background img
banner
banner

Γνώριμος ο προσωρινός ανάδοχος

ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΦΛΟΚΑ, ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΟΚΑ Η ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ…

Σημαντική εξέλιξη, στο μέτωπο της διαχείρισης των απορριμμάτων, με πιθανό ενδιαφέρον και για την Αιγιάλεια, αποτελεί η απόφαση για την κατακύρωση του διαγωνισμού για το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Φλόκα με προσωρινό ανάδοχο την εταιρεία “Μεσόγειος Α.Ε.”

Η σύμβαση έχει ήδη περάσει προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο με στόχο την υπογραφή της τελικής σύµβασης, µε τον ανάδοχο, πριν τα τέλη καλοκαιριού. Η “Μεσόγειος Α.Ε.” φαίνεται να αποτελεί έναν από τους σημαντικούς “παίκτες” σε μεγάλα περιβαλλοντικά έργα στην περιοχή καθώς ήδη έχει υπογράψει και προχωρά στην κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) στο δήμο Αιγιαλείας, ενώ έχει κατασκευάσει τον Συλλεκτήριο Αγωγό Λυμάτων και την αναβάθμιση του Βιολογικού στην Μυρτιά Αιγίου.

Το έργο στου Φλόκα έχει αναλάβει να εκτελέσει ο ΣΥΔΙΣΑ (Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) των δήμων της Αχαΐας ενώ τις μελέτες έχουν επεξεργαστεί οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήµου Πατρέων. Το έργο που θα γίνει µε πόρους από το Πρόγραμμα Δηµοσίων Επενδύσεων και από το Ταµείο Συνοχής, ανοίγει το δρόμο για το κλείσιµο του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας στην Πάτρα.

Οι αλλαγές στον ΠΕΣΔΑ

Παράλληλα, σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, μελετώνται αλλαγές στον ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρησης Αποβλήτων) που έχουν ως άξονα και την διαχείριση των απορριμμάτων του Αιγίου εντός νομού (σήμερα μεταφέρονται στο Εργοστάσιο της Ηλείας και το υπόλειμμα στον ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά).

Η πιθανή τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ θα αφορά το σύνολο των απορριμμάτων και του υπολείμματος που “παράγεται” από την μηχανική διαλογή στα πλαίσια της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων.

Το εργοστάσιο στου Φλόκα, προς της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, είναι μια νέα μονάδα για την επεξεργασία και διαλογή 53.032 τόνων σύμμεικτων αστικών αποβλήτων των δήµων Ερυµάνθου, ∆υτ. Αχαΐας και Πατρέων αλλά και 8.113 προδιαλεγµένων στην πηγή βιοαποβλήτων από τα δίκτυα καφέ κάδου στην Πάτρα.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 55,1 εκατ. ευρώ και µε τα συμπληρωματικά έργα 115 εκατ. ευρώ. Η έκπτωση που έδωσε η εταιρεία είναι της τάξης του 2%. Παρά τη μικρή σχετικά προσφορά, εκτιμάται ότι το Εκλεκτικό, μετά από την προηγούμενη ακύρωση ανάθεσης του διαγωνισμού για τη μονάδα στου Φλόκα, μπορεί τελικά να δώσει το ‘πράσινο φως’. Η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης που θα ξεμπλοκάρει την επένδυση, με τη σειρά της, θα εκκινήσει και τις διαδικασίες αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ αλλά και των τοπικών σχεδίων των δήμων -και του δήμου Αιγιαλείας- για τα στερεά απόβλητα και, πιθανώς, και για τα βιοαπόβλητα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr