background img
banner
banner

Ο Δήμος Αιγιαλείας αγοράζει το Λαογραφικό Μουσείο Λόγγου

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΧΡ. ΓΟΥΤΟΥ – ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ Κ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στην ιδιοκτησία και κυριότητα του δήμου Αιγιαλείας περιέρχεται το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Λόγγου, κατόπιν σχετικής απόφασης που έλαβε στην  συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Το τίμημα της αγοράς ανέρχεται σε 110.000 ευρώ και περιλαμβάνει τόσο το κτίριο και το οικόπεδο που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού όσο και τα πολύτιμα εκθέματα. Θετικά στην αγορά ψήφισαν η δημοτική αρχή και η μείζονα μειοψηφία ενώ αρνητικά ψήφισε η παράταξη του Κώστα Σπηλιόπουλου.

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά ανέφερε πως το τίμημα είναι κοντά στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, είναι μεγάλο οίκημα και πολεοδομικά τακτοποιημένο. Επιπλέον γνωστοποίησε κάποια στοιχεία από την τεχνική περιγραφή λέγοντας πως η επιφάνεια του οικοπέδου είναι 372τ.μ. και εντός του οικοπέδου υπάρχει παλαιό διώροφο κτίσμα, και ότι η συνολική δόμηση του κτιρίου είναι 368 τετραγωνικά μέτρα, γι’ αυτό –όπως είπε – έχει υψηλή αντικειμενική αξία.

«Ο Λόγγος έχει πιο άμεσες ανάγκες»

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Σπηλιόπουλος εξέφρασε τις ενστάσεις του για τη διάθεση αυτών των χρημάτων για το μουσείο Λόγγου, τονίζοντας πως το ακίνητο που θέλει ο δήμος να αγοράσει είναι ένα παλιό ελαιοτριβείο στο οποίο λειτουργεί λαογραφικό μουσείο υπό έναν σύλλογο. Είπε πως ο Λόγγος έχει ένα σχολείο διατηρητέο που δεν λειτουργεί και πρέπει να αξιοποιηθεί με κάποιο τρόπο ενώ τόνισε πως στο παρελθόν είχε πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για παρεμβάσεις στον Λόγγο που σχετίζονταν με πάρκινγκ που είναι αναγκαία, παιδικές χαρές και γενικότερα κοινόχρηστους χώρους όμως δεν υλοποιήθηκαν. ΄΄Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Λόγγος δεν είναι ένα αδιάφορο ή στάσιμο χωριό αλλά ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο και με μεγάλο ενδιαφέρον. Άρα πιστεύω πώς να διαθέσουμε 110.000 ευρώ για να αγοράσουμε ένα ελαιοτριβείο και να το μετατρέψουμε σε μουσείο λαϊκής τέχνης, δεν είναι η καλύτερη λύση΄΄.

Κατέθεσε έτσι τη δική του πρόταση, αυτό το ποσό να διατεθεί για τον Δήμο και μέσα από μία ευρεία συνέλευση στον Λόγγο να καταγραφεί το πώς θα αξιοποιηθεί βάσει του τι χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Επιπλέον τόνισε πως ΄΄η χρήση που θέλουμε να κάνουμε μπορεί να ικανοποιηθεί στο παλιό σχολείο που έχει ανακαινιστεί γιατί για το ελαιοτριβείο θα χρειαστεί να διατεθούν χρήματα για την διαμόρφωση και ανακαίνισή του. Αυτό το ποσό μπορεί να δώσει άλλη προοπτική και εικόνα σε αυτό το σημαντικό χωριό΄΄.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της κοινότητας Λόγγου Παναγιώτης Στέφος, τονίζοντας πως ό,τι κι αν γίνεται στο χωριό του είναι δεκτό και το αγκαλιάζουν άπαντες, πλην όμως είπε πως υπάρχουν κάποιες προτεραιότητες. ΄΄Αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη από μία παιδική χαρά γιατί δεν έχουν πού να παίξουν τα παιδιά. Προσωπικά μεταφέρω τη βούληση των συγχωριανών μου. Η πλειοψηφία, που εκφράζεται από εμένα, θα προτιμούσε να αγοραστεί το ακίνητο του κ. Αλεβίζου που έχει συζητηθεί στο παρελθόν στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε δεύτερο χρόνο θέλουμε και αυτό. Όμως τώρα είναι άλλες οι ανάγκες του χωριού μας΄΄, σημείωσε.

Το Μουσείο λειτουργεί ήδη ως χώρος ιστορίας και πολιτισμού

Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιώργος Ντίνος υπενθύμισε πως σε προηγούμενο συμβούλιο ελήφθη απόφαση να αγοραστεί αυτός ο χώρος και να μετατραπεί σε λαογραφικό μουσείο. ΄΄Ήδη το κτίριο αυτό λειτουργεί ως μουσείο, γίνονται εκδηλώσεις δεν ανήκει σε ιδιώτη είναι καθιερωμένο σαν μουσείο και εκπλήσσομαι που ακούω τον πρόεδρο να λέει να το βάλουμε σε δεύτερο πλάνο. Όταν αγοράζεται ένα Λαογραφικό Μουσείο που ο Δήμος αποφάσισε να το δώσει στους πολίτες του Λόγγου ως μία αίθουσα πολιτισμού, δεν θα έπρεπε να το συζητάμε καθόλου, γιατί αυτό θα μείνει΄΄.

Θέμα οικονομικό…

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Γούτος είπε πως σίγουρα ο Λόγγος έχει ανάγκη από παιδικές χαρές και χώρους στάθμευσης, όμως από την άλλη το ακίνητο αυτό είναι παλιό αλλά είναι σε μία υπέροχη θέση σε κεντρικό σημείο του χωριού. ΄΄Νομίζω ότι παρόλο που οι ανάγκες είναι κι αλλού, το ένα το ένα δεν πρέπει να αποκλείει το άλλο. Αν έχουμε την πολυτέλεια ως Δήμος να αγοραστεί αυτό το ακίνητο ας γίνει. Είναι καθαρά θέμα οικονομικό΄΄.

Από την παράταξη του κ. Σπηλιόπουλου ζητήθηκε ενημέρωση και για την στατική επάρκεια του κτιρίου με τον τον δημοτικό σύμβουλο Σωτήρη Ταξιαρχόπουλο να αναφέρει ότι «αν δεν είναι στατικώς επαρκές τότε είναι σαν να αγοράσουμε ένα οικόπεδο 300 m² για 110.000 €».

«Συμφέρουσα η αγορά λόγω και του σημείου που βρίσκεται»

Ο δήμαρχος είπε πως η αγορά είναι συμφέρουσα για τον Δήμο ακόμη κι αν χρειάζεται να γίνουν επεμβάσεις στο κτίριο στο μέλλον, τονίζοντας πως δεν υπάρχει άμεση ανάγκη γι’ αυτό γιατί το κτίριο ήδη λειτουργεί. Ως προς τις άλλες ανάγκες που αναφέρθηκαν είπε πως ΄΄μπορούμε να τις δούμε παράλληλα΄΄. ΄΄Το ακίνητο βρίσκεται σε καλή θέση, έχουμε την «προίκα» ότι ήδη λειτουργεί, μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε και το περιεχόμενο, άρα έχουμε κάτι ήδη έτοιμο Το παλιό δημοτικό σχολείο δεν είναι σημείο που είναι εύκολα προσβάσιμο΄΄, πρόσθεσε.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr