background img
banner
banner

Πιλοτική μετατροπή δρόμων σε χώρους συνάθροισης πολιτών

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «LIVING STREETS» ΠΟΥ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

Τη δυνατότητα να μετατρέψουν τον δρόμο της επιλογής τους στο μέρος που πάντα ονειρεύονταν, περιορίζοντας την κυκλοφορία των οχημάτων και συμμετέχοντας σε τοπικές δράσεις που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, θα έχουν με την καθοδήγηση του δήμου, οι Αιγιαλείς, μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος «Living streets”.

Οι δράσεις θα εξελιχθούν στις οδούς Κλ. Οικονόμου, Μητροπόλεως, Ερμού, στην πλατεία 1η Μάη, στην Τρίγωνη Πλατεία και στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων και το πρόγραμμα αποτελεί μία καλή «πρόβα τζενεράλε» για την πεζοδρόμηση του κέντρου. Εφόσον βέβαια αυτή δεν έχει αποφασιστεί νωρίτερα…

Πρόκειται για πιλοτική μετατροπή δρόμων σε χώρους συνάθροισης πολιτών», που στοχεύει στην εξοικείωση των πολιτών με την πεζοδρόμηση και τη βιώσιμη κινητικότητα και βοηθά τις τοπικές αρχές να συνεργαστούν με τους πολίτες, με σκοπό να λειτουργήσουν σαν συνεργάτες, φίλοι και γείτονες. Όπως εξήγησε στo Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄τo Δίκτυο Πόλεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και κυκλική οικονομία» του οποίου ο δήμος μας είναι μέλος, εξέδωσε πρόσκληση τον Φεβρουάριο του 2023 για το πρόγραμμα, την οποία και υποβάλαμε με πλήρη φάκελο. Μάλιστα, ο δήμος μας όχι μόνο εντάχθηκε αλλά αναδείχθηκε ένας εκ των τριών δήμων – μελών του Δικτύου Βιώσιμη Πόλη, που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία και επιλέχθηκε να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 10.000 ευρώ για να υλοποιήσει το προτεινόμενο έργου του, σε συνεργασία με τη Βιώσιμη Πόλη.

Το «Living Streets» μπορεί να οδηγήσει σε μια πόλη πιο βιώσιμη με λιγότερη ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, δημιουργώντας ένα καλύτερο μέρος για να ζει και να εργάζεται κάποιος. Το Living Streets έχει ως αντικείμενο την μετατροπή συγκεκριμένων δρόμων σε διάφορα σημεία των πόλεων σε κοινωνικούς κόμβους. Οι δήμοι κλείνουν προσωρινά ένα δρόμο της επιλογής τους, με σκοπό να τον μετατρέψουν σε ένα ασφαλές σημείο συνάντησης όλων των κατοίκων, προωθώντας παράλληλα τη βιωσιμότητα των πόλεών τους, αφού απαγορεύεται η διέλευση των οχημάτων. Ζωτικής σημασίας είναι η συμμετοχή των πολιτών σε αυτό το εγχείρημα, καθώς θα μπορέσουν να αναμειχθούν στη δημιουργία, τη διατήρηση και τη λειτουργία των «Ζωντανών Δρόμων» στις γειτονιές τους.΄΄.

Το θέμα τέθηκε προ ημερησίας διατάξεως στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ομόφωνα αποφασίστηκε η έγκριση υλοποίησης του προγράμματος και η εξουσιοδότηση του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου για την υπογραφή του συμφωνητικού συνεργασίας μεταξύ του «Δικτύου Πόλεων» και του Δήμου Αιγιαλείας καθώς και κάθε άλλου εγγράφου απαιτείται για την υλοποίηση του προγράμματος.

Η επιφύλαξη του Κώστα Σπηλιόπουλου

Πλην όμως για το θέμα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Σπηλιόπουλος, σημειώνοντας: ΄΄Δεν είμαστε αρνητικοί για το πρόγραμμα, ξέρουμε πως θα εξελιχθεί στους δρόμους της πόλεως. Σύμφωνα με το συμφωνητικό, κάποιες ώρες θα κλείνονται ορισμένοι δρόμοι, και εκεί θα γίνονται κάποιες δραστηριότητες, πολιτιστικές και άλλες. Όμως θέλουμε να ξέρουμε αν υπάρχει ένα σαφές σχέδιο για το αν θα έχουμε ταυτόχρονα κυκλοφορία οχημάτων, όσο θα διαρκούν αυτά τα events και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από ό,τι είδαμε θα κλείνει η Κλ. Οικονόμου, η Μητροπόλεως, η Ερμού και άλλα σημεία. Πρόκειται δηλαδή να αποκλείονται οι πιο σημαντικοί δρόμοι της αγοράς του Αιγίου, και θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει κυρίως για τις οδούς Κλεομένους Οικονόμου και Μητροπόλεως, ένας συντονισμός, ένας προγραμματισμός για μην προκληθούν προβλήματα στην πόλη΄΄.

Επίσης, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους φορείς, κυρίως με τον Εμπορικό Σύλλογο και τους ανθρώπους της αγοράς ώστε να γνωρίζουν τι ακριβώς θα γίνει και να είναι συνεργάτες αυτής της προσπάθειας και βέβαια να υπάρξει βεβαίωση από τους πολιτιστικούς φορείς ότι θα συμμετέχουν. ΄΄Αν θέλουμε να αποδώσει πράγματι κάτι τέτοιο, πρέπει να γίνει ένας καλός συντονισμός να μην δείξουμε προχειρότητα, να γίνει κάτι που θα βοηθήσει πραγματικά την αγορά και θα ζωντανέψει το κέντρο της πόλης΄΄, σημείωσε ο κ. Σπηλιόπουλος.

Ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε πως το Σώμα ότι ΄΄είναι ένα πρόγραμμα που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και πρόκειται να γίνει σε κομβικούς δρόμους της πόλης, για το οποίο έχουμε πάει και στο εξωτερικό και έχουμε δει πώς λειτουργεί. Σίγουρα πρέπει να συνεργαστούμε με τους ανθρώπους της αγοράς και με τους εμπόρους καθότι δυστυχώς δεν έχουμε Εμπορικό Σύλλογο. Το αρμόδιο τμήμα του δήμου έχει ξεκινήσει τη διαδικασία, έχουμε αρχίσει επαφές και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα μπορούμε να σας παρουσιάσουμε πώς ακριβώς θα γίνουν αυτές οι εκδηλώσεις και τι θα περιλαμβάνουν. Δεν πρόκειται να κλείνουν όλη την ημέρα αυτοί οι δρόμοι, μόνο κάποιες ώρες μέχρι να γίνουν οι εκδηλώσεις. Νομίζω ότι αξίζει σε κάθε περίπτωση στον κόπο αυτή η προσπάθεια΄΄.

Το «Living Streets» Δήμου Αιγιαλείας» θα διεξαχθεί μεταξύ των ημερομηνιών 1/9/2024 έως 13/9/2024 με δυνατότητα μεταβολής τους και υλοποίησή τους έως 31-10-2024.

Τι προβλέπει το συμφωνητικό για τον Δήμο

Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την πραγματοποίηση τουλάχιστον δύο Διατμηματικών Συναντήσεων, με δύο διαφορετικά τμήματα του Δήμου, για τη δημιουργία Ομάδας Δράσης, στην οποία θα συμμετέχουν υπάλληλοι του Δήμου, τοπικοί ενδιαφερόμενοι φορείς και κάτοικοι της περιοχής και την πραγματοποίηση τουλάχιστον μίας Συνάντησης Γειτονιάς με την τοπική κοινωνία, κατοίκους και ενδιαφερόμενα μέρη του Δικαιούχου, τη δημιουργία Καμπάνιας Δημοσίων Σχέσεων για την προώθηση του «Living Streets».

Σε κάθε περίπτωση (φυλλάδια, αφίσες, ανακοινώσεις, πινακίδες κλπ.) η επικοινωνία και η διάδοση του «Living Streets» από το Δικαιούχο πρέπει να περιλαμβάνει τα λογότυπα. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 50.000 €.

Οι εκδηλώσεις που προβλέπονται

Στα προαποφασισμένα σημεία και τους δρόμους στους οποίους δεν θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις που θα αφορούν την τέχνη, τη διατροφή (τοπικά προϊόντα) και το περιβάλλον. Τοπικοί καλλιτέχνες (π.χ. μουσικοί, ηθοποιοί, κεραμίστες, εικαστικοί, συγγραφείς και άλλοι) θα πραγματοποιήσουν υπαίθρια εργαστήρια ζωγραφικής, κεραμικής, κατασκευών, ανάγνωσης, street art, graffiti, καλλιτεχνικές δράσεις με μουσικά όργανα σύγχρονα και παραδοσιακά, παραστάσεις, με σκοπό να διασκεδάσουν, αλλά και να μυήσουν τους κατοίκους στις τέχνες και τον πολιτισμό. Επίσης, θα γίνει ξενάγηση στα ιστορικά κτίρια της πόλης. Θα διοργανωθεί συναυλία, θα δημιουργηθεί γωνιά γνωριμίας με τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα όπως λάδι, λεμόνι, κρασί, σταφίδα και άλλα με συμμετοχή των τοπικών παραγωγών/ επιχειρήσεων.

Σε συνεργασία με ειδικούς σε θέματα διατροφής θα πραγματοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης, θα γίνουν δράσεις ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Συνεργασία με επιστημονικούς και άλλους φορείς, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ΚΔΑΠ κ.α. Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης με θέμα την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, ραδιοφωνική εκπομπή με μετάδοση από τους δρόμους του Αιγίου, διοργάνωση υπαίθριου τουρνουά σκάκι στους δρόμους της πόλης σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους, αθλητική δράση με τρέξιμο, ποδήλατο και τοξοβολία, έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «living streets-ζωντανοί δρόμοι» μετά από πρόσκληση που θα απευθύνει ο Δήμος Αιγιαλείας και ποδηλατάδα ενώ Πυροσβεστική Υπηρεσία, Πολιτική Προστασία του Δήμου και ΕΜΑΚ θα ενημερώσει τους πολίτες για τους σεισμούς στην πλατεία 1η Μάη, όπου βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων. Τέλος, θα διοργανωθεί πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση των αδεσπότων ζώων.

Οι πεζοδρομήσεις απαιτούν τη λήψη απόφασης από τη Δημοτική Επιτροπή και στη συνέχεια από την Τροχαία.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr