background img
banner
banner

Μπαράζ καταγγελιών…

ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ… ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ «ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ» ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ
ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΧΑΪΑΣ

Την επόμενη Παρασκευή 14 Ιονίου θα γίνουν οι τελευταίες, επαναληπτικές κατά το πλείστον, δημοπρασίες τμημάτων αιγιαλού και παραλίας από την Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας. Η διαδικασία προβλέπεται μετά την αλλαγή του νόμου με την αυστηρή αλλαγή του πλαισίου για τις ελεύθερες μισθώσεις σε επιχειρήσεις, για τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες. Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει και εντατικοποίηση των ελέγχων και των προστίμων στα οποία προτίθεται να προχωρήσει από φέτος το υπουργείο Οικονομικών, πιεζόμενο από το γνωστό «κίνημα της πετσέτας» του 2023.

Σύμφωνα με την Κτηματική Υπηρεσία Νομού Αχαΐας, με βάση το νέο σύστημα με τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας (https://eauctions.gsis.gr), για το 2024 γίνονται συνολικά 24 δημοπρασίες μετά από αιτήματα επιχειρήσεων. Την επόμενη εβδομάδα μάλιστα θα γίνουν 8 επαναληπτικές δημοπρασίες που είχαν κηρυχθεί άγονες και επανα-προγραμματίστηκαν.

Νέα παράταση

Αν και ο νέος νόμος προβλέπει ότι η διαδικασία με τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες πρέπει να γίνεται μέσα στον Μάρτιο, ειδικά για φέτος, λόγω της καθυστέρησης στην ψήφιση του νέου νομικού πλαίσιο με τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού της αξίας, η διαδικασία επεκτάθηκε έως και τον Μάιο. Πριν από λίγα 24ωρα, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, δόθηκε νέα παράταση έως τις 28 Ιουνίου προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς δημοπρασίες.

Το φετινό καλοκαίρι θεωρείται περίοδος μεταβατική καθώς είναι σε ισχύ όλα οι άδειες που εκδόθηκαν με νόμιμο τρόπο το 2023 και έχουν ισχύ διετίας και τριετίας. Στην Κυβέρνηση πάντως θεωρούν ικανοποιητικό το ποσοστό ανταπόκρισης του επιχειρηματικού κόσμου μετά τη θεσμοθέτηση των νέων αλλαγών. Σε ότι αφορά τις απευθείας συμβάσεις όμορων στην παραλία επιχειρήσεων, ξενοδοχείων που λαμβάνουν απευθείας μίσθωση χωρίς δημοπρασία, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 15 του μηνός. Υπολογίζεται φέτος ότι οι ενεργές μισθώσεις στην Αχαΐα θα ξεπεράσουν τις 70.

Όποιος πρόλαβε…

Όπως είναι γνωστό, από φέτος, το ανώτερο όριο κάλυψης τμήματος αιγιαλού είναι στο 50% ανά οικισμό ενώ ακόμη και μέσα στο χώρο που έχουν γίνει η μίσθωση, θα πρέπει ένα 40% να είναι ελεύθερο από τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες, με ελεύθερους διαδρόμους εκατέρωθεν. Παρά το γεγονός ότι οι δημοπρασίες είναι ακόμη σε εξέλιξη, «βροχή» είναι πλέον οι καταγγελίες που δέχεται η Κτηματική Υπηρεσία για αυθαιρεσίες στις παραλίες από επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει στo Protionline.gr ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας νομού Αχαΐας Παναγιώτης Κακούνης, η πλειοψηφία των καταγγελιών είναι επώνυμες και γίνονται στη νέα ψηφιακή εφαρμογή (app) υποβολής myCoast με τη λήψη και αξιοποίηση στατικών φωτογραφιών από πολίτες και συνεργεία ελεγκτών αλλά και δορυφορικών εικόνων καθώς, από φέτος, η ΑΑΔΕ θα κάνει χρήση drones με έμφαση σε παραλίες υψηλής παραβατικότητας.

Μέχρι σήμερα η Κτηματική σε επίπεδο νομού έχει δεχθεί 55 καταγγελίες οι οποίες, στην πλειοψηφία τους, είναι από την Αιγιάλεια ενώ οι περιοχές για τις οποίες καλούνται τα υπηρεσιακά όργανα είναι η Άκολη (Ροδοδάφνη), η περιοχή της ακτής σε Τέμενη – Βαλιμίτικα και ο Ελαιώνας. Προς το παρόν γίνονται έλεγχοι και συστάσεις, μετά την ολοκλήρωση όμως των δημοπρατήσεων και γενικά της υπογραφής των νέων μισθώσεων, οι έλεγχοι θα εντατοκοποιηθούν. Τα πρόστιμα που μπορεί να επιβάλει η ΑΑΔΕ στην περιοχή μπορεί να είναι, περίπου, στα 10 χιλ. ευρώ ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα αφαιρείται η ταμειακή μηχανή, άμεσα και η επιχείρηση μπορεί να τιμωρηθεί με… έξωση από τον αιγιαλό έως και 10 έτη.

Οικειοθελής προσαρμογή

Η Κτηματική με βάση τους χάρτες που έχουν αναρτηθεί στο myCoast, θα ελέγχει παραβάσεις κυρίως εκτός των ορίων των παραχωρήσεων. Παράλληλα το επόμενο διάστημα προχωρά και σε ελέγχους για την οικειοθελή συμμόρφωση των επιχειρήσεων που διαθέτουν ενεργές συμβάσεις από το 2023, προκειμένου να τροποποιηθούν και να συμβαδίζουμε τους νέους κανονισμούς των παραχωρήσεων ελευθέρων τμημάτων αιγιαλού και παραλίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κακούνη, στόχος είναι να μπει τάξη σε παραλίες και αιγιαλούς, σταδιακά, από τα τέλη Ιουνίου. Σημειώνεται ότι φέτος θεσμοθετήθηκαν και οι «απάτητες παραλίες», περιοχές δηλαδή υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές Natura όπου απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.

Το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε μετακινήσεις και μεταθέσεις υπαλλήλων για να στηρίξει, κατά τόπους, τις Κτηματικές Υπηρεσίες.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr