background img
banner
banner

Έρχεται το «1ο Φεστιβάλ Γκόλφω 2024»

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΚΡΑΤΑΣ

Ένας νέος θεσμός φαίνεται πως δημιουργείται στην Ανατολική Αιγιάλεια και όχι μόνο! Εκατόν εβδομήντα χρόνια από τη γέννηση του Σπυρίδωνος Περεσιάδη (Μεσορρούγι Αχαΐας 1854) και εκατόν τριάντα ένα από την παρουσίαση του θεατρικού έργο του Η Γκόλφω (Ακράτα 1893), το 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΚΟΛΦΩ 2024 ξεμυτά και ξεκινά τις καλλιτεχνικές και επιστημονικές δράσεις του στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, ελπίζοντας να καταστεί θεσμός μέσα στα επόμενα χρόνια, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αλλά έχοντας βαθιά εκτίμηση για το παρελθόν ως πολύτιμη παρακαταθήκη, που θα κατευθύνει τα βήματά του.

Μια καινούρια προσπάθεια για τις τέχνες, τον πολιτισμό, τις επιστήμες, την ευζωία και το περιβάλλον, εκκινεί από τα χωριά του θρυλικού Χελμού —έχοντας για όνομα την αθάνατη ηρωίδα του Σπυρίδωνος Περεσιάδη— και απλώνεται ως τα παράλια της Βορείου Πελοποννήσου, καλώντας πόλεις, κωμοπόλεις, πολίσματα και οικισμούς της Αιγιαλείας και της Αχαΐας γενικότερα, να λάβουν μέρος σε αυτή την πανήγυρη της ζωής και των τεχνών.

Ένα εικαστικό βουκολικό δράμα

Στο πλαίσιο του 1ουΦεστιβάλ Γκόλφω 2024, και με αφορμή τα 170 χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα Σπυρίδωνος Περεσιάδη (1854-1918), αλλά και τα 30 από την ίδρυση και λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Ακράτας «Ζωή Ψαρρού» (1994), φιλοξενείται στην Πινακοθήκη από τις 10 Αυγούστου η έκθεση ΓΚΟΛΦΩ – ΕΝΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΒΟΥΚΟΛΙΚΟ ΔΡΑΜΑ, με 22 συμμετέχοντες, γνωστούς και σημαντικούς εικαστικούς Έλληνες καλλιτέχνες, σε επιμέλεια του Μάριου Σπηλιόπουλου. Η Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας αποτελεί έργο ζωής της Ζωής Ψαρρού, η οποία δώρισε 60 έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών από την προσωπική συλλογή της στον Δήμο Ακράτας, με στόχο την ίδρυση Πινακοθήκης στον τόπο καταγωγής της.

Η Ζωή Ψαρρού ήταν η ιδιοκτήτρια της ιστορικής γκαλερί “Χρυσόθεμις” στο Χαλάνδρι, (1979-2010), που η αγάπη της για την Τέχνη και τους καλλιτέχνες την καταξίωσε στην ελληνική εικαστική σκηνή. Με πίστη στο όραμα ίδρυσης Δημοτικής Πινακοθήκης τα κατάφερε και με το παράδειγμά της προκάλεσε και άλλες δωρεές αξιόλογων έργων που εμπλούτισαν και εμπλουτίζουν την Πινακοθήκη. Το 1995 ο Δήμος Ακράτας αγόρασε διώροφο νεοκλασικό κτίριο στην κεντρική πλατεία της Ακράτας για να τη στεγάσει και έκτοτε η Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας «Ζωή Ψαρρού», όπως ονομάστηκε, (τα επίσημα εγκαίνια έγιναν το 2005), λειτουργεί αδιαλείπτως με την πλούσια μόνιμη συλλογή της και με τις περιοδικές εκθέσεις που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι.

Η φετινή έκθεση με θέμα τη Γκόλφω, φέρνει το δημοφιλές ελληνικό δράμα στο σήμερα και στον τόπο καταγωγής του. Οι είκοσι δύο καλλιτέχνες μετά από πρόσκληση του Μάριου Σπηλιόπουλου, (επιμελητή της έκθεσης και συμμετέχοντος), δέχτηκαν με ενθουσιασμό να δημιουργήσουν έργα εμπνεόμενοι από την ιστορία της Γκόλφως και του Τάσου, σκηνοθετώντας το δικό τους εικαστικό βουκολικό δράμα, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, αποτίοντας παράλληλα φόρο τιμής στη Ζωή Ψαρρού για την προσφορά της στην Ελληνική τέχνη και στα 30 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της Πινακοθήκης.

Και φυσικά, σε μια έκθεση για τη Γκόλφω, δεν θα μπορούσε να λείπει το κόσμημα, με το οποίο συμμετέχουν δύο καλλιτέχνιδες. Και μόνο μερικοί από τους ευφάνταστους τίτλους των έργων που παρατίθενται ενδεικτικά, είναι αρκετοί για να αφηγηθούν το δραματικό ειδύλλιο, δίνοντας παράλληλα το στίγμα αυτής της έκθεσης, όπου τα έργα υφαίνουν την ποδιά αυτής της σύγχρονης Γκόλφως, παντρεύοντας το παρόν με το παρελθόν, το χιούμορ με την παράδοση: «Κάποτε στην Ακράτα», «Ζευγάρι Ηρώων (Θεάτρου)», «Ἀνοιξιάτικα ΑΝΘΗλια συλλεχθέντα ὑπὸ τῆς Γκόλφως ἐπὶ ὁροπαρειᾶς, οἳας ἐμαυτῇ ‘ἐσκάριζεν’ μετὰ τῶν ἀμνῶν αὑτῆς», «Γκόλφω VS Tάσος στην παραλία της Ακράτας», «(Στὴν Ἀκράτα) …ζωγράφισες μιὰ σταύρωση στῆς πυρκαγιᾶς τὸν λόφο/μιὰ ἀγάπη ποὺ δρασκέλισε καὶ σκόνταψε στοῦ οὐρανοῦ τὸν ὄρθρο/κρυφὰ φιλιά, θηλιά, καὶ τύμπανα στοῦ χωρισμοῦ τὸν κόρφο/πάλι γαμοστάχτες μοίρασαν ὁ Τάσος καὶ ἡ Γκόλφω», «Game over baby – Η κατάρα της Γκόλφως».

Τα Εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 10 Αυγούστου. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας-Τρίτης από τις 18:00 – 23:00.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr