background img
banner
banner

Το ραντεβού πρέπει να κλείσει… άμεσα

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ “ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ” ΔΕ ΘΑ ΑΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ

Εν μέσω αντιδράσεων – την Τρίτη 4 Ιουνίου ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης μίλησε για «υπέρμετρο οικονομικό κόστος» για τους ιδιόκτητες, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι «δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό το κράτος να μετακυλύει τις ευθύνες της προστασίας της περιουσίας και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές στους ιδιώτες» τα Υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας συντονίζουν την προσπάθειά τους για την υλοποίηση, μέσα στον Ιούνιο, της «Εθνικού Μητρώου τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας».

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, οι ΟΤΑ της περιοχής και βέβαια οι δήμοι Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, συντονίζονται στα πλαίσια αυτού του εγχειρήματος, στηρίζοντας τους πολίτες αλλά και την συγκρότηση του Μητρώου. Αυτή την περίοδο «τρέχει» η παράταση δόθηκε -έως τις 30 Ιουνίου- ώστε περί το 1 εκατ. ιδιοκτήτες να κάνουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους στην πλατφόρμα του «Εθνικού Μητρώου», εφόσον έχουν κάνει τον καθαρισμό.

Οι προθεσμίες εξ αρχής, κρίθηκαν ασφυκτικές. Το Υπουργείο είχε υποχρεώσει τους δήμους έως 31 Μαΐου να παραλαμβάνουν τις υπεύθυνες δηλώσεις, πριν της έναρξης της διαδικασίας με τις δηλώσεις των ιδιοκτήτων, μέσω Τaxis. Με τη λήξη της προθεσμίας, στις 30 Ιουνίου, οι δήμοι θα πρέπει πλέον να επιφορτιστούν και με ελέγχους, πρόστιμα και καθαρισμούς για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων -μέσα στον αστικό ιστό, κοντά στο δάσος- δεν ανταποκριθούν στην υποχρέωση.

«Ευτυχώς οι αιτήσεις που δεχθήκαμε πριν ανοίξει η πλατφόρμα των Υπουργείων ήταν λίγες, διότι ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα και κυρίως το προσωπικό για να αναλάβει αυτή την υποχρέωση. Σε κάθε περίπτωση όμως, όσοι πολίτες δεν έχουν πλέον την δυνατότητα ψηφιακού χειρισμού της πλατφόρμας-μέσω του Gov.gr- ο δήμος Αιγιαλείας θα συνδράμει ώστε να κάνει τις αναρτήσεις. Υπάρχει σε καθημερινή βάση λειτουργίας και τηλεφωνική γραμμή η οποία βοηθά τους πολίτες να κάνουν τις δηλώσεις τους έγκαιρα» αναφέρει ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία ου δήμου Αιγιαλείας Δημήτρης Φιλιππάτος.

«Αυτή την περίοδο κατά την οποία ακόμη δεν υπάρχουν έκτακτα συμβάντα, το προσωπικό της Διεύθυνσης Πρασίνου και της Πολιτικής Προστασίας, μπορεί να συνδράμει τους πολίτες. Προειδοποιούμε ότι έως τις 30 Ιουνίου η παράταση αφορά τις υπεύθυνες δηλώσεις και όχι τους καθαρισμούς. Αυτοί θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη, μαζί με την μεταφορά των κλαδεμάτων σε ασφαλή χώρο. Η υπηρεσία, στα μέσα του μήνα, πρέπει να ξεκινήσει κανονικά τους ελέγχους και να ενεργοποιήσει τα πρόστιμα.
Ο δήμος ήταν υποχρεωμένος να μεταφέρει κλαδέματα έως την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Πλέον όποιος κόβει χόρτα και τα βγάζει στο δρόμο, ξερά, αναλαμβάνει και την ευθύνη στην περίπτωση που προκληθεί κάποιο συμβάν, εφόσον δεν φρόντισε αυτό να γίνει έγκαιρα…» αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου Αιγιαλείας Νίκος Καραΐσκος.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Καραΐσκο, φέτος η εικόνα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το 2023 καθώς οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων κοντά σε δασική έκταση ανταποκρίθηκαν καλύτερα. «Είναι σημαντικό ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε στην καμπάνια της Καθαριότητας και προχώρησε έγκαιρα στον καθαρισμό των οικοπέδων. Είναι προφανές ότι όταν λειτουργούμε προληπτικά, το κόστος είναι ελεγχόμενο.

Σε αντίθεση περίπτωση, η επούλωση των συνεπειών που έχει μια φωτιά μπορεί να είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τον προϋπολογισμό του δήμου για δράσεις Πολιτικής Προστασίας και πολλαπλάσια των χρημάτων που δίνει το κράτος» αναφέρει στο Protionline.gr

Στα Καλάβρυτα

Καλή φαίνεται ότι είναι η εικόνα με τους καθαρισμούς ακινήτων στα Καλάβρυτα με το δήμο να βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας των ελέγχων και καταγραφής των ακαθάριστων οικοπέδων έως και τα τέλη του μήνα. «Οι συνθήκες στα ορεινά είναι ακόμη καλές σε επίπεδο θερμοκρασίας και υγρασίας ώστε να δοθεί μια παράταση έως τα τέλη του μήνα στους ιδιοκτήτες να κάνουν τον καθαρισμό.

Στην περιοχή μας υπάρχουν αρκετοί ετεροδημότες και ομογενείς στους οποίους θα πρέπει να δοθεί και κάποιος χρόνος να κάνουν τον καθαρισμό.
Σε περιοχές όπως η δική μας, το Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας είναι απαραίτητο εργαλείο ενώ στα τέλη του μήνα θα ενεργοποιηθούμε να επιβληθούν και πρόστιμα σε όσους δεν έχουν προβεί σε καθαρισμούς, μαζί και με ιδιώτες εργολάβους» αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Καλαβρύτων Ζήσιμος Ζησιμόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι, όσοι δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας, απειλούνται με πρόστιμο 1.000 ευρώ. Υποβολή ψευδούς δήλωσης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή χιλιάδων ευρώ (η ποινή φυλάκισης μπορεί να ανέλθει στα 150 ευρώ την ημέρα).


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr