background img
banner
banner

Νέες συντηρήσεις από την Περιφέρεια

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΥΠΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ

Συνεχίζονται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας οι εργασίες συντήρησης σε ναούς, μονές και προσκυνήματα της Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Ήδη πέρασαν από την Περιφερειακή Επιτροπή υπό την προεδρία του αναπληρωτή Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπου Μπονάνου δύο νέες δράσεις που αφορούν την τοποθέτηση κουφωμάτων ασφαλείας τόσο στο Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής  όσο και την Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Οι δύο αυτές δράσεις έχουν προϋπολογισμό 121,6 χιλ. ευρώ και εντάσσονται στην πράξη «Αποκατάσταση προσκυνημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» που έχει συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας 2021-2027.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διατηρεί μόνιμα ανοικτή εργολαβία της τάξης του 1 εκατ. ευρώ περίπου, μετά και από σχετική εισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Τάκη Παπαδόπουλου που αφορά έργα συντήρηση προσκυνημάτων της Ι.Μ. Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Το 2023 ολοκληρώθηκε το πρώτο έργο, που αφορά την αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου της Παντανάσσης και του περιβάλλοντος χώρου ενώ, στη συνέχεια, η ανοικτή εργολαβία προχώρησε στην χρηματοδότηση του Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης για τη συντήρηση του τέμπλου.

Δωρεά στα Εισόδια

Στο μεταξύ, σε μια νέα δωρεά προς το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Αιγίου προκειμένου να προχωρήσει και να αποπερατωθεί το έργο της ανακατασκευής, προχώρησε η ‘Αιγαίας ΑΜΚΕ’ το κοινωφελές ίδρυμα της εφοπλιστικής οικογένειας των Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου. Η δωρεά είναι της τάξης των 90.000 ευρώ  και αφορά στην κάλυψη του κόστους συντήρησης και επισκευής των αγιογραφιών το οποίο ξεκίνησε στα τέλη του 2023. Η αποκατάσταση του Ναού είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο καθώς στα τέλη του περασμένου έτους ολοκληρώθηκε η συντήρηση του σκαλιστού τέμπλου με τις δυτικότροπες εικόνες του γλύπτη Περάκη.

Το έργο της αποκατάστασης ξεκίνησε το 2021 με την χορηγία του εφοπλιστή κ. Μαρτίνου. Ο σπάνιας ομορφιάς ναός είναι ιστορικό μνημείο για την πόλη έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ. Οι πιστοί και ενορίτες αναμένουν με αγωνία την ολοκλήρωση των εργασιών στο μνημείο αυτή που πληγώθηκε από το μεγάλο σεισμό του 1995. Εκτιμάται ότι, εφόσον το έργο της αγιογράφησης μπει άμεσα σε ρυθμό, ο Ναός μπορεί να είναι έτοιμος μέσα στο 2024 και ενώ συμπληρώνονται 110 χρόνια από τα πρώτα εγκαίνια (1914) και 124 χρόνια από τη θεμελίωση.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr