background img
banner
banner

Ακρίβεια-τουρισμός αφήνουν «άστεγους» πρωτοετείς

ΡΕΚΟΡ 9ΕΤΙΑΣ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ – ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ, ΛΟΓΩ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΩΣ AIRBNB, ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Πάτρα, Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη αλλά και Ιωάννινα, Κέρκυρα, Ρόδος και Χανιά. Για πρώτη φορά στα χρονικά χιλιάδες ακίνητα σε παραδοσιακές πόλεις για φοιτητές, έχουν προσωρινή δέσμευση χρήσης ως Airbnb για το καλοκαίρι με τους ειδικούς να συστήνουν σε φοιτητές και γονείς υπομονή έως και τον Σεπτέμβριο όταν πολλά ακίνητα θα αποδεσμευτούν ενώ θα πέσουν οι τιμές!

Η αναζήτηση φοιτητικής στέγης, σύμφωνα με τον Θέμη Μπάκα, επικεφαλής του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates, θυμίζει τη λαϊκή ρήση… κάθε περυσι και καλύτερα.
Μόνο στην Πάτρα, μέσα σε μια εξαετία (2017-2023) η αύξηση των ενοικίων άγγιξε το 55% ενώ το 2024, καταγράφεται μια επιπλέον αύξηση που αγγίζει το 12%.
«Στην Πάτρα στην κατ εξοχήν περιοχή των φοιτητικών κατοικιών της Αγίας Σοφίας, το κόστος μίσθωσης κατοικίας, έως 25 τμ. είναι πάνω από 220 ευρώ/μήνα, ενώ για κατοικία 45 τμ. αγγίζει ακόμη και τα 570 ευρώ το μήνα, ανακαινισμένη και επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσκευών.

Στο κέντρο της πόλης καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές, γκαρσονιέρα έως 25 τμ. φτάνει τα 270 ευρώ το μήνα ενώ κατοικία έως 45 τμ.. αγγίζει ακόμη και τα 600 – 650 ευρώ το μήνα για διαμερίσματα ανακαινισμένα, νεόδμητα, με το σύνολο των οικοσκευών» επισημαίνει ο κ. Μπάκας, αναφέροντας ότι σχεδόν 500 διαμερίσματα στην πόλη είναι δεσμευμένα καθώς είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στην Αθήνα, κατά το β΄ τρίμηνο του 2024, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 12,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, στον Πειραιά κατά 28,9% και στη Θεσσαλονίκη κατά 10,5%. «Βλέπουμε τις ακριβότερες τιμές της τελευταίας 9ετίας και αυτή ακρίβεια ‘χτυπά’ και τις φοιτητικές κατοικίες» σύμφωνα με τον κ. Μπάκα.

Εκτός των «απαγορευτικών» τιμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή το κόστος μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας κυμαίνεται από 230 ευρώ το μήνα, έως τα 400 ευρώ αν πρόκειται για διαμέρισμα ανακαινισμένο ή νεόδμητο.

Στα Ιωάννινα, τη ‘φοιτητούπολη’ της Ηπείρου, το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 250 ευρώ έως 670 ευρώ το μήνα αν πρόκειται για νεόδμητο διαμέρισμα επιπλωμένο ενώ στα Χανιά, την Ρόδο και την Κέρκυρα, μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών μισθώνουν τις κατοικίες σε φοιτητές από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο ενώ τους υπόλοιπους μήνες, εγγράφουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Συνολικά σε όλη τη χώρα, το κόστος στέγασης για κατοικία κατάλληλη για νέους στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60% του μέσου μισθού, τη στιγμή που το 71,9% των νέων, ηλικιακής ομάδας 18-34 ετών, διαμένουν στο παιδικό δωμάτιο.

«Αποκλιμάκωση των ζητούμενων μισθωμάτων θα καταγραφεί μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν σε ενδεχόμενη επιστροφής ακινήτων από τις κατηγορίες της βραχυχρόνιας μίσθωσης, σε στις μακροχρόνιες και συμβατικές μισθώσεις καθώς, τη δεδομένη χρονική στιγμή, καταγράφεται ραγδαία αύξηση εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες όπως η Airbnb λόγω της υψηλής ζήτησης τη φετινή τουριστική χρονιά» σύμφωνα με τον κ. Μπάκα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr