background img
banner
banner

«Ναι» στη διαδημοτική συνεργασία αλλά με ένα τίμημα…

ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Σε σύναψη Σύμβασης Διαδημοτικής Συνεργασίας για διοικητική υποστήριξη / άσκηση αρμοδιότητας της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αιγιαλείας και για τον Δήμο Καλαβρύτων, αποφασίζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Θα προβλέπονται δε ανταποδοτικά, ούτως ώστε η Υπηρεσία Δόμησης να εξακολουθήσει να καλύπτει για τρία χρόνια και τον Δήμο Καλαβρύτων.

Ως γνωστόν, η Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Αιγιαλείας, ή Πολεοδομία όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, εξυπηρετεί εκτός από τον Δήμο Αιγιαλείας και τον Δήμο Καλαβρύτων, σε όλα τα πολεοδομικά επίπεδα. Παλαιότερα επί εποχής συστήματος Καλλικράτη, όταν δηλαδή η Πολεοδομία λειτουργούσε υπό τη Νομαρχία, ο κάθε δήμος όφειλε να έχει τη δική του Υπηρεσία. Τα Καλάβρυτα δεν φρόντισαν να έχουν από τότε δική τους Πολεοδομία και όλα αυτά τα χρόνια, έπαιρναν… παρατάσεις επί παρατάσεων για το ζήτημα. ΄΄Υποχρεωθήκαμε να εξυπηρετούμε και τις δύο περιοχές αλλά το 2023 ήταν η καταλυτική, τελική ημερομηνία της κατάστασης αυτής. Άρα, ή έπρεπε να σταματήσουμε εντελώς να παρέχουμε στον Δήμο Καλαβρύτων τις υπηρεσίες μας ή να πραγματοποιηθεί μία συμφωνία μεταξύ των δύο Δήμων ώστε να καλύπτουμε τα Καλάβρυτα, αλλά με κάποια ανταποδοτικά΄΄, εξήγησε στo Protionline.gr ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Αιγιαλείας Χαράλαμπος Στεφανίδης.

Να σημειωθεί ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει σε πολλούς δήμους σε όλη τη χώρα, αφού υπάρχουν περιπτώσεις Δήμων που δεν έχουν συστήσει δική τους υπηρεσία. Τα ανταποδοτικά προβλέπεται να είναι κυρίως παροχές σε προσωπικό ή οχήματα, δηλαδή έμψυχο ή άψυχο δυναμικό/υλικό, όμως εν προκειμένω από τον Δήμο Καλαβρύτων δεν υπήρξε αυτή η δυνατότητα. ΄΄Υπάρχουν Πολεοδομίες που έχουν διπλάσια δουλειά από άλλες, γιατί πολύ απλά εξυπηρετούν δύο δήμους ταυτόχρονα, άρα διπλασιάζεται ο φόρτος εργασίας τους. Ο κάθε δήμος, εκμεταλλευόμενος τις συνθήκες, παίρνει ένα ποσό στο ταμείο του για αυτόν τον λόγο, για τις υπηρεσίες που παρέχονται΄΄, ανέφερε ο κ. Στεφανίδης.

Ανταποδοτικά 40.000 ευρώ

Έτσι, οι υπηρεσίες κάθε έτους για τον Δήμο Καλαβρύτων θα κοστίζουν 40.000 ευρώ, ποσό που θα καταβάλλεται στον Δήμο Αιγιάλειας, ενώ η σύμβαση θα έχει διάρκεια τρία έτη. Επιπλέον, κάθε νέα σύμβαση που υπογράφεται, για κάθε νέα τριετία, το ποσό θα μεταβάλλεται αναλόγως τις συνθήκες της σύμβασης και τα όσα προβλέπει.
΄΄Η Υπηρεσία μας, κάνει τα αδύνατα δυνατά να καλύψει όλο το φάσμα λειτουργιών της. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε επιβαρυνθεί τις αρμοδιότητες δύο Δήμων και έχουμε ανταποκριθεί πλήρως και σε κάθε επίπεδο. Το θέμα των χιλιομετρικών αποστάσεων είναι ένα πρακτικό ζήτημα της καθημερινότητας που… υφιστάμεθα μεν, αλλά δεν γίνεται αλλιώς δε΄΄, ανέφερε ο κ. Στεφανίδης, ερωτηθείς για τις δυσκολίες κάλυψης και του Δήμου Καλαβρύτων.

Με οκτώ άτομα προσωπικό

Αναφορικά με εάν επαρκούν τα άτομα που στελεχώνουν την Υπηρεσία, είπε πως συνολικά τα άτομα που εργάζονται στην Πολεοδομία είναι οκτώ και λειτουργούν σε δύο, ουσιαστικά τμήματα. Στο τμήμα των Οικοδομικών Αδειών εργάζονται δύο άτομα (το ένα φεύγει οσονούπω με συνταξιοδότηση) ενός στο τμήμα των Σχεδίων Πόλεως εργάζονται 3 συνολικά άτομα και επιπλέον ένα άτομο στο τμήμα που ελέγχει τις αυθαίρετες κατασκευές. ΄΄Βάσει οργανογράμματος, η Υπηρεσία στελεχώνεται επαρκώς, είναι μία απόφαση της Επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Το Τεχνικό Επιμελητήριο με ΦΕΚ, ανέφερε πως θα έπρεπε τα άτομα να είναι παραπάνω, όμως η Αποκεντρωμένη είχε αποφασίσει πως το δυναμικό της Υπηρεσίας, είναι επαρκές και έτσι λειτουργούμε ως τώρα΄΄, πρόσθεσε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr