background img
banner
banner

«Σφραγίζεται» μια πρωτοποριακή συνεργασία

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΠΕΡΝΑ Η ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ

Τη σκυτάλη στα Καλάβρυτα παρέδωσε, από την Τετάρτη 12 Ιουνίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας αναμένοντας πλέον την επικύρωση του σχεδίου ίδρυσης ενός συνεταιρισμού, με κανονική εταιρική μορφή, με στόχο την ανάληψη της λειτουργίας και διαχείρισης του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Διακοπτό – Καλάβρυτα.

Το Συμβούλιο του δήμου επικύρωσε ομόφωνα στη διάρκεια της συνεδρίασης που έγινε στο Πολύκεντρο της Μυρτιάς, την κοινή πρόταση παρατάξεων για τη δημιουργίας του διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης του Οδοντωτού που εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτικό – αναπτυξιακό κεφάλαιο για Αιγιάλεια και Καλάβρυτα.

To «μπαλάκι» στην κυβέρνηση

Πρόκειται, εφόσον εξελιχθεί σωστά και υπερπηδήσει τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια και επιφυλάξεις, για μια καινοτόμο και πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ ΟΤΑ, στην περίπτωση αυτή δήμων της Αχαΐας, που είναι σε θέση να προσδώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση σε μια ολόκληρη περιοχή.

Χαρακτηριστική ήταν την Τετάρτη στο σώμα η τοποθέτηση από τον Κώστα Σπηλιόπουλο ο οποίος, αξιοποιώντας εμπειρία ετών σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, εκτίμησε ότι «αν το σχέδιο προχωρήσει και οργανωθεί σε σωστή βάση, αυτό το πολύ σημαντικό στοιχείο της περιοχής, θα μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα και στους δύο δήμους!»

«Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλον στην πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου μας» συνέχισε ο κ. Σπηλιόπουλος, επισημαίνοντας ότι σύντομα αναμένεται και η απόφαση του δήμου Καλαβρύτων ώστε, εν συνεχεία «να μπορέσουμε να επιταχύνουμε αυτόν τον σχεδιασμό πάνω στο προτεινόμενο από τον δήμο Αιγιαλείας μοντέλο».

Νωρίτερα στη διάρκεια της συνεδρίασης ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος είχε αναλύσει κάποιες από τις λεπτομέρειες της πρότασης στην οποία έχουν καταλήξει -σε αρχική συμφωνία διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία- οι δύο δήμοι.

Ο φορέας θα είναι μια Α.Ε., με τον ΟΣΕ να έχει την πλειοψηφία του 51% και τους δύο δήμους από 24,5%. «Αποστολή» της σύμπραξης αυτής, όπως εξήγησε, είναι η αναβάθμιση της υποδομής του Οδοντωτού με τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης ενώ μελέτες και δράσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

«Η Κυβέρνηση θα έχει μπροστά της μια πρόταση με στόχο την αποκέντρωση και την ανάπτυξη. Εμείς δίνουμε την ευκαιρία και αναμένουμε να δούμε αν θα είναι αρνητική η απάντηση…» σχολίασε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της συνεδρίασης  ο κ. Καλογερόπουλος. Πρόκειται για μια στοχευμένη τοποθέτηση του δημάρχου και μια προσπάθεια βέβαια να προλάβει όσους… δύσπιστους κρίνουν ότι το εγχείρημα μπορεί να «σκοντάψει» σε Κυβέρνηση ή ΟΣΕ.

«Ο ΟΣΕ είναι ο ιδιοκτήτης, έχει την τεχνογνωσία, του ανήκει και η περιουσία. Τη γραμμή λειτουργεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με μια προβληματική συνεργασία και με πολλά ζητήματα στην οργάνωση» εξήγησε ο Κώστας Σπηλιόπουλος, επισημαίνοντας ότι το κίνητρο της συνεργασίας είναι σημαντικό και για τον ΟΣΕ. «Οι δύο δήμοι θα συμμετέχουν στην προσπάθεια, θα κινητοποιήσουν δυνάμεις, θα πιέζουν για λύσεις και θα αναδεικνύουν τον Οδοντωτό» εκτίμησε.

«Ναι» και από τον Γούτο

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας την πρόταση. Να δούμε πρώτα ποια είναι τα περιθώρια να γίνει δεκτή» σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Γούτος, επισημαίνοντας την εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ στο ιδιοκτησιακό. «Θα είναι πράγματι τόσο καλό για να είναι αληθινό; Πάντως εμείς δεν έχουμε να χάσουμε κάτι!» κατέληξε με νόημα.

Μετά την ομόφωνη συγκατάθεση του σώματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου και ο δήμαρχος των Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος δηλώνει αποφασισμένος να λάβει ενεργά μέρος στην «επιχείρηση» για την… ειρηνική κατάληψη του Οδοντωτό από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με προτιμητέο συνεταίρο και βασικό μέτοχο τον ΟΣΕ. «Ο φορέας διαχείρισης για το ιστορικό τρενάκι μπορεί με αυτή την μορφή να περάσει προς ψήφιση» δηλώνει στο Protionline.gr.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr