σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν δεν «διαφωνήσουν» θα σημαίνει ότι αποδέχονται τη «διόρθωση» Σε κάθε περίπτωση, μετά την νέα έκθεση του δημοσίου, η υπόθεση θα εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό από την επιτροπή ενστάσεων του γραφείου κτηματογράφησης Αιγίου, όπως προβλέπεται΄΄, τόνισε ο κ. Ντίνος, υπογραμμίζοντας πως το Δημοτικό Συμβούλιο με το ψήφισμά του, θα ζητήσει από το Γραφείο Κτηματογράφησης Αιγίου – Επιτροπή Ενστάσεων, να απορρίψει εκ νέου την έκθεση που υπέβαλλε το Ελληνικό Δημόσιο.

Κι άλλες παραθαλάσσιες και παραποτάμιες εκτάσεις

Μιλώντας στo Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Έργων Βασίλης Χριστόπουλος τόνισε πως το πρόβλημα διεκδίκησης εκτάσεων από την Κτηματική Υπηρεσία δεν αφορά μόνο τη Δ.Ε. Ερινεού αλλά εκτάσεις παραποτάμιες και παραθαλάσσιες και σε άλλες περιοχές του δήμου, όπως Σελιαντίκα και άλλα σημεία, τονίζοντας πως το γεγονός προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία στους ιδιοκτήτες και εμποδίζει την ανάπτυξη και αξιοποίηση των περιοχών αυτών.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr