background img
banner
banner

«Έκλεισε» στις 14.473 δηλώσεις

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΑΠΕΔΩΣΕ ΥΠΕΡ ΤΟ ΔΕΟΝ ΤΟ ΜΕΤΡΟ

“Τις τελευταίες τρεις ημέρες από 11.000 που ήταν οι υπεύθυνες δηλώσεις για τον καθαρισμό των οικοπέδων, έφτασαν τις 14.473 δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση που ασκήθηκε και από τα κεντρικά αλλά και σε επίπεδο Δήμου και η ενημέρωση που έγινε και από την Πολιτική Προστασία αλλά και από το Πράσινο και την Καθαριότητα, απέδωσαν”. Με τα παραπάνω περιέγραψε ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος το πώς οι Αιγιαλείς ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωσή τους να καθαρίσουν και να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπέδων τους.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που παρείχε, ΄΄ένα πολύ μεγάλο μέρος ακινήτων τα οποία είχαν πολλές δεκαετίες να καθαριστούν, καθαρίστηκαν για πρώτη φορά. Εμείς ήδη έχουμε φτιάξει μητρώο οικοπέδων τα οποία είναι αγνώστου διότι είχαμε δυσκολία να βρούμε τους ιδιοκτήτες υπάρχει καλύτερη προσβασιμότητα στο κτηματολόγιο από ό,τι στο παρελθόν που είχαμε προβλήματα. Τώρα προχωράμε πολύ πιο γρήγορα στην όλη διαδικασία ώστε να είμαστε πιο άμεσοι΄΄.

Υποχρέωση των ιδιοκτητών η διατήρηση των οικοπέδων τους καθαρών ως τη λήξη της αντιπυρικής

Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος έκανε γνωστό πως ο δήμος έχει ενεργοποιήσει τα κλιμάκια για ελέγχους και παρακολουθεί σημεία τα οποία έχουν πρόβλημα. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να καθαρίζει οποιοδήποτε ακίνητο όταν δεν έχει το καθαρίσει αυτός που έχει την ευθύνη, δηλαδή ο ιδιοκτήτης του. Όπως είπε, ΄΄σε μία τέτοια περίπτωση θα έπρεπε το κράτος να μας δίνει μία χρηματοδότησε αρκετών εκατομμυρίων για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο, αν σκεφτούμε ότι η Αιγιάλεια είναι ένας τεράστιος Δήμος. Άρα εμείς βάσει των χρημάτων που έχουμε, επιλέγουμε ποια οικόπεδα ή αγροτεμάχια που βρίσκονται σε πολύ επικίνδυνες θέσεις δηλαδή σε πυκνούς αστικούς ιστούς, σε χώρους που έρχονται σε επαφή με δάσος και βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων που έχουμε, προχωράμε και καθαρίζουμε τα οικόπεδα αυτά. Όμως δεν μπορούμε να τα καθαρίσουμε όλα διότι το κόστος είναι πολύ υψηλό. Επίσης και η καύσιμη ύλη που θα πρέπει να συλλεχθεί είναι τεράστια και γίνεται κι έτσι μιλάμε για μεγάλη αδικία γιατί αναγκάζουμε ανθρώπους που δεν έχουν αγροτεμάχια, να πληρώνουν τη δαπάνη από τα χρήματα τι του Δήμου για κάποιους ασυνείδητους, που δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία αυτή και αδιαφορούν΄΄.

Άψογη συνεργασία για την ασφάλεια των πολιτών

Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ακόμη πως αυτή τη στιγμή, λόγω των προστίμων, έχει αλλάξει πολύ η εικόνα και πως υπάρχει ανταπόκριση και από δημόσιους φορείς όπως η ΓΑΙΑΟΣΕ που καθαρίζει τις γραμμές κ.λπ. ΄΄Υπάρχει μία γενικότερη κινητοποίηση κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους μας και για την εικόνα της περιοχής αλλά και για την ασφάλεια΄΄, είπε ο κ. Καραΐσκος, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην πολύ καλή συνεργασία Πολιτιστικής Προστασίας του Δήμου, Καθαριότητας Πρασίνου και Τεχνικής Υπηρεσίας λέγοντας πως όλες οι αντιδημαρχίες συνεργάζονται άψογα για την ασφάλεια των πολιτών και καταβάλουν μία υπερπροσπάθεια.

Με… κόπο αλλά και τρόπο η διαχείριση κλαδοδεμάτων, αδρανών και βαρέων αντικειμένων

΄΄Μην ξεχνάτε ότι αντιμετωπίζουμε κι άλλα προβλήματα όπως εναπόθεσης σε ποτάμια και σε κοινόχρηστους χώρους τους οποίους προσπαθούμε να τους διατηρούμε σε ένα καλό επίπεδο ακόμη και σε περιοχές που δεν είναι της δικής μας χωρικής αρμοδιότητας αλλά άλλων φορέων, όπως είναι η περιφέρεια και το κράτος. Σε αυτό τον τομέα πήγαμε πολύ καλά και βέβαια η παράταση είχε δοθεί για να γίνουν υπεύθυνες δηλώσεις όχι για να καθαριστούν τα οικόπεδα τα οποία έπρεπε να έχουν καθαριστεί όλο στην 1 Μαΐου και να συντηρούνται ως το τέλος της αντιπυρικής περιόδου.
Το λέω για αυτούς που καθαρίζουν τώρα τα ακίνητά τους αλλα έχουν την απαίτηση από τον δήμο να πάρει τεράστιες ποσότητες κλαδοδεμάτων και καύσιμης ύλης΄΄, είπε ακόμη, τονίζοντας: ΄΄Πρέπει ο κάθε πολίτης να διαχειρίζεται μόνος του την ιδιοκτησία του καθώς δεν είναι ευθύνη του Δήμου.

Ο Κανονισμός Καθαριότητας προβλέπει ότι ο κάθε πολίτης που η ιδιοκτησία του βρίσκεται στους αστικούς ιστούς και δεν μπορεί να γίνει άλλη διαχείριση, δικαιούται περίπου μία καρότσα αγροτικού οχήματος κλαδοδέματαπου μπορεί να διαχειριστεί η Καθαριότητα. Διότι κι εμείς διαχειριζόμαστε έναν μεγάλο όγκο που απορρέει από τους κήπους, τα γήπεδα αλλά και αυτά που παίρνουμε μέσω των ραντεβού με τους πολίτες. Μάλιστα, αυτά δεν μπορούμε να τα εναποθέσουμε σε έναν οποιοδήποτε χώρο έχουμε ειδική αντιμετώπιση αφού πηγαίνουν σε φυλασσόμενο χώρο, με πυρασφάλεια άρα γίνεται μία συγκεκριμένη διαλογή.

Ο αντιδήμαρχος υπενθύμισε πως οι κάδοι όταν έχουν μία ποσότητα χόρτων, κλαδιών και αδρανών υλικών είναι και πηγές από τις οποίες μπορεί να γίνει ανάφλεξη ειδικά αυτά που τοποθετούνται δίπλα σε κάδους που βρίσκονται κοντά σε κτήματα. Επιπλέον, έκανε γνωστό πως έχουν γίνει πάρα πολλές περιπολίες από τη δημοτική αστυνομία και έχουν διαπιστωθεί πολλά τέτοια περιστατικά μπορούν, σημειώνοντας πως οι πολίτες μπορούν να περιμένουν δεδομένου ότι η εξυπηρέτηση των ραντεβού δεν ξεπερνά τις 12 ημέρες και θα ήταν πολύ μικρότερος ο χρόνος αν δεν είχαμε τις παράνομες εναποθέσεις. Θύμισε δε ότι η Υπηρεσία έχει στη διάθεσή τους γι’ αυτές τις εργασίες μόνο δύο φορτηγά, έναν φορτωτή και το προσωπικό που δουλεύει στους συγκεκριμένους χώρους. ΄
΄Όλα τα υλικά που μαζεύουμε, στρώματα, μπάζα, κλαδοδέματα, τα διαχειριζόμαστε αφού πηγαίνουν σε αντίστοιχα πιστοποιημένες εταιρείες΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Καραΐσκος, καταλήγοντας: ΄΄Θέλουμε τη βοήθεια των πολιτών.

Το στοίχημα σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα και την καθαριότητα, είναι καθαρά στοίχημα όλων μας και όχι μόνο της δημοτικής αρχής. Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση αυτή στις πλάτες μας όλοι΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr