background img
banner
banner

Τα ανοικτά μέτωπα με την πυροπροστασία…

Εν αναμονή της ένταξης της πρότασης για την ενίσχυση του βαθμού πυροπροστασίας κοντά σε κατοικημένες περιοχές που περιλαμβάνει και Τεχνικό Δελτίο για σχεδιασμό νέων ζωνών αντιπυρικής προστασίας κοντά σε δάση παραμένει ο δήμος Αιγιαλείας.

Ο δήμος είναι μεταξύ των δικαιούχων της δράσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας “Ενίσχυση Πυροπροστασίας Κατοικημένων Περιοχών σε ΟΤΑ α΄ βαθμού με περιαστικά δάση” την οποία χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο.

Έχει καταθέσει πρόταση προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ μέσω των Τεχνικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας από τις 17/6/2024 αλλά ακόμη δεν έχει λάβει το “πράσινο φώς”.

Στους δικαιούχους για το νομό Αχαΐας είναι και οι δήμοι Καλαβρύτων και Ερυμάνθου που επίσης έχουν καταθέσει προτάσεις αλλά δεν έχουν λάβει έγκριση, ακόμη.

Το σχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Protionline.gr στο πλαίσιο της πρόσκλησης του δήμου Αιγιαλείας για την «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών» έχει κατατεθεί πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για δράσεις προϋπολογισμού 1,38 εκατ. ευρώ σε μια περιοχή παρέμβασης στους οικισμούς Σόλο, Ζαρούχλα, Σελιάνα, Λαμπινού, Αιγές, Βελλά, Συνεβρό, Βαλιμή, Άνω Ποταμιά, Καλαμία, Αγρίδι, Παρασκευή, Μικρόνι, Λόπεσι, Γκραίκα, Δάφνες και Πλάτανο.

Σε επίπεδο Πράσινου Ταμείου στη Δυτική Ελλάδα έχουν δοθεί μόλις 500 χιλ. ευρώ στον δήμο στη Ζαχάρω (έχει κάνει αίτημα από 31/5/2024), 500 χιλ. ευρώ στην Ανδρίτσαινα (έκανε αίτημα στις 6/6/2024) και 100 χιλ. ευρώ στο δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης (σε αίτημα από 13/6/2024).

Καθυστέρηση στη χρηματοδότηση

Αιχμές για καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση υλοποίησης δράσεων πυροπροστασίας άφησε την Τρίτη 25 Ιουνίου ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θόδωρος Μπαρής ο οποίος δέχεται ήδη κριτική για κενά στην πρόληψη μετά τη φωτιά που έκανε ‘στάχτη’ πάνω από 30 χιλ. στρέμματα στην δυτική Τριταία την περασμένη Παρασκευή 21 του μηνός.

Τοπικές Αρχές αλλά και Πολιτική Προστασία δέχονται πίεση καθώς η φωτιά φαίνεται ότι συνάντησε μικρή αντίσταση καθώς και οι αντιπυρικές ζώνες ήσαν ανεπαρκείς και άλλα μέσα πυροπροστασίας αποδείχθηκαν ανίκανα να ανασχέσουν την πυρκαγιά που μέσα σε λίγες ώρες πέρασε και στην Ηλεία.

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκε πάντως στην περιοχή με επικεφαλής τη βουλευτή Χριστίνα Σταρακά και τον τομεάρχη Παναγιώτη Δημόπουλο κατηγορεί την κυβέρνηση για αργή αντίδραση όσον αφορά τη χρήση των εναερίων μέσων. Η πολιτευτής του κόμματος Κατερίνα Σολωμου ανέφερε ότι η φωτιά “έτρωγε” ανενόχλητη σχεδόν 2,5 χιλιάδες στρέμματα ανά ώρα!
Προς υπεράσπιση της τοπικής Δημοτικής αρχής ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας φέρνει το θέμα σήμερα Τετάρτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά τις ζημιές σε σπίτια, αποθήκες, ποιμνιοστάσια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και αγροικίες.

Σημειώνεται ότι εκ μέρους της Περιφέρειας την περασμένη Παρασκευή έγιναν αλλεπάλληλες παρεμβάσεις για τα εναέρια μέσα τόσο προς τον υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλη Κικίλια όσο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά.

Στελέχη της Περιφέρειας απαντούν ότι τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν καθώς την ίδια μέρα το συντονιστικό έδινε μάχες σε πολλά μέτωπα σε όλη τη χώρα και, όταν τελικά έφτασαν στην Τριταία, έδρασαν αποτελεσματικά.

Αποδυναμωμένη και στην Αιγιάλεια

Μετά τις καταγγελίες που έγιναν μέσω του Protionline.gr για ανεπαρκείς αντιπυρικές ζώνες, άδειες δεξαμενές νερού και προβλήματα στην ανάσχεση της πυρκαγιάς στον δήμο Ερυμάνθου, νέες πληροφορίες έφτασαν στα γραφεία και αναφέρουν ότι 10 οχήματα της Δασικής σε Πάτρα (έχει αρμοδιότητα σε τμήμα της περιοχής στη Δ.Ε. Ερινεού) Αιγιαλεία και Καλάβρυτα, είναι ανενεργά.

Η Δασική του Αιγίου έχει ζητήσει να κάνει χρήση σε όσο στο δυνατόν περισσότερα οχήματα για να αυξηθούν οι περιπολίες στις δασικές περιοχές, όσο και για το έργο της κατάσβεσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά η Δασική είναι μια υπηρεσία η οποία έχει απαξιωθεί από το μέτωπο της δασοπυρόσβεσης. Μόλις πριν από λίγο καιρό το Υπουργείο Περιβάλοντος και Ενέργειας σχεδίασε πρόγραμμα “ανάταξης” αρχικά στις κεντρικές υπηρεσίες και εν συνεχεία και περιφερειακά, με αναβάθμιση εγκαταστάσεων, συντηρήσεις εξοπλισμού και προμήθεια μέσων επικοινωνιών σύγχρονης τεχνολογίας, προκειμένου να αναβαθμιστεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα της υπηρεσίας.

Παράλληλα θα ενισχυθούν και με νέα οχήματα οι Δασικές σε Πάτρα, Αίγιο και Καλάβρυτα.

Νέα σύσκεψη στην Περιφέρεια

Την Τρίτη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Αχαΐας κ. Ζαΐμη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ηλείας Νίκου Κοροβέση και των Αντιπεριφερειαρχών Υγείας Άννας Μαστοράκου και Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια προκειμένου να υπάρξει συντονισμών για καταγραφή ζημιών και αποκαταστάσεις.

Ήδη στην περιοχή της Τριταίας βρίσκονται κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών που κάνουν την καταγραφή των ζημιών σε κατασκευές ενώ ξεκινούν και κλιμάκια της Περιφέρειας για τις ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης και του ΕΛΓΑ για ζημιές σε εξοπλισμό, παραγωγή αλλά και ζωικό κεφάλαιο.

“Δείχνουμε το ανθρώπινο πρόσωπό της Περιφέρειας, βοηθάμε οικογένειες και επαγγελματίες και αγρότες στη δοκιμαζόμενη περιοχή. Οι υπηρεσίες βρίσκονται διαρκώς σε επικοινωνία και συνεργασία με το Δήμο ώστε οι αποζημιώσεις να δοθούν άμεσα για να πιάσουν τόπο” σχολίασε ο κ. Ζαΐμης. Ήδη η Περιφέρεια χορήγησε δωρεάν μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών στους πληγέντες κτηνοτρόφους ενώ χορηγείται νερό αλλά και γεύματα όπου ζητηθούν.

Σε συνεργασία με την κα. Μαστοράκου συμφωνήθηκε να γίνουν δωρεάν εξετάσεις αλλά και σπειρομετρήσεις σε κατοίκους που ανέπνευσαν τον καπνό αλλά και δειγματοληψίες στα δίκτυα ύδρευσης για την καταλληλότητα του νερού.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr