background img
banner
banner

Για πόσο και ποιές περιοχές αφορά η κατάσταση ανάγκης…

Ν. ΣΕΡΕΤΗΣ: ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ Η ΘΕΣΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΟΜΩΣ Η ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ | Ν. ΓΥΦΤΑΚΗΣ: ΣΕ “ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ” Η ΑΧΑΪΑ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΚΤΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Ξεκινώντας από τα καλά νέα, το μελτέμι που θα πνέει έως και την Παρασκευή στον Κορινθιακό, θα διαμορφώσει τις συνθήκες προκειμένου πολλές από τις παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας να μοιάζουν με ‘όαση δροσιάς’, σε σχέση με την κατάσταση που θα επικρατεί ευρύτερα στην Αχαΐα.

Υπάρχει όιμως και το… παράδοξο καθώς θα είναι η 2η φορά, μέσα στο φετινό καλοκαίρι που -παρά το γεγονός ότι στον Χάρτη Προειδοποίησης της Πολιτικής Προστασίας η Αιγιάλεια θα είναι στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου “3”, με θερμοκρασίες έως 38 βαθμούς κελσίου- τα μέτρα που θα εφαρμοστούν και στην περιοχή μας θα είναι πολύ πιο αυστηρά, στην κατηγορία “κόκκινου συναγερμού”, δηλαδή κατηγορίας “5”.

Το γιατί μας εξηγούν ο Μετεωρολόγος Νικόλας Σερέτης αλλά και ο Προϊστάμενος του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Νίκος Γυφτάκης.

“Στην περιοχή της Αιγιάλειας έχουμε ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο με πολλούς κόλπους σε διαφορετική θέση σε σχέση με τους ανέμους. Μπροστά στον κίνδυνο, κάθε φορά, ανάλογα με την διεύθυνση του ανέμου, να πρέπει να επιβάλλουμε μέτρα σε διαφορετικά σημεία, εντάσσουμε -σωστά- την περιοχή σε αυξημένο κίνδυνο καθώς φέτος υπάρχει μια παρατεταμένη ανομβρία η οποία, ήδη από την περίπτωση της φωτιάς στην περιοχή του Γηροκομείου στην Πάτρα, μας έδειξε ότι αυξάνει κατά πολύ την ταχύτητα μετάδοσης της φλόγας” αναφέρει ο κ. Σερέτης.

“Κατά το παρελθόν οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές και στην Αιγιάλεια προέκυψαν σε περιόδους με χαμηλή σχετικά επαγρύπνηση. Σε αυτή τη φάση λοιπόν, ολόκληρη η Δυτική Ελλάδα και βέβαια η Αχαία, μπαίνουν σε ‘κόκκινο συναγερμό’. Δίνουμε πρώτα απ όλα έμφαση στις ομάδες ηψηλού κινδύνου όπως ηλικιωμένοι και παιδιά, περιορίζουμε όλες τις μετακινήσεις του πληθυσμού, εκτός από τις πολύ απαραίτητες και απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα που είναι βαριά και που μπορεί να προκαλέσει σπινθήρα ιδιαίτερα στο ύπαιθρο” αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Γυφτάκης.

Ελήφθησαν μέτρα…

Ουσιαστικά από τις 12 τα μεσάνυχτα έως και τις 6.00 το πρωί σήμερα Τρίτη και από αύριο έως και την Παρασκευή 19 του μηνός, από τις 9 μ.μ. έως τις 6 π.μ., απαγορεύεται η κυκλοφορία σε όλα τα δάση στην Αιγιάλεια. Απαγορεύεται αυστηρά κάθε κοπή και τεχνική εργασία στην ύπαιθρο, περιορίζονται όλες οι οικοδομικές δραστηριότητες από τις 11 μ.μ. και μετά, απαγορεύεται κάθε κτηνοτροφική δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει σπινθήρα. “Με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης κ. Παπαγεωργίου στην Περιφέρεια, όλες οι εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες θα βρίσκονται έως και την Παρασκευή σε 24ωρη επιφυλακή, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους δήμους της Αχαϊας που είναι ήδη σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Απαγορεύεται το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως πριόνι, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση όλων υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Διπλασιάζονται οι περιπολίες ενώ θα έχουμε και περιπολίες εναέριας επιτήρησης, εκτός από τις Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις. Καθημερινά θα αξιολογείται η απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών σε διάφορες περιοχές, απαγορεύεται πάντως όλες αυτες τς μερες η παραμονή σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές” επισημαίνει ο κ. Γυφτάκης.

“Στην περιοχή της Αχαϊας η θερμοκρασία, στα δυτικά κυρίως τμήματα θα φτάσει έως και στους 41 βαθμούς κελσίου. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν σε Ηλεία και Αιτ/νια όπου μπορεί να φτάσουμε και τους 44 βαθμούς.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές στα ανατολικά της Πάτρας αλλά και την Αιγιάλεια η θερμοκρασία θα είναι έως 5 βαθμούς χαμηλότερη. Σε κάθε περίπτωση οι μήνας Ιουλιος όπως και ο Ιούνιος, καταγράφουν ασυνήθιστα υψηλούς μέσους όρους θερμοκρασιών φέτος. Παραμένουμε συνεχώς σε εγρήγορση έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένοντας αλλαγή της διεύθυνσης των ανέμων σε δυτικούς – βορειοδυτικούς που θα φέρουν μια αύρα δροσιάς και στα δυτικά τμήματα της Αχαϊας” επισημαίνει ο κ. Σερέτης.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr