background img
banner
banner

Μεταφορά δικαστικής ύλης στους δικηγόρους

ΔΕΚΑΕΞΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ – «ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ» ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και μείωση του χρόνου έκδοσης αποφάσεων επιδιώκει το υπουργείο Δικαιοσύνης, δίνοντας τους δικηγόρους τη δυνατότητα διεκπεραίωσης δουλειάς των δικαστηρίων! Κι αν ο νέος δικαστικός χάρτης βρήκε αντίθετο τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου με τον φόβο της υποβάθμισης του Πρωτοδικείου, το «πέρασμα» υποθέσεων των δικαστηρίων στα… χέρια των δικηγόρων, θεωρείται ότι θα έχει θετικό πρόσημο.

Τα κληρονομητήρια, οι εξαλείψεις προσημειώσεων υποθηκών, οι εκδόσεις ένορκων βεβαιώσεων, οι αποποιήσεις κληρονομιάς, η σύσταση σωματείων πλην των πολιτιστικών, περνούν πλέον στην αρμοδιότητα των δικηγόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την έγκριση ενός καταστατικού σύστασης νέου συλλόγου, το Πρωτοδικείο Αιγίου χρειάζεται κάποιους… μήνες, κάτι που στο εξής επιλύεται και γίνεται θέμα ημερών.

Η μεταφορά ύλης στην κρίση των δικηγόρων είναι μία διαδικασία που έχει δρομολογηθεί και έχει προχωρήσει, αφού έχουν συμπεριληφθεί στους ειδικούς καταλόγους 16 δικηγόροι από το Αίγιο – μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, όπως έκανε γνωστό στο Protionline.gr ο πρόεδρός του, Γιώργος Μπέσκος. Ανά την Ελλάδα, 25.564 δικηγόροι παρακολούθησαν σεμινάρια και έλαβαν τη σχετική πιστοποίηση. Μετά την ολοκλήρωση των σεμιναρίων πιστοποίηση έλαβαν 7.497 για τα κληρονομητήρια, 9.768 για τις προσημειώσεις και 9.299 για τα σωματεία.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέσκο, ΄΄η ενασχόληση των δικηγόρων έχει να κάνει με τις εξαλείψεις, τροποποιήσεις καταστατικών και σύσταση σωματείων και τα κληρονομητήρια΄΄. Έχουν δημιουργηθεί οι κατάλογοι με τα ονόματα των δικηγόρων που μπορούν να αναλαμβάνουν τέτοιου είδους υποθέσεις.

Η διαμόρφωση του καταλόγου είχε συγκεκριμένα κριτήρια. Αφού δηλώθηκε η συμμετοχή, έγιναν ειδικά σεμινάρια τα οποία οι ενδιαφερόμενοι παρακολούθησαν και έτσι, δημιουργήθηκε η κατάσταση. Έγινε η απαραίτητη πιστοποίηση και τώρα πλέον, αναλαμβάνουν αυτοί. Από το Αίγιο οι συνάδελφοι είναι 16 άτομα΄΄.

Επιτάχυνση στις εγκρίσεις των διαδικασιών

Στο ερώτημα εάν πιστεύει πως όλο αυτό είναι στη θετική κατεύθυνση, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α., είπε: ΄΄Εκτιμούμε ότι θα βοηθήσει αρκετά την όλη διαδικασία, με την έννοια του ότι θα υπάρξει επιτάχυνση και η έκδοση των αποφάσεων θα γίνεται πλέον σε ποιο σύντομο χρόνο. Οι γραμματείς του δικαστηρίου θα δίνουν τις υποθέσεις στους πολίτες σύμφωνα με τον κατάλογο των δικηγόρων, προκειμένου να προχωρούν οι υποθέσεις΄΄. Σύμφωνα με το νόμο οι αμοιβές για τους δικηγόρους ανέρχονται σε 120 ευρώ για τα σωματεία, σε 160 ευρώ για τις προσημειώσεις και σε 200 ευρώ για τα κληρονομητήρια.

Πάει… και προς τη διαμεσολάβηση

Εκτός όμως από τις υποθέσεις που θα δικάζονται στο εξής από δικηγόρους, ενώ άλλες έχουν ανατεθεί ήδη στους συμβολαιογράφους, όπως τα συναινετικά διαζύγια που πλέον εκδίδονται σε λίγη ώρα, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί με νέα νομοθετήματα ευρεία αποσυμφόρηση των δικαστηρίων με την ενίσχυση των θεσμών της διαμεσολάβησης. Έτσι η διαμεσολάβηση αναμένεται σύντομα να επεκταθεί και στις διαφορές των πολιτών με το Δημόσιο. Δηλαδή θα εφαρμόζεται όχι μόνο σε αντιδικίες ιδιωτών, αλλά και σε αντιδικίες με το Δημόσιο ή τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πρωτοδικείο

Τέλος, αναφορικά με τη λειτουργία του Πρωτοδικείου, ο κ. Μπέσκος ανέφερε: ΄΄Δεν έχουμε αλλαγές στην μέχρι τώρα εικόνα, ο αρμόδιος υπουργός μάς έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα έχουμε αλλαγές και θα λειτουργούμε όπως σήμερα, είμαστε εν αναμονή να υλοποιηθούν από το νέο δικαστικό έτος που ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr