background img
banner
banner

Ξεκινά την Πέμπτη στα Καλάβρυτα το 5ο Διεθνές Συνέδριου Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO

Την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινούν στα Καλάβρυτα, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO και της αντίστοιχης Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Παγκοσμίων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου οι οποίες θα ολοκληρωθούν το Σάββατο. Το θέμα του Συνεδρίου φέτος είναι «Γεωπάρκα και Γεω-ιστορίες».

Το Συνέδριο διοργανώνεται απ’ την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ως διαχειριστής του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού -Βουραϊκού, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ελληνικό ForumΓεωπάρκων και με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Καλαβρύτων και τον Δήμο Αιγιαλείας.

Στόχοι του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη της συμβολής και του ρόλου των Γεωπάρκων στην βιώσιμη τοπική ανάπτυξη μέσα από την προώθηση του γεω-τουρισμού, την έρευνα και την εκπαίδευση, η προβολή των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου αλλά και η ανταλλαγή καλών πρακτικών.

«Στο Συνέδριο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα Γεωπάρκα και τις Γεω-Ιστορίες, να συζητήσουμε και ν’ ανταλλάξουμε καλές πρακτικές ανάμεσα στις Μονάδες Διαχείρισης και για το πως θα καταφέρουμε να προσεγγίσουμε ένα υψηλότερο επίπεδο ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης γύρω απ’ την πιεστική και κατεπείγουσα ανάγκη της προστασίας των Γεωπάρκων», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

Οι σύνεδροι κατά την παραμονή τους στην περιοχή θα επισκεφθούν, μεταξύ άλλων, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, το Σπήλαιο Λιμνών στα Καστριά, τη Λίμνη Τσιβλού, τα Ύδατα Στυγός, τους Αρχαίους Λουσούς κ.α.

Επίσης, κατά την διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν -μέσα από κατάλληλες θεματικές- οι δράσεις των Γεωπάρκων που αφορούν στην προστασία και διαχείριση της γεωποικιλότητας, στην αλληλεπίδραση της με την βιοποικιλότητα και στη σχέση τους με τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τον Τουρισμό αλλά και η συμβολή τους στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από όλα τα Γεωπάρκα της Ελλάδας και της Κύπρου, εκπρόσωποι του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της UNESCO, επιστήμονες από Πανεπιστήμια της Ελλάδας κ.α.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr