background img
banner
banner

Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Καβούνη

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΤΑΥΤΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ –ΑΦΗΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Το Αίγιο αποχαιρέτισε την Κυριακή 7 Ιουλίου, μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες που γέννησε αυτός ο τόπος. Η συνταξιούχος εκπαιδευτικός και επί σειρά ετών πρόεδρος του Συλλόγου «Αιγιεύς», μετονομαζόμενου σε «Προποντίς», Ελένη Καβούνη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Και μπορεί να πήρε μαζί της τη «στόφα» του παλιού προσφυγικού Συνοικισμού, κληροδότησε όμως στις επόμενες γενιές, σπουδαία παρακαταθήκη, την έρευνα που συντρόφευσε τη ζωή της, καταγεγραμμένη στο βιβλίο της, «Μικρασιάτες Πρόσφυγες στο Αίγιο», το οποίο είχε παρουσιαστεί μόλις λίγους μήνες πριν.

Χαρισματικός άνθρωπος, με πείσμα, σθένος, αξιοπρέπεια, ευγένεια ψυχής, οργανωτικότητα, δημιουργικότητα και δοτικότητα (όλα χαρακτηριστικά των προσφύγων), αγαπήθηκε από τους μαθητές της όσο λίγοι εκπαιδευτικοί και πρόσφερε στην κοινωνία μέσα και από το πολυετές έργο της στον φιλανθρωπικό σύλλογο «Καλός Σαμαρείτης» και όχι μόνον. Αγαπούσε τους νέους ανθρώπους και για όλους είχε μία αγκαλιά κι έναν λόγο παρότρυνσης, μεταδίδοντας μία πρωτόγνωρη δύναμη. Γεννήθηκε στο Αίγιο το 1935 από Μικρασιάτες πρόσφυγες. Αποφοίτησε από τη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1959. Από τον διορισμό της το 1960 ως το 1995 που συνταξιοδοτήθηκε, υπηρέτησε θέσεις ευθύνης στη δημόσια εκπαίδευση, μεταμορφώνοντας σχολεία ως Γυμνασιάρχης και Λυκειάρχης και κυρίως ωθώντας τους μαθητές προς τη γνώση και προς την υλοποίηση των ονείρων τους.

Πλούσια δράση και προσφορά στην τοπική κοινωνία

Τι να πρωτοαναφέρει κανείς για τη δράση της Ελένης Καβούνη… Με συμμετοχές στα Δ.Σ. στο Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, στην «Ένωση Νέων Επιστημόνων», στην Ε.Φ.Α., στην Ι.Λ.Ε.Α., στον Χορευτικό Όμιλο Αιγίου, στον Αθηνόδωρο κ.ά. Στην «Προποντίδα» είχε δεκαπέντε χρόνια θητείας, μέσα στα οποία κατάφερε να αναδείξει το προσφυγικό στοιχείο του Συνοικισμού, ανασύροντας στην επιφάνεια όλα τα χαρακτηριστικά των προσφύγων, είτε αυτά ήταν κειμήλια που φανερώνουν τον τρόπο ζωής και τη δράση των πρώτων κατοίκων του Συνοικισμού, είτε τα άυλα χαρακτηριστικά των προσφύγων – γονιδιακή κληρονομιά στους απογόνους τους-, στα οποία η ίδια αναφέρθηκε και στην τελευταία της δημόσια εμφάνιση, στις 12 Νοεμβρίου 2023, όταν έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου.

Το τελευταίο αντίο, της είπαν συγγενείς και φίλοι της την Κυριακή το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Θεοπρομήτορος Άννης στον Συνοικισμό. Για το θαυμαστό έργο της μίλησαν η πρόεδρος της «Προποντίδας» Πόπη Μανεσιώτη, η υπεύθυνη των εκδόσεων «Ηδύφωνο» που επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου της εκλιπούσης, Μαρία Παναγιωτακοπούλου, ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Καφούσιας και εκπρόσωπος του Συλλόγου «Καλός Σαμαρείτης», σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και θλίψης.

Ίσως γιατί αυτή η λουλουδένια αυλή στο προσφυγικό σπίτι της στον Συνοικισμό δεν θα ξανανοίξει για τους φίλους της, ούτε η ζεστή αγκαλιά της. Όμως από εκεί ψηλά, η πρέσβειρα της Προποντίδας, θα μας κλείνει το μάτι με σιγουριά. Με την αυτοπεποίθηση που αυτή μας μετέδωσε, με την υπερηφάνεια που μας καλλιέργησε και με τη δύναμη που μας μπόλιασε. Ευχαριστούμε…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr