background img
banner
banner

Αποφάσεις από τη Δημοτική Επιτροπή

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΟΠΔ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ 2ου ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ Ο ΣΩΤ. ΤΑΞΙΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ

Η κατάρτιση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης 2024 του δήμου Αιγιαλείας εγκρίθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής. Το ΟΠΔ συνοψίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό των υπόχρεων φορέων σε μηνιαίους και τριμηνιαίους στόχους οικονομικών αποτελεσμάτων, ήτοι σε στόχους εσόδων, εξόδων, ταμειακού αποτελέσματος, ύψους απλήρωτων υποχρεώσεων και οικονομικού αποτελέσματος.

Το ΟΠΔ συνοψίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό των υπόχρεων φορέων σε μηνιαίους και τριμηνιαίους στόχους οικονομικών αποτελεσμάτων, ήτοι σε στόχους εσόδων, εξόδων, ταμειακού αποτελέσματος, ύψους απλήρωτων υποχρεώσεων και οικονομικού αποτελέσματος. Το ΟΠΔ του OTA περιλαμβάνει τους Πίνακες Στοχοθεσίας Οικονομικών Αποτελεσμάτων του Δήμου.

Το Πλαίσιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη Δημοτική Επιτροπή καθώς ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος που παρέστη, καταψήφισε. Όπως τόνισε, ΄΄Το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του 2024 κατατέθηκε προς ψήφιση Ιούνιο μήνα. Κι αυτό ενώ βάσει του νόμου και συγκεκριμένα από το άρθρο 4, προβλέπεται ρητά ότι κατατίθεται μαζί με τον προϋπολογισμό, κάτι που στην περίπτωση του δήμου μας δεν συνέβη. Επομένως δεν θα μπορούσα να ψηφίσω θετικά σε κάτι τέτοιο΄΄. Μάλιστα, διαβάζοντας το τι προβλέπει ο νόμος, ο κ. Ταξιαρχόπουλος σημείωσε πως ΄΄το ΟΠΔ καταρτίζεται, ψηφίζεται και υποβάλλεται στην αρμόδια για έλεγχο αρχή μαζί με τον προϋπολογισμό του φορέα, στις προθεσμίες που ισχύουν για την κατάρτιση, ψήφιση και υποβολή του προϋπολογισμού΄΄.

Να σημειωθεί ότι ο στόχος οικονομικού αποτελέσματος ΟΠΔ προκύπτει από τη διαφορά του ταμειακού αποτελέσματος ΟΠΔ και του στόχου απλήρωτων υποχρεώσεων στο τέλος της περιόδου. Κατά τη λήξη του οικονομικού έτους, ο στόχος του οικονομικού αποτελέσματος διαμορφώνεται σε μηδέν (0), τιμή που εκφράζει την πλήρη χρήση των πόρων του OTA μέσω της υλοποίησης του προϋπολογισμού του. Αντίστοιχα, εάν o OTA έχει καταρτίσει πλεονασματικό προϋπολογισμό (ή έχει εγγράψει αποθεματικό) τότε, κατά τη λήξη του οικονομικού έτους, ο στόχος οικονομικού αποτελέσματος θα πρέπει να εκτιμηθεί σε ποσό ίσο με αυτό του πλεονάσματος (ή του αποθεματικού).

Επίσης, ο κ. Ταξιαρχόπουλος καταψήφισε και την τριμηνιαία έκθεση ως προς τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού Δήμου Αιγιαλείας για το 1ο Τρίμηνο 2024.

Θεώρησε ελλιπή την εισήγηση

Τις ενστάσεις του κατέθεσε, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης και ως προς την έγκριση 2ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) Αρχικής Σύμβασης του έργου ανάπλασης των πλατειών του κέντρου και των δρόμων περιμετρικά αυτών. Όπως μετέφερε στο Protionline.gr, ΄΄η εισήγηση ήταν ελλιπέστατη αφού σε αυτή δεν αναφέρεται ούτε ποσότητα, ούτε τιμή, ούτε τα απρόβλεπτα, ούτε ποιες είναι οι άλλες εργασίες που πρέπει να εκτελεστούν΄΄.

Η εισήγηση περιλαμβάνει την πρόταση του προϊστάμενου της Τεχνικής Υπηρεσίας για την έγκριση του 2ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) Αρχικής Σύμβασης του έργου της ανάπλασης, «σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 3 – 5 του άρθρου 156 του Ν. 4412/16, για την ανάλωση απροβλέπτων δαπανών λόγω παραλείψεων ή σφαλμάτων της προμέτρησης της μελέτης ή από απαιτήσεις της κατασκευής, καθώς και για την ανάλωση «επί έλασσον» δαπανών, διότι κατά την εκτέλεση των εργασιών της εργολαβίας προέκυψε μείωση συμβατικών ποσοτήτων των εργασιών αυτών ή ορισμένων από αυτές και η δαπάνη που εξοικονομείται από τη μείωση αυτή διατίθεται για την εκτέλεση άλλων εργασιών, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις α), β) και γ) της παρ. 5 του άρθρου 156 του Ν. 4412/16, που είναι αναγκαίες για την αρτιότητα και λειτουργικότητα του έργου, χωρίς να τροποποιείται το «βασικό σχέδιο» του έργου».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr