background img
banner
banner

Ορμητήριο πίστης και εφαλτήριο αναγέννησης…

ΤΟ ΑΣΚΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ – ΠΟΛΛΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΟΝ ΟΡΘΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΙΕΡΟΥΡΓΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Με γαλήνη, αυτοσυγκέντρωση και προσευχή, στα «βήματα» που χάραξε ο εν Αχαΐα Όσιος Λεόντιος, Ιδρυτής και Κτήτωρ της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών, πιστοί από όλη την Αιγιάλεια συνέρρευσαν την Κυριακή 2 Ιουνίου το πρωί, στο Ιερό Ασκητήριό του.

Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου.

Οι πιστοί είδαν ως μία πολύτιμη ευκαιρία να προσευχηθούν στο Ιερό Ασκητήριο και μετέχοντες στην ευχαριστιακή σύναξη να ικετεύσουν τον προστάτη, Ιδρυτή και Κτήτορα της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Όσιο Λεόντιο, ώστε διά των πρεσβειών του να τους ενισχύει ο Τριαδικός Θεός.

Με αφοσίωση και εσωτερική ηρεμία στα «χνάρια» του Οσίου

Στον όμορφο λόγο του, ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος επισήμανε για την ημέρα: «Για άλλη μία χρονιά, ζούμε την σημερινή ευαγγελική περικοπή της Σαμαρίτιδας και εορτάζουμε τη στιγμή που συζήτησε με τον Κύριο, έχοντας καθαρή καρδιά. Έτσι, μπόρεσε να αφομοιώσει όσα ο Θεάνθρωπος της είπε και το αποτέλεσμα αυτής της συνύπαρξης, ήταν ότι της δόθηκε η δυνατότητα μέσα από την μετάνοια, να ενωθεί με τον Ιησού Χριστό εις τους αιώνας΄΄. Και πρόσθεσε: ΄΄Από την άλλη, ήρθαμε να εορτάζουμε τον Όσιο Λεόντειο, στην ιδιαίτερη και ιστορική Μονή. Ερχόμενοι εδώ, βρισκόμαστε στο μέρος που έζησε ο Όσιος, περπατάμε στο ασκητήριό του και ταυτιζόμαστε.

Ας προσευχηθούμε όλοι μαζί, να μας σκεπάζει και να μας προστατεύει, να μας ενδυναμώνει την πίστη μέσα μας και να μας δείχνει πάντα τον δρόμο της αλήθειας. Να έχουμε την αφοσίωση να αποκτήσουμε μία εσωτερική ηρεμία στην πορεία της ζωής μας, όπως ακριβώς και εκείνος έκανε όσο ζούσε…΄΄.

Η «φλόγα» του χριστιανισμού… φουντώνει

Μίλησε με ιστορικά στοιχεία για τον βίο του Οσίου αλλά και για την ασκητική του υπόσταση, και επικρότησε την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει τη Μονή, λέγοντας ότι η αγιοσύνη του, γίνεται όλο και πιο δυνατή με το πέρασμα του χρόνων και πως η “φλόγα” της πίστης του χριστιανισμού, όχι μόνο δεν σβήνει, αλλά ενισχύεται και με μεγαλουργεί ακόμα περισσότερο. Κάλεσε δε του πιστούς, να ακολουθούν την αλήθεια της Ορθοδοξίας και σχολίασε επικριτικά όσους απαξιώνουν τα Ιερά Κειμήλια και την Ορθοδοξίας, όσους απαξιώνουν το κήρυγμα των Αγίων και των Οσίων, τονίζοντας ότι η αθεΐα και ο αγνωστικισμός κυριαρχούν στην κοινωνία και χαρακτηρίζουν πολλούς ανθρώπους στην σύγχρονη εποχή.

Καθαρή καρδιά και συγχώρεση ζήτησε από τους πιστούς ο Μητροπολίτης

Ανέφερε πως ο Όσιος Λεόντιος και η Αγία Φωτεινή υπήρξαν δύο άνθρωποι με καθαρή καρδιά και ότι αυτό, είναι το κύριο χαρακτηριστικό όλων των Αγίων της Εκκλησίας αφενός και αφετέρου, πρέπει να είναι το χαρακτηριστικό που όλοι οι άνθρωποι της σύγχρονης εποχής κάθε ηλικίας οφείλουν να στοχεύουν και να προσπαθούν σε κάθε φάση της ζωής τους, όντας κοντά στον Ιησού Χριστό και ακολουθώντας τον λόγο Του.

΄΄Καθαρή καρδιά, δεν έχουν όσοι είναι αναμάρτητοι. Έχουν οι αμαρτωλοί, καθημερινοί άνθρωποι που όμως δεν έχουν την κακία στο αίμα τους. Χθες το βράδυ διαβάζοντας ένα όμορφο βιβλίο, κάπου έλεγε ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να αγωνίζεται για να έχει καθαρή καρδιά, δηλαδή να πράττει, να ζει και να φέρεται με αυτόν τον γνώμονα ως κυριότερο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του. Ας ακολουθήσουμε αυτή την συμβουλή. Διώξτε τους κακούς λογισμούς και τις αρνητικές σκέψεις από μέσα σας και θα δείτε πως άξαφνα θα ανοίγονται άλλοι, πιο όμορφοι και σημαντικοί δρόμοι μέσα σας΄΄ ανέφερε ο Σεπτός Ποιμενάρχης. Εν κατακλείδι, σημείωσε: ΄΄Να συγχωρείτε και να κατανοείτε τους άλλους ανθρώπους, γιατί έτσι θα διώχνετε από κοντά σας τον διάβολο και θα αφαιρείτε την κακία και τον φθόνο από μέσα σας. Ας γίνει το ασκητήριο του Οσίου Λεοντίου το εφαλτήριο της αναγέννησης για τον καθέναν από μας΄΄. ΄΄Θέλω να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αποφεύγουμε τις αμαρτίες και να μην ακολουθούμε τα πάθη και τις αδυναμίες μας. Ο δρόμος της προσευχής, της μετάνοιας και της Θείας Κοινωνίας είναι οι μόνοι δρόμοι για να πορευόμαστε στο πλευρό του Ιησού, να βρίσκουμε τον φωτεινό δρόμο της αλήθειας και της χριστιανοσύνης΄΄ τόνισε χαρακτηριστικά, ευχόμενος η χάρη του Θεού πρέπει να είναι συνοδοιπόρος όλων των ανθρώπων. «Υγεία και ευλογία σε όλους», κατέληξε ο Μητροπολίτης.

Στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ακόμη ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο Αρχιμανδρίτης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, π. Ιωακείμ Βενιανάκης, ο ιεροκύρηκας της Μητρόπολης Τρικάλων π. Αχίλλειος, ενώ παρακολούθησαν οι αντιδήμαρχοι Νίκος Καραΐσκος και Μαρία Αγγελοπούλου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αιγιάλεια Προορισμός» Κώστας Σπηλιόπουλος, ο σύμβουλος Κοινότητας Αιγίου Σωκράτης Μαυρίδης, κ.ά.

Η σκήτη και ο τάφος του Οσίου Λεοντίου


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr