background img
banner
banner

Οι απώλειες ήταν το μήνυμα!

ΠΕΡΙ ΤΟΥΣ 43 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΧΑΙΟΥΣ ΓΥΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ, ΜΕΣΑ ΣE ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ, ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Με απώλεια 25 χιλιάδες ψήφους η ΝΔ είχε την Κυριακή στην Αχαΐα να αποχωρεί το 47% των ψηφοφόρων που την είχε ψηφίσει τον Ιούνιο του 2023 ακολουθώντας πλέον μια σαφή πτωτική πορεία μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023. Από τον Μάιο του 2019, τις προηγούμενες Ευρωεκλογές, η πορεία του κόμματος ήταν σταθερά ανοδική σε επίπεδο ποσοστών, φτάνοντας το 34,04% τον Ιούνιο του 2023. Η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα στην Αχαΐα καθώς οι «εναλλακτικές» των κομμάτων στα κεντροαριστερά (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) δεν κατάφεραν να πείσουν αποτελεσματικά τον κόσμο.

Απώλεια 14 χιλ. ψήφων περίπου, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, καταγράφει από την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Αχαΐα. Το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους που προτίμησαν την παραλία, δεν εισέπραξε δυσαρέσκεια από τη ΝΔ ενώ δεν είχε και τις αναμενόμενες εισροές από το ΠΑΣΟΚ. Κατάφερε βέβαια να αφήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως 3η δύναμη, πανελλαδικά. Εκτός από την Πάτρα και το Αίγιο, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πλησίασαν το 10% σε πολλές ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

Παρά τα γεγονός ότι το κόμμα επιχείρησε να προσεγγίσει κοινωνικές ομάδες όπως οι δυσαρεστημένοι αγρότες σε Αιγιάλεια, Καλάβρυτα και Ερύμανθο, τελικά δεν έπεισε ενώ είχε και ανταγωνιστές ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Πάνω από 4 χιλ. ψήφους έχασε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Αχαΐα σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο του 2023 αδυνατώντας και αυτό με τη σειρά του, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εισπράξει τη δυσαρέσκεια από την ΝΔ. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν με πολλές περιοδείες στελεχών στα αστικά κέντρα του νομού και θέμα την ακρίβεια, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν έπεισε ενώ στην Πάτρα υποσκελίστηκε στην 4η θέση, κάτω από το ΚΚΕ.

Σταθερό στις δυνάμεις και σε απόλυτο αριθμό ψήφων το ΚΚΕ, από τις τα Ευρωεκλογές του 2019 έως και προχθές Κυριακή, στην Αχαΐα.

Ψήφος στα… άκρα

Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου βγήκε κερδισμένο με 3,5 χιλιάδες επιπλέον ψήφους σε σχέση με τον Ιούνιο του 2025, διπλασιάζοντας το ποσοστό του από τις Ευρωεκλογές του 2019, αν και σε απόλυτο αριθμό ψήφων τα «έσοδα» σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές ήταν μικρότερα.

Αύξηση σε ποσοστά και απόλυτο αριθμό ψήφων είχε και η ΝΙΚΗ στην Αχαΐα.
Όσον αφορά τη Φωνή Λογικής της κα. Λατινοπούλου φαίνεται ότι ήταν σχεδόν… εκκωφαντική στο εκλογικό σώμα στην Αχαΐα καθώς, μέσα σε ένα χρόνο είχε έξι φορές πιο πολλούς ψηφοφόρους, κάνοντας άλμα από το 0,35% στο 2,7% περίπου!

Άρχισαν τα όργανα…

Νέο κλίμα εσωστρέφειας ενεργοποιήθηκε από την Κυριακή στο ΠΑΣΟΚ-Αχαΐας. Οι «γίγαντες» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάμφθησαν για τα καλά αλλά το κόμμα δεν κατάφερε να σηκώσει κεφάλι!
«Οφείλουμε να φύγουμε μακριά από αυτή την αξιοθρήνητη διαχείριση των κομματικών πραγμάτων, που διαμορφώνουν όσοι δεν κατάλαβαν τι έγινε το βράδυ της Κυριακής. Το μεγάλο διακύβευμα της επόμενης ημέρας συγκροτείται κυρίως από δύο μεγάλες προκλήσεις, πρώτον, από το αν θα μπορέσουμε να δώσουμε μια πραγματική σοσιαλιστική ή και ριζοσπαστικά σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα στο ΠΑΣΟΚ και δεύτερον, αν παρά τα τραύματα του παρελθόντος, θα μπορέσουμε να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση για την δημιουργία ενός μεγάλους δημοκρατικού μετώπου» σχολίασε  ο πολιτευτής και αναπλ. Τομέαρχης του κόμματος Μαρίνος Σκανδάμης.

Από κοντά και ο πολιτευτής και πρόεδρος του Δ.Σ.Α. Γιώργος Μπέσκος σχολίασε ότι «η εσωστρέφεια που υπάρχει στο κόμμα, η απαξίωση ικανών στελεχών που έχουν αντίκρισμα στην κοινωνία, η προσπάθεια της μιας τάσης να υπερισχύει άλλης τάσης, η εξάρτηση και οι κατευθύνσεις που παίρνουν κομματικά όργανα με βάση ιδιοτελή κριτήρια και σκοπιμότητες , οι ‘παρέες‘ που λειτουργούν σε στενό και αυστηρό κομματικό πλαίσιο αγνοώντας ανοίγματα στην κοινωνία και την ενασχόληση με προβλήματα αυτής που θα φέρουν νέα άτομα στο κόμμα ιδίως σε νεότερες ηλικίες, είναι ζητήματα που πρέπει να μας προβληματίσουν».

Απογοήτευση…

«Όταν η αποχή ξεπερνάει το 60% δεν μπορούμε να εκδώσουμε ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα. Θεωρώ ότι το μήνυμα είναι ένα. Ότι θα πρέπει να αφουγκραστούμε περισσότερο την κοινωνία, να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα, να είμαστε πιο κοντά στον πολίτη και να στεκόμαστε δίπλα τους και ιδίως απέναντι στις ευάλωτες ομάδες» σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Αχαΐας της ΝΔ Αντώνης Κουνάβης.

«Οι ψηφοφόροι καταδίκασαν τη Νέα Αριστερά και οφείλουν τα στελέχη της να αναλογιστούν την ευθύνη τους και να τιμήσουν την υπογραφή που έβαλαν, επιστρέφοντας τις έδρες διότι δεν υπάρχει αντιστοιχία αποτελέσματος και εδρών κοινοβουλευτικής ομάδας, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είναι εδώ μαζί μας και πρέπει να επιστρέψουν τις έδρες τους.
Ωστόσο, μεγάλος κερδισμένος είναι η αποχή, η οποία έστειλε τα δικά της μηνύματα και αυτό έγινε συνειδητά, και αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν όλοι οι πολιτικοί παράγοντες» σχολίασε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας Κώστας Κόντης.

Απογοητευμένη η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου στράφηκε στις Ευρωεκλογές σε σχέση με τη άνοδο της ακροδεξιάς την οποία χαρακτήρισε ως «τρομακτική για την Ευρώπη» και στο γεγονός ότι «η αλαζονεία τη κυβέρνησης δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα, όμως η Κεντροαριστερά δεν κατάφεραν αυτή τη δυσαρέσκεια να τη μετατρέψει σε ψήφο».

 

Στην μάχη των σταυρών

Αυτιάς Γεώργιος (6.599), Μεϊμαράκης Ευάγγελος (6.161), Μπελέρης Φρέντης (6.067), Βόζεμπεργκ Ελίζα (5.229), Τσιόδρας Δημήτριος (4.312), Μελέτη Ελεονόρα (3.849), Ρογδάκη Άννα-Μαρία (3.714) και Πύρρος Δήμας (3.350) η πρώτη 8αδα των σταυρών στην Αχαΐα για τη ΝΔ.

Αρβανίτης Κωνσταντίνος (4.995), Φαραντούρης Νικόλαος (4.972), Παππάς Νικόλαος (4.691), Κουντουρά Έλενα (3.788), Μπεκατώρου Σοφία (2.984) και Αθανασίου Μάριος (2.979), Κασσελάκης Βασίλειος (2.540) και Τσίπρας Γεώργιος (2.205) η πρώτη 8αδα του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα.

Παπανδρέου Νικόλαος (6.356), Μανιάτης Ιωάννης (3.056), Αρναούτογλου Αθανάσιος (2.675), Σαχινίδης Φίλιππος (2.122) και Σπυρόπουλος Ανδρέας (1.957) η πρώτη 5αδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο Νομό.

Κατσακούλης Ευάγγελος (4.387), Πατρινού Βασιλική (3.273), Παπαδάκης Κωνσταντίνος (3.098), Αλαβανος Λευτέρης (3.088) και Γερασιμίδου Ελένη (1.288) η πρώτη 5αδα του ΚΚΕ στο Νομό.

Φράγκος Εμμανουήλ (2.452) και Αλεξανδράκη Γαλατω (1.338) οι πρώτοι δύο της Ελληνικής Λύσης, Αναδιώτης Νικόλαος (2.490), Ηλιόπουλος Φώτιος (2.158) οι πρώτοι δύο της ΝΙΚΗΣ στην Αχαΐα και Ζαχαρία Μαρία (626) και Ευαγγελίδου Καλλιόπη (530) οι πρώτοι δύο της Πλεύσης.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr