background img
banner
banner

Σε δίκη παραπέμφθηκε η καταγγελία ότι δάσκαλος χειροδίκησε σε μαθήτρια

ΤΗΣ Ε΄ ΤΑΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ – ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Αίσθηση και έντονο προβληματισμό προκάλεσε η είδηση της καταγγελίας μητέρας ότι η ανήλικη κόρη της, μαθήτρια της Ε΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου του Αιγίου, δέχθηκε επίθεση με χειροδικία από τον δάσκαλό της, στον χώρο του σχολείου.

Ο εκπαιδευτικός συνελήφθη από την Ασφάλεια στο πλαίσιο του αυτοφώρου, οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Αιγίου, απ’ όπου αφέθηκε ελεύθερος δίχως περιοριστικούς όρους, ενώ ορίστηκε δικάσιμος για τις 4 Ιουλίου.

Το κορίτσι, την Τρίτη 4 Ιουνίου ανέφερε στους γονείς του ότι ο δάσκαλος το χτύπησε, με την μητέρα του να καταγγέλλει το γεγονός στην Αστυνομία, αναφέροντας πως η κόρη της φέρει εκδορές από το χτύπημα. Η νεαρή μεταφέρθηκε από τους δικούς της στο Καραμανδάνειο Παιδιατρικό Νοσοκομείο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ζητήθηκε να πραγματοποιηθεί ιατροδικαστική έκθεση. Στο μεταξύ, άνδρες της Ασφάλειας Αιγιαλείας εντόπισαν τον εκπαιδευτικό το πρωί της Τετάρτης και τον συνέλαβαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Τι ισχυρίστηκαν οι δύο πλευρές

Οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Αιγίου όπου αρνήθηκε ότι χτύπησε τη μαθήτρια, τονίζοντας πως την επέπληξε διότι χρησιμοποίησε ύβρεις και εναντίον του αλλά και επειδή τραγουδούσε τραπ τραγούδι με υβριστικούς στίχους. Η Εισαγγελέας διέταξε να αφεθεί ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους και ορίστηκε δικάσιμος για τις 4 Ιουλίου.

Μάλιστα, από το περιβάλλον του εκπαιδευτικού αναφέρθηκε πως η οικογένεια του κοριτσιού έχει δημιουργήσει και την περσινή χρονιά αναστάτωση στο σχολείο και πως υπάρχει εισαγγελική σύσταση στον πατέρα. Από την πλευρά της οικογένειας του κοριτσιού ωστόσο στην καταγγελία αναφέρθηκε πως ο εν λόγω εκπαιδευτικός συνηθίζει να φέρεται με τέτοιο τρόπο στους μαθητές.

΄΄Τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο εντός του σχολείου΄΄, αναφέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών

Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα θορύβησε την εκπαιδευτική κοινότητα, με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας να παίρνει θέση. ΄΄Στηρίζουμε τον συνάδελφο, δεν υπάρχει τίποτα που να αποδεικνύει ενοχή. Σε κάθε περίπτωση οτιδήποτε προέκυψε θα έπρεπε να έχει λυθεί μέσα από το σχολείο΄΄, ανέφερε η απερχόμενη πρόεδρος του Συλλόγου, Αθηνά Σκανδάμη.

Επίσης, από τον Σύλλογο τονίζεται ότι ΄΄η σχολική κοινότητα μπορεί και πρέπει να λύνει τα όποια προβλήματα προκύπτουν με συζήτηση μεταξύ των μελών της.

Σοβαρή είναι και η ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας που με την πολιτική του όχι μόνο δεν αποτρέπει τέτοια περιστατικά αλλά τα ενθαρρύνει, με τις πλατφόρμες καταγγελιών, τις απειλές για ποινές, με τη λογική ότι τα προβλήματα στο σχολείο μπορούν να λυθούν με ένταση της καταστολής απέναντι σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες.

Η παιδαγωγική σχέση που προσπαθούμε να χτίσουμε στα σχολεία εστιάζει – μεταξύ άλλων – στην ισοτιμία, στην αλληλεγγύη και στην υιοθέτηση συμπεριφορών που στηρίζονται στην αποδοχή και την κατανόηση.

Βρισκόμαστε σε πλήρη αντίθεση με την αντίληψη του Υπουργείου που θεωρεί ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ένας μηχανισμός επιβολής ποινών και καταλογισμού ευθυνών αποκλειστικά και μόνο στις/στους εκπαιδευτικούς Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα που μεταφέρει στο σχολείο μια κοινωνία που τμήματά της συνεχώς φτωχοποιούνται ή ζουν με το φόβο της φτωχοποίησης. Τα προβλήματα με δυσλειτουργικούς μαθητές ή οικογένειες πολλαπλασιάζονται.

Οικογένειες που έχουν ανάγκη υποστήριξης δεν την βρίσκουν από την πολιτεία που είναι απούσα. Όλο και πιο συχνά τέτοιοι άνθρωποι ξεσπούν στους εκπαιδευτικούς. Η πολιτεία έντεχνα, με την βοήθεια παπαγάλων στα ΜΜΕ, στρέφει την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι στους εκπαιδευτικούς και περιορίζεται στο να εξαγγέλλει αστυνομικού τύπου κατασταλτικές παρεμβάσεις. Καλούμε επίσης τη ΔΟΕ να αναδείξει το πρόβλημα και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, διαφυλάσσοντας την ομαλή λειτουργία των σχολείων από λαϊκά δικαστήρια΄΄.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ζήτησε ενημέρωση από τον διευθυντή

Την υπόθεση παρακολουθεί η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, η οποία ζήτησε έγγραφη ενημέρωση από την διεύθυνση του σχολείου στο οποίο υπηρετεί ο δάσκαλος και, εφόσον υπάρξει εξέλιξη στο ποινικό σκέλος της, θα κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και σε υπηρεσιακό επίπεδο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr