background img
banner
banner

Η σημαία του Λόντου… το Δηλωτικό Σήμα του Δήμου Αιγιαλείας!

ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το σχέδιο της κόκκινης σημαίας με τον μαύρο σταυρό, λάβαρο του αγωνιστή της Επανάστασης Ανδρέα Λόντου, πάνω σε ιστό, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι το Δηλωτικό Σήμα (λογότυπο) του Δήμου Αιγιαλείας, από εδώ και στο εξής. Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση τέθηκε προς συζήτηση το πρακτικό της Επιτροπής Αξιολόγησης που είχε συσταθεί γι’ αυτό τον σκοπό, η οποία πρόκρινε εννέα διαφορετικά σήματα για να εγκριθεί τελικά με τις ψήφους μόνο της δημοτικής αρχής, το λογότυπο με τη σημαία του Λόντου. Να σημειωθεί ότι πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης ήταν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά η οποία τόνισε πως προκρίθηκε το σήμα με τη σημαία στον ιστό.

Δεν ικανοποίησε κάποιο σήμα την παράταξη του κ. Γούτου

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος είπε πως παρατήρησε με προσοχή τα σήμερα και τόνισε πως δεν υπάρχει κάποιο που κατά τη γνώμη του που αντιπροσωπεύει τον δήμο. ΄΄Τα κοίταξα τα σήματα και δεν είμαι ικανοποιημένος. Δεν είναι αυτό που θα έπρεπε για την περιοχή μας. Αυτό που παρουσιάστηκε δεν με καλύπτει. Παρ’ όλα αυτά, όποια απόφαση και αν πάρετε δεν θα την καταψηφίσουμε, θα ψηφίσουμε λευκό΄΄, είπε.

Δήμαρχος: ΄΄Πρέπει να τονιστεί η ιστορία της περιοχής μας΄΄

Εξηγώντας το σκεπτικό, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος είπε πως ΄΄θέλουμε να δώσουμε μία εικόνα που να δείχνει ξεκάθαρα την ταυτότητα της περιοχής. Φαντάζομαι συμφωνούμε όλοι, ότι ο σταυρός του Λόντου είναι σημείο αναφοράς της ταυτότητάς μας. Το Αίγιο έχει μία δυναμική στην πατρίδα μας και με Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας έχουμε ανεβάσει κατά πολύ την ταυτότητα της περιοχής. Με τον σταυρό του Λόντου μπορεί να μη συμφωνεί κάποιος, είναι υποκειμενικό αν του αρέσει ή όχι. Όμως πρέπει να τονιστεί η ιστορία της πόλης αυτής. Έχουμε προκρίνει αυτούσια τη σημαία του Λόντου. Πρέπει να τονιστεί η περιοχή μας και η ιστορία της΄΄.

Μ. Γιδά: ΄΄Σήμα- σταθμός για την πόλη μας΄΄

Η κ. Γίδα ανέφερε πως ΄΄κύριο μέλημα της Επιτροπής ήταν να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αιγιάλειας και το μοναδικό αυτό γεγονός, της Συνέλευσης της Βοστίτσας. Είμαστε σαφώς προσανατολισμένοι σε αυτό και επιπλέον θέλουμε να κάνουμε πολλές εκδηλώσεις που θα αφορούν το γεγονός αυτό. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα ο δήμος να αποκτήσει ένα άξιο λογότυπο, ένα σήμα – σταθμό της πόλης. Ναι, υπάρχει και η σταφίδα, ο πολιτισμός της περιοχής, η θάλασσα και τα εμβληματικά σημεία, τα ιστορικά κτίρια. Όμως τη σημασία και τη δυναμική της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας δεν μπορεί να τη φτάσει κανένα άλλο γεγονός΄΄.

Μ. Αγγελοπούλου: ΄΄Η Βοστίτσα είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα΄΄

Η αντιδήμαρχος Εθιμοτυπίας Μαρία Αγγελόπουλου υπογράμμισε τα εξής: ΄΄Δεν θα αποφασίσουμε κάποιοι, θα συναποφασίσουμε. Έχουμε στείλει αυτά τα σχέδια για να τα δούμε όλοι μαζί και για να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα. Συζητήσαμε το τι είναι πολιτιστική ταυτότητα. Όλοι η Ευρώπη συζητάει για την πολιτιστική ταυτότητα ενός τόπου θέτοντας το εξής ζήτημα: τι κάνει πολύ ξεχωριστό έναν τόπο; Θεωρώ ότι είναι πολλά τα εμβληματικά σημεία στην περιοχή μας και λίγο πολύ τα ξέρουμε όλοι. Όμως όλα αυτά είναι πλεονεκτήματα που δεν είναι ανταγωνιστικά. Την Βοστίτσα δεν την έχει κανένας άλλος στην Ελλάδα, άρα είναι κάτι που το μοναδικό και ξεχωριστό. Μπορεί οποιοσδήποτε θελήσει να δει τη σύγκριση των στοιχείων που έχει γίνει. Πιστεύω ότι το κυρίαρχο στοιχείο στο λογότυπο μας πρέπει να είναι η Βοστίτσα. Είναι η απόλυτη ορατή σύνδεση με την ιστορικότητα του τόπου.

Επί της διαδικασίας, σημείωσε: ΄΄Έχουν επιλεγεί τρία σχέδια για να μην έχουμε και θέμα με τα πνευματικά δικαιώματα και την πνευματική ιδιοκτησία. Επίσης είπαμε ότι το λογότυπο πρέπει να σχετίζεται με την ιστορία της Βοστίτσα και το έχουμε πετύχει. Αλλά δεν είναι μόνο ιστορία, πρέπει να πω ότι εδώ εμπλέκεται και η αρχιτεκτονική και η τεχνοτροπία στα οικήματα του Αιγίου, είναι πολλά τα ιστορικά μνημεία. Θα πρέπει ο καθένας που βλέπει το λογότυπο να αντιλαμβάνεται εύκολα την εικόνα και τη σημασία της. Θα υπάρχουν επιστολόχαρτα και σφραγίδες με αυτό το σήμα που θα επιλεγεί. Περιμένω να συναποφασίσουμε΄΄.

Το σήμα που απεικονίζονται και τα τοπικά προϊόντα ψήφισε η παράταξη του Κώστα Σπηλιόπουλου

Ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος, είπε: “Συμφωνώ ότι πρέπει να είναι κάτι χαρακτηριστικό ένα ιστορικό γεγονός που καθιστά μοναδική την περιοχή μας όμως συμφωνώ με ένα άλλο σχέδιο με μικρή αλλαγή ως προς τη γραμματοσειρά και προτείνω πιο έντονα γράμματα. Προτείνω το σήμα που απεικονίζει και τα προϊόντα της περιοχής, διότι πρέπει να αναδεικνύονται περισσότερα χαρακτηριστικά της΄΄. Ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας Σπηλιόπουλος τόνισε πως η επιλογή του λογότυπου είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και δεν πρέπει να αποφασιστεί τόσο γρήγορα διότι θα είναι η ταυτότητα του Δήμου μας στο μέλλον. εξέφρασε τις ενστάσεις του λέγοντας πως υπάρχουν πνευματικοί άνθρωποι που δεν τους αρέσει ο όρος «Βοστίτσα» διότι ήταν ονομασία της περιοχής μας κατά την Ενετοκρατία και τόνισε πως η κανονική ονομασία της με την αρχαία και την σημερινή της μορφή, είναι Αιγιάλεια. ΄΄Γίνεται μεγάλη συζήτηση και σε πανελλαδικό επίπεδο και τα σύμβολα και την ταυτότητα της χώρας μας και πολύ προχωράμε στην εύκολη λύση να χρησιμοποιούμε το παρελθόν ως μοναδική αξία του τόπου μας. Δεν είναι αυτή η αξία του τόπου μας. Αυτή είναι η ρίζα μας, η αφετηρία, η υπερηφάνεια μας αλλά εμείς πρέπει να δείξουμε ταυτότητα για το μέλλον. Εμείς θέλουμε έναν δήμο παραγωγικό και αναπτυξιακό. Να δείχνουμε την δυναμική της περιοχής μας΄΄, σημείωσε.

Δεν θα αναφέρεται η «Βοστίτσα»

΄΄Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές. Επειδή όμως το θέμα του σήματος του δήμου Αιγιαλείας έχει έρθει προς συζήτηση δυο- τρεις φορές τα τελευταία χρόνια αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση, επιμένω στην πρόταση της παράταξής μας διότι θεωρώ ότι πρέπει να το δούμε από την οπτική ότι όταν κάποιος βλέπει ένα σήμα να είναι αυτό που απεικονίζει. Επιπλέον, δεν αναφέρει κάπου την λέξη «Βοστίτσα». Επειδή πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αναβλητικότητα, πρέπει να το αποφασίσουμε και να αποκτήσει επιτέλους ο Δήμος μας το σήμα του΄΄, πρότεινε ο δήμαρχος.

Ακολούθησε ψηφοφορία όπου οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής ψήφισαν το σήμα που είχε προτάξει η Επιτροπή, ενώ οι σύμβουλοι της παράταξης του κ. Σπηλιόπουλου ψήφισαν το σύμβολο που έδειξε ο κ. Ταξιαρχόπουλος. Από την παράταξη του κ. Γούτου όλοι ψήφισαν «λευκό» πλην του Δημήτρη Μπούνια που ψήφισε υπέρ του σήματος που είχε όλους τους συμβολισμούς της Αιγιάλειας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr