background img
banner
banner

Χωρίς προβλήματα, δίχως εφορευτικές αλλά και με λιγοστούς ψηφοφόρους τα εκλογικά τμήματα

ΟΜΑΛΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Οι ευρωεκλογές 2024 πέρασαν στην ιστορία ως αυτές με τη μεγαλύτερη αποχή και τόσο ο κρατικός μηχανισμός όσο και ο δήμος Αιγιαλείας, ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Τα εκλογικά τμήματα ήταν πανέτοιμα… αναμένοντας ψηφοφόρους, αλλά και εφορευτικές επιτροπές.

Η διαδικασία κύλησε ομαλά κυρίως λόγω της μεγάλης αποχής καθώς σε καμία ώρα της ημέρας δεν σημειώθηκαν ουρές στα 118 εκλογικά τμήματα της Αιγιάλειας. Κι αυτό ενώ τα εκλογικά ήταν αισθητά λιγότερα από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που ήταν 140. Οι συνθήκες εντός αυτών όμως δεν ήταν οι καλύτερες, κυρίως για τους δικαστικούς αντιπροσώπους καθώς και δεν είχαν εφορευτικές επιτροπές και η ζέστη ήταν υπερβολική, με τους ανεμιστήρες να επιστρατεύονται. Κατά τα άλλα, ο δήμος Αιγιαλείας είχε μεριμνήσει για τους χώρους, τις κάλπες και όλο το εκλογικό υλικό, χωρίς να σημειωθούν ευτράπελα.

Οι πολίτες που εισέρχονταν στις περισσότερες περιπτώσεις λάμβαναν μόνοι τους τα μακροσκελή ψηφοδέλτια και έμπαιναν στο παραβάν. Ούτε καν αντιπρόσωποι των κομμάτων… φάνηκαν, με λιγοστές εξαιρέσεις.

Οι νέοι πιο ενεργοί στις κάλπες

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τα πιο πολλά άτομα που προσέρχονταν στην κάλπη ήταν νεαροί και μάλιστα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Δηλαδή οι περισσότεροι νέοι φάνηκαν στα εκλογικά τμήματα της Αιγιάλειας στη 1.00 μετά το μεσημέρι αλλά και στις 6.00 το απόγευμα, προφανώς μετά το μπάνιο στη θάλασσα. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι προφανώς έμειναν στην σπίτι «ψηφίζοντας» την αποχή, με κυρίαρχο ανασταλτικό παράγοντα τη ζέστη και τις δυσκολίες στις μετακινήσεις που προκάλεσε.

Στα αξιοσημείωτα και ο αρκετός χρόνος που περνούσαν οι πολίτες μέσα στο παραβάν, με κάποιους να δηλώνουν αναποφάσιστοι ως την τελευταία ώρα και κάποιους άλλους να ψάχνουν στις λίστες τα ονόματα των τεσσάρων υποψηφίων της προτίμησής τους.

Σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν συνολικά 1.397 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων 556 στην Αχαΐα. Το σύνολο του εκλογικού σώματος στην Αχαΐα ήταν 282.189 ψηφοφόροι, οι ειδικοί εκλογείς (πχ στρατιωτικοί, κ.λπ.) 610, οι ετεροδημότες ανέρχονται σε 2.373 και οι κοινοτικοί σε 131.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr