background img
banner
banner

Θανάσης Παπαδόπουλος: Οι γερμανικές θηριωδίες στην Ελλάδα κι η δικαιοσύνη που δεν έχει ακόμα αποδοθεί

«Οι γερμανικές οφειλές υπολογίζονται τουλάχιστον σε 269,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις των θυμάτων και των οικογενειών τους ούτε η αξία των αρχαιολογικών και πολιτιστικών θησαυρών μας».

Αυτό επεσήμανε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Θανάσης Παπαδόπουλος στην ομιλία του στο Συνέδριο με τίτλο «Γερμανικές Οφειλές από τις ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια της Κατοχής» που διοργανώθηκε το Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, με συνδιοργανωτή τον Δήμο Πειραιά και με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας από το ναζιστικό-φασιστικό ζυγό ενώ μεταξύ των εισηγητών ήταν και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου ήταν επίσης το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), οι Δήμοι Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Καλαβρύτων και Βιάννου, οι οικείοι Δικηγορικοί Σύλλογοι Λειβαδιάς, Καλαβρύτων και Ηρακλείου, το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών περιόδου 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» και η Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.

Στην παρέμβαση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε ότι «χρέος δικό μας είναι να καταλογιστεί πραγματική τιμωρία στον υπαίτιο, να πάψουν οι υφίστανται οι συνέπειες του εγκλήματος και ν’ αποκατασταθεί η δικαιοσύνη».

Και όπως πρόσθεσε:

  • «Για να δίνουμε υπόσταση και μέγεθος στο έγκλημα οφείλουμε να θυμίζουμε ότι οι Γερμανοί στην Ελλάδα της Κατοχής κατέστρεψαν περισσότερα από 1.770 χωριά, ισοπέδωσαν περισσότερα από 400.000 σπίτια και μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, έστειλαν αιχμαλώτους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης 105.000 πολίτες απ’ τους οποίους λίγοι κατάφεραν να γλιτώσουν και να επιστρέψουν».
  • «Επίσης, κατέστρεψαν το 70% των λιμενικών εγκαταστάσεων της χώρας, άρπαξαν το 80% των μέσων μαζικής μεταφοράς, βύθισαν ένα πολύ μεγάλο αριθμό πλοίων του ελληνικού εμπορικού στόλου που μπορεί να υπερβαίνει το 75% του τονάζ εκείνης της εποχής και κατέστρεψαν το 45% του αλιευτικού στόλου της πατρίδας μας».
  • «Κατάστρεψαν επίσης το 90% του τηλεφωνικού και τηλεγραφικού δικτύου, άρπαξαν ή κατέστρεψαν το 70% των ιδιωτικών οχημάτων συμπεριλαμβανομένων των φορτηγών και το 60% των γεωργικών μηχανημάτων».
  • «Οι δε νεκροί, δηλαδή όσοι εκτελέστηκαν ή όσοι πέθαναν απ’ την πείνα και απ’ τις ασθένειες υπολογίζονται στους 700.000 ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ήταν και όσοι έμειναν ανάπηροι και χιλιάδες όσοι υποχρεώθηκαν σε κάθε μορφής καταναγκαστική εργασία».
  • «Σύνολο 1.438.000 θύματα, δηλαδή το 19,7% του ελληνικού πληθυσμού, όπως αναφέρεται στην Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής το 2016 για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών».
  • «Μια απίστευτη σ’ έκταση ανθρωπιστική τραγωδία που αποτυπώνεται με ακόμη μεγαλύτερη πιστότητα στα πάνω από 130 καταγεγραμμένα Ολοκαυτώματα σ’ όλη τη χώρα».

Και όπως πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, «πλάι σ’ αυτές τις καταστροφές, προσθέστε το Κατοχικό Δάνειο. Δηλαδή τις αρπαγές σε μετρητά. Προσθέστε επίσης την κλοπή των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας μας και των συλλογών Έργων Τέχνης. Προσθέστε τις καταστροφές σε γενικές υποδομές, σε Μουσεία, σ’ Εκκλησίες, σε βιομηχανίες, τις κλοπές σε χρυσό, τις κλοπές σε γεωργικά προϊόντα και σ’ εμπορεύματα, τις κλοπές και τις καταστροφές σε λουτροπόλεις, σε μεταλλεία, σε φυτείες, σε σοδειές, σε αλυκές, σε δασικό πλούτο και στην κτηνοτροφία. Αλλά πάνω απ’ όλα προσθέστε την κλοπή του μέλλοντος της πατρίδας μας που θα ήταν σίγουρα πολύ διαφορετική αν δεν είχε γνωρίσει την επέλαση των ναζιστικών θηριωδιών κατά την περίοδο της Κατοχής».

Ο κ. Παπαδόπουλος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επεσήμανε ότι «η υπόθεση των γερμανικών οφειλών δεν αφορά λίγους και δεν αφορά κάποιους που είναι σε μια άκρη της κοινωνίας και της καθημερινότητας. Ποια είναι η διεκδίκησή μας; Θα προσπαθήσω να την κωδικοποιήσω σε τέσσερα σημεία: Πρώτον, πολεμικές επανορθώσεις για τις καταστροφές και τις διαρπαγές. Δεύτερον, επανορθώσεις για τα θύματα και τις οικογένειες των θυμάτων. Τρίτον, αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου, στη βάση της πραγματικής σημερινής αναλογίας των κλαπέντων ποσών. Τέταρτον, άμεση επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών, των εκκλησιαστικών κειμηλίων και των έργων Τέχνης που αφαιρέθηκαν απ’ τις δυνάμεις των ναζί».

Να σημειωθεί ότι τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα προωθηθούν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τα μέλη της Κυβέρνησης, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων και τους Πολιτικούς Αρχηγούς με στόχο την ανάληψη των απαιτούμενων πολιτικών-διπλωματικών και νομικών-δικαστικών πρωτοβουλιών για τη δικαίωση του εθνικού-δημοκρατικού αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr