background img
banner
banner

3,8 ρίχτερ «ταρακούνησαν» την Αιγιάλεια

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΟΝΗΣΗ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΙΣΧΥ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΩΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΤΟΝΩΣΗΣ…

Ο κύριος σεισμός που καταγράφηκε την Τρίτη 18 Ιουνίου στις 15:51 το απόγευμα, είχε ένταση 3,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ -κατά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών- και 3,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθησαν έως και αργά το απόγευμα τουλάχιστον άλλοι έξι σεισμοί με μέγεθος πάνω από 1 βαθμό -έως και 1,5- της κλίμακας Ρίχτερ.

Το σημείο του κυρίως σεισμού εντοπίζεται στον Κορινθιακό, στα 14,2 χιλιόμετρα από το Αίγιο στον θαλάσσιο χώρο του Μαραθιά Φωκίδας, στο ύψος μεταξύ Καμαρών και Λόγγου. Η δόνηση είχε μικρή διάρκεια και έγινε ιδιαίτερα αισθητή από την Πάτρα έως και την Ακράτα. Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο Διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, πρόκειται για μια δόνηση με περιορισμένη ισχύ και μικρή ακολουθία η οποία, για τα δεδομένα του Κορινθιακού, δεν μπορεί να αξιολογηθεί ούτε ως φαινόμενο σεισμικής εκτόνωσης…

Ο γνωστός σεισμολόγος έχει ήδη αναφέρει στις πρόσφατες προβλέψεις του ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδος σεισμικής έξαρσης με συσσωρευμένη ενέργεια στην περιοχή του Κορινθιακό.

Στατιστικά ο Κορινθιακός θεωρείται από τις περιοχές που βρίσκονται στις ζώνες ενός πιθανού μεγάλου σεισμού καθώς ήδη συμπληρώθηκαν σχεδόν τρεις 10ετίες από τον μεγάλο σεισμό στο Αίγιο στις 15-6-1995 και 40 χρόνια από τον μεγάλο σεισμό στις Αλκυονίδες, γεγονότα και τα δύο πάνω από 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

«Στη χώρα μας περνάμε περιόδους ηρεμίας και περιόδους εξάρσεων όπως αυτή της περιόδου 2019-2021 που την ακολούθησε μια περίοδο ύφεσης από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε επόμενη περίοδο έξαρσης…» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος. Σε ερώτηση ποιες περιοχές έχουν δραστηριότητα, ο κ. Παπαδόπουλος εστιάζει, εκτός από τον Κορινθιακό, σε Κεντρικό Ιόνιο, το τρίγωνο Λευκάδα-Ζάκυνθος-Κεφαλονιά και στα Δωδεκάνησα.

Στον Κορινθιακό έχει πολλά και μεγάλα ενεργά ρήγματα ανάμεσα στα οποία και αυτό τον Αλκυονίδων που έδωσε τον σεισμό του 1981 αλλά και αυτό που έδωσε τον σεισμό του Αιγίου. Οι ισχυροί σεισμοί εκεί επαναλαμβάνονται κάθε περίπου 35 χρόνια κατά μέσο όρο, έχουμε αρχίσει να υπερβαίνουμε τον μέσο όρο οπότε αργά ή γρήγορα θα ξαναζήσουμε είτε σε αυτή είτε σε άλλες ισχυρούς σεισμούς» δηλώνει εκ νέου ο κ. Παπαδόπουλος καλώντας τους τοπικούς φορείς και Πολιτεία να δώσουν έμφαση στην πρόληψη και τον προσεισμικό έλεγχο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr