background img
banner
banner

Αναθεωρούνται πρωτόκολλα…

ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ ΔΕΝ ΘΡΗΝΗΣΑΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ Φ. ΖΑΪΜΗΣ – Α. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ – ΈΛΕΓΧΟΙ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Σε ‘κόκκινο συναγερμό’ με 24ωρες περιπολίες και κλειστά περιαστικά δάση παραμένει και την Πέμπτη 11 Ιουλίου η Αχαΐα παρά το γεγονός ότι  η Πολιτική Προστασία υποβάθμισε το επίπεδο κινδύνου στην κατηγορία ‘3’ της υψηλής επικινδυνότητας, από την κατηγορία ‘4’ της πολύ υψηλής την Τετάρτη 10 του μηνός.

Από την Τετάρτη έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες των δημοσίων υπαλλήλων και έχουν επεκταθεί τα μέτρα με ελέγχους των εγκαταστάσεων πυρόσβεσης και τις ζώνες πυρασφάλειας γύρω από οικισμούς που είναι κοντά σε δάση αλλά και σε όλα τα νοσοκομεία και ιδρύματα, γηροκομεία και δομές ημερήσιας φιλοξενίας παιδιών και ΑμεΑ σε όλη την Αχαΐα, συμπεριλαμβανόμενης και της Αιγιαλείας.

Τους ελέγχους κάνουν κλιμάκια των δήμων αλλά και της Π.Υ. μετά την προχθεσινή «εμπειρία» με τη φωτιά που είχαμε στο Γηροκομείο στην Πάτρα και την εκκένωση του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων και των ιδρυμάτων Κωνσταντοπούλειο και Μέριμνα.

Για την πρωτοφανής επιχείρηση εκκένωσης του νοσοκομείου και των δύο ιδρυμάτων μίλησε στο Protionline.gr ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας Φωκίωνας Ζαΐμης.
«Η ώρα της αποτίμησης θα έρθει αλλά μετά διότι και σήμερα (σ.σ. χθες Τρίτη) η περιοχή είναι ‘στο κόκκινο’ και λαμβάνουμε επιπλέον μέτρα. «Δεν έχουμε κατανοήσει πόσο σοβαρές μπορεί να ήταν οι επιπτώσεις με τους νεαρούς ασθενείς αλλά και τους ηλικιωμένους! Στο Καραμανδάνειο έγινε μια τεράστια προσπάθεια εκκένωσης από 6ης ΥΠε και τη διοίκηση. Για το Κωνσταντοπούλειο, από την Περιφέρεια και το Δήμο Πατρέων κινητοποιήθηκαν λεωφορεία, ασθενοφόρα και οχήματα της ΕΛ.ΑΣ.
Χρειάστηκε να εντοπιστούν -εκ των προτέρων- ασφαλείς τρόποι μεταφοράς και σημεία ασφαλούς υποδοχής που θα κάλυπταν και τις προδιαγραφές νοσηλείας, ότι δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι θα λάμβαναν τροφή σε καλές συνθήκες με κατάλληλο διαιτολόγιο και τα φάρμακά τους άμεσα» αναφέρει ο κ. Ζαΐμης.

Η διοίκηση του ιδρύματος σε συνεργασία με τους Αντιπεριφερειάρχες, τον κ. Ζαΐμη αλλά και τις Αν. Μαστοράκου και Γ. Ντάτσικα, βρήκαν προσωρινή φιλοξενία για 19 ηλικιωμένους στον Ογκολογικό Ξενώνα «Ελπίδα», 27 στη Δομή Αστέγων του ΚΟΔΗΠ 11 σε ξενοδοχείο της Πάτρας με μεσολάβηση της Περιφέρειας ενώ 13 παραμένουν στο ΠΓΝΠ και στο ΓΝ Πατρών «Αγ. Ανδρέας».

Αρκετοί παρελήφθησαν από συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα για προσωρινή στέγη. Η επιχείρηση, με τους απαραίτητους έλεγχους, ξεκίνησε το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε μετά από 10 ώρες –περίπου- όταν διαπιστώθηκε ότι δεν είναι κανείς εκτός δομής, ξενοδοχείου και οικίας φιλοξενίας.

Οι φλόγες δεν άγγιξαν τα κτίρια ωστόσο, καταστράφηκαν δίκτυα και αποθήκες, ενώ έσπασαν σχεδόν όλα τα τζάμια από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν λόγω της πυρκαγιάς. Παράλληλα, εντός κι εκτός του ιδρύματος οι στάχτες και αποκαΐδια έχουν δημιουργήσει μία θλιβερή εικόνα με τη διοίκηση να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αποκαταστήσει τις ζημιές το συντομότερο δυνατόν. «Πολύ σημαντικό είναι ότι λειτούργησε η εξωτερική πυρασφάλεια στο γηροκομείο αλλιώς θα είχαμε θρηνήσει θύματα!» σύμφωνα με τον κ. Ζαΐμη.

Ανοίγει το Καραμανδάνειο

Τους μικρούς ασθενείς από όλη τη Νοτιοδυτική Ελλάδα υποδέχεται από σήμερα το Καραμανδάνειο σύμφωνα με όσα ανέφερε την Τετάρτη από την Πάτρα ο Υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης επισκέφθηκε το πρωί το παίδων της Πάτρας και εξήρε την ετοιμότητα που υπήρξε από το προσωπικό. «Να εκφράσω δημόσια την ευγνωμοσύνη μου προς τον διοικητή της 6ης ΥΠε Γιάννη Καρβέλη και την διοικήτρια του Καραμανδανείου Ασπασία Ρηγοπούλου και το προσωπικό. Όλοι συμβάλαμε για να γίνει το χθεσινό μικρό θαύμα» ανακοίνωσε ο Υπουργός ο οποίος είχε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Καρβέλη και την διοικήτρια από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, όταν η φωτιά πέρασε από την «πρώτη γραμμή» την εξωτερική πυρασφάλεια, το προσωπικό στο παίδων είχε εντολές να φροντίσει να απομακρύνει οτιδήποτε εύφλεκτο.

«Τα πρόσφατα έργα ανακαίνισης που κάναμε, όπως οι επιπλέον σωλήνες νερού, βοήθησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς κι έτσι το σύστημα λειτούργησε (και ευχαριστώ τον υπεύθυνο του έργου Νίκο Μαλαπέτσα). Η φωτιά στην Πάτρα αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από τις δυνάμεις του κράτους, θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ», υπογράμμισε την Τετάρτη ο Υπουργός.

«Η άμεση εκκένωση του Καραμανδανείου έγινε με απόλυτη ασφάλεια και με προτεραιότητα την καλύτερη φροντίδα των μικρών παιδιών» τόνισε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης.

«Με συντονισμό και με πολύ καλή οργάνωση εκκενώθηκε το Νοσοκομείο μας υπό τις οδηγίες του διοικητή της 6ης ΥΠΕ. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Εμείς από την πλευρά μας είχαμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες πυροπροστασίας, ενώ είχε πραγματοποιηθεί και η αποψίλωση του δάσους» δηλώνει στο Protionline.gr η διοικήτρια Ασπασία Ρηγοπούλου.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας… η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα» σχολίασε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

«Χρειάζεται ενίσχυση το Καραμανδάνειο όχι μόνο σε επίπεδο κτηριακών υποδομών, αλλά σε πολλά επίπεδα», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου.

Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και Πανεπιστήμιο Πατρών εγκατέστησαν χθες και μετεωρολογικό σταθμό ελέγχου της ατμόσφαιρας από σωματίδια που μπορεί να έχουν τοξικά υλικά λόγω της καύσης στην περιοχή όπου επαναλειτουργεί το Καραμανδάνειο, η Μέριμνα και το Κωνσταντοπούλειο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr