background img
banner
banner

Χρήσιμες πληροφορίες για τις αλλαγές στο εργασιακό και ασφαλιστικό τοπίο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ΣΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ Ε.Κ.Α.

Στη μετά-Covid εποχή έχουν συντελεστεί σημαντικές τομές στο εργατικό δίκαιο με συνεχείς καινούριους εργασιακούς νόμους και ρυθμίσεις, όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας και η τηλεργασία. Επιπλέον, εισήχθη πρόσφατα ένας ακόμα εργασιακός νόμος (ν. 5053/2023) με ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, για την παράλληλη απασχόληση, τη δοκιμαστική περίοδο και την προϋπηρεσία. Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές στο εργασιακό και ασφαλιστικό τοπίο, έδωσαν την Τετάρτη 26 Ιουνίου νομικοί συνεργάτες του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου.

Και κατ’ ιδίαν συμβουλές

Αρκετοί εργαζόμενοι έδωσαν το «παρών» στην ενημερωτική εκδήλωση στην αίθουσα του Ε.Κ.Α., με τους εργατολόγους Άντα Σταμάτη και Χρήστο Θανασουλόπουλο να λύνουν δεκάδες απορίες. Μετά το πέρας των βασικών τοποθετήσεων για την ψηφιακή κάρτα εργασίας και τις αλλαγές του εργασιακού νόμου, οι εργατολόγοι απάντησαν δωρεάν σε συλλογικά και ατομικά ερωτήματα. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι συναντούσαν κατ’ ιδίαν τους νομικούς συμβούλους του ΙΝΕ, οι οποίοι απαντούσαν σε κάθε ερώτημα ή απορία γύρω από τον ασφαλιστικό τους βίο, την συνταξιοδότηση, τις αποζημιώσεις κ.λπ.

Πώς λειτουργεί η κάρτα

Αναφορικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας τονίστηκε πως διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με την πλήρη καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας και ότι δημιουργείται το πλαίσιο για διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους, καθώς οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας γνωρίζουν, πριν από τον έλεγχο, πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται στον χώρο εργασίας. Επιπλέον, φέρνει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων και αποτελεί εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου, ενώ κατοχυρώνονται τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος από εισφορές.

«Πώς διασφαλίζεται όμως η τήρηση του ωραρίου και η πληρωμή των υπερωριών;». Όπως αναφέρθηκε, ΄΄Η Ψηφιακή Κάρτα εισάγει δύο σημαντικές δικλείδες ασφαλείας που διευκολύνουν τους ελέγχους και τους καθιστούν αυτόματους και αντικειμενικούς, που είναι οι εξής: α. Η έναρξη της εργασίας γνωστοποιείται αυτόματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II. Το ίδιο και η λήξη. β. Ο ελεγκτής γνωρίζει πριν επισκεφθεί έναν χώρο εργασίας ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί. Εργαζόμενοι που βρίσκονται στον χώρο εργασίας ενώ έχει γνωστοποιηθεί η αποχώρησή τους ή δεν έχει δηλωθεί η έλευσή τους θα εντοπίζονται άμεσα και εύκολα από τους ελεγκτές. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αξιοποιούν τις καταγραφές της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, για να αποδεικνύουν την απασχόλησή τους και στα Δικαστήρια. Θα έχουν μάλιστα και το δικαίωμα να εκδίδουν διαταγή πληρωμής με βάση τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αφού αυτή θα παρέχει πλήρη απόδειξη για τον χρόνο που πραγματικά απασχολήθηκαν΄΄.

Δοκιμαστική περίοδος, ωράρια, εργάσιμες ημέρες, παράλληλη εργασία, υπερωρίες κ.ά.

Αναφορικά με τις αλλαγές στο εργασιακό και ασφαλιστικό τοπίο, πληροφορίες δόθηκαν για τις νέες διατάξεις που αφορούν ένα ευρύ φάσμα. Μεταξύ άλλων, εισήχθη η λογική του μέγιστου χρονικού ορίου για τη δοκιμαστική περίοδο, υπό την έννοια ότι ο εργαζόμενος δεν μπορεί να εργάζεται ως δόκιμος σε έναν εργοδότη για περισσότερο από έξι μήνες είτε πρόκειται για σύμβαση αορίστου χρόνου είτε για ορισμένου χρόνου, στην οποία ειδικώς ορίζεται ότι η δοκιμαστική περίοδος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/4 της συνολικής διάρκειας της σύμβασης και πάντως όχι περισσότερο από έξι μήνες.

Όπως ανέφεραν οι εργατολόγοι, τομή του νέου εργασιακού νόμου αποτελούν οι διατάξεις για την παράλληλη απασχόληση, με δεδομένο ότι πλέον επιτρέπεται η απασχόληση με σύμβαση εξαρτημένης μισθωτής εργασίας σε παραπάνω από έναν εργοδότες. Ως μόνη προϋπόθεση για τη νομιμότητά της τίθεται η τήρηση 11ωρης συνεχόμενης ανάπαυσης ανά ημέρα, κάτι που συνεπάγεται ότι ο μισθωτός μπορεί να εργάζεται συνολικά 13 ώρες στους εργοδότες του.

Πλέον θεσπίζεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων εργασίας με μη προβλέψιμο πρόγραμμα οργάνωσης του χρόνου εργασίας, εφόσον συμφωνείται ελάχιστος αριθμός αμειβομένων ωρών εργασίας, που δεν μπορεί να υπολείπεται του ενός τετάρτου του συμφωνημένου συνολικού αριθμού ωρών και προκαθορίζονται συγκεκριμένες ώρες και ημέρες αναφοράς, εντός των οποίων θα παρέχεται η εργασία.

Πληροφορίες δόθηκαν σχετικά με το τι ισχύει για τις τριετίες τις οποίες ο ίδιος ο εργαζόμενος πρέπει να αναφέρει στον εργοδότη, για την εργασία και έκτη ημέρα, για τις συμβάσεις κατά παραγγελία, ενώ τονίστηκε πως ο νέος νόμος ρυθμίζει και διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τις προθεσμίες και τον τρόπο ενημέρωσης των εργαζομένων κατά τη σύναψη ή τη μεταβολή των συμβάσεων εργασίας, την απασχόληση την έκτη ημέρα της εβδομάδας σε πενθήμερη εργασία, την επανεκκίνηση των επιδομάτων σχετικά με την προϋπηρεσία καθώς και την οικειοθελή αποχώρηση εργαζομένου.

Βεβαίως, όπως τονίστηκε, υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα στην αγορά εργασίας για τα οποία δεν έχει επιληφθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο…


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr