background img
banner
banner

«Δεν βγαίνει χωρίς… κλειστά δημαρχεία»

ΠΙΕΣΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΤΕΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕ ΠΑΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΗΜΩΝ – ΝΕΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2025 

Στο τραπέζι παραμένει η πρόταση – προειδοποίηση εκ μέρους των δημάρχων της Δυτικής Ελλάδας για αναστολή λειτουργίας των δήμων της περιφέρειας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική ασφυξία που επικρατεί αλλά και για το «πάγωμα» των έργων λόγω της αναστολής πληρωμών στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος αλλά και προγράμματα του ΥΠΕΣ για τους δήμους όπως το «Φιλόδημος».

Η απόφαση έχει ληφθεί πριν τις ευρωεκλογές με εισήγηση, εκ μέρους του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων Δυτικής Ελλάδας Θανάση Παπαδόπουλου για συμβολική κινητοποίηση και κλείσιμο των δημαρχείων. Στο τραπέζι προεκλογικά τέθηκαν και άλλες προτάσεις όπως η μεταφορά της ημερομηνίας της κινητοποίησης κοντά στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Στόχος της πρότασης αυτής για κινητοποίηση πριν το Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο (6-9/11/2024) είναι η ηγεσία της ΚΕΔΕ να δεχθεί πιέσεις «από κάτω» προκειμένου να σκληρύνει τη στάση της έναντι των κυβερνητικών…

Σήμερα Τρίτη συνεδριάζει εκ νέου του ΔΣ της ΚΕΔΕ για να γνωμοδοτήσει αναφορικά με την κατάρτιση των προϋπολογισμών των δήμων για το οικονομικό έτος 2025 ενώ μερίδα προέδρων Περιφερειακών Ενώσεων αλλά και μεμονωμένα δήμαρχοι ετοιμάζονται να επαναφέρουν το θέμα.

Η κινητοποίηση και το κλείσιμο των δημαρχείων μπήκε σε καθεστώς… προσωρινής αναστολής λόγω και του κυβερνητικού ανασχηματισμού. Τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος αποδέχθηκαν ότι πρέπει να μπουν σε… καθεστώς αναμονής καθώς εκκρεμούσαν οι πρώτες επαφές και το πρώτο «δείγμα γραφής» εκ μέρους της νέας ηγεσίας του ΥΠ.ΕΣ., του Υπουργού Θεόδ. Λιβάνιου και του Υφυπουργού με αρμοδιότητα την Τ.Α. Βασ. Σπανάκη.

Βέβαια τα προβλήματα των δήμων άπτονται και άλλων υπουργείων, Οικονομικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κλπ., φαίνεται όμως ότι η ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ. έχει ευρύτερες αρμοδιότητες γι αυτό και υπάρχει μια «περίοδος χάριτος» στους κ.κ. Λιβάνιο και Σπανάκη.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας με τον οποίο μιλήσαμε, επισημαίνει ότι το σημερινό θέμα (γνωμοδότηση κατάρτισης προϋπολογισμών δήμων για το 2025) είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να υπάρχει ψήφισμα κεντρικά σχετικά με την οικονομική ασφυξία των δήμων κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται σε καθεστώς χρεωκοπίας και δεν μπορούν να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους

Υποστηρίζει επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι κακώς δεν μεταφέρονται αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση ή όταν μεταφέρονται αυτό γίνεται χωρίς τους ανάλογους πόρους και προσωπικό, ενώ ζητά ψήφισμα για το πρόβλημα με τα έργα και ρύθμιση να εισπραχθούν τα οφειλόμενα τέλη των δημοτών προς τους δήμους.

«Θα βρεθούμε εκτεθειμένοι»

«Τα δημαρχεία πρέπει να κλείσουν με απεργία των δημάρχων και πανό διότι μόνο έτσι θα αντιληφθούν και οι ίδιοι οι δημότες μας ποιος φταίει που έχουν σταματήσει τα έργα και επίσης γιατί οι δήμοι, αυτό το καλοκαίρι, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες και απαιτήσεις της καθημερινότητας» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος στο Protionline.gr

Όπως αναφέρει, εδώ και μια διετία έχουν ‘παγώσει’ οι προσλήψεις μέσω της Κοινωφελούς, υπάρχει μόνο το πρόγραμμα το προ-συνταξιοδοτικό της ΔΥΠΑ για τις ηλικίες 55-67 για τον ‘1 συν 1 χρόνο’ στους δήμους που είναι μια ανάσα αλλά δεν είναι η απάντηση στις χρόνιες διεκδικήσεις για την διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ να μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό μέσα από τις ανταποδοτικές εισπράξεις ώστε να ωφελούνται οι πολίτες που πληρώνουν.

«Η άποψή μου είναι η κοινοποίηση με τα κλειστά δημαρχεία να προχωρήσει, από την πλευρά τις κυβέρνησης ο χρόνος φαίνεται ότι περνά αλλά δεν υπάρχει διάθεση να νομοθετήσουν με βάση τα αιτήματά μας. Δεν είναι θέμα κομματικό να επισπεύσουμε τις αντιδράσεις μας, από την εμπειρία μας τόσο χρόνια αυτό προκύπτει, ότι θα βρεθούμε εκτεθειμένοι οικονομικά στο τέλος του χρόνου και θα συμπλεύσουμε στο τέλος όλοι οι δήμαρχοι, χωρίς ‘χρωματικούς’ διαχωρισμούς» συμληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Και καταλήγει σε σχέση με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ: «Αν δεν υπάρχουν λεφτά, πρέπει κάποιος να βγει και να μας το πει και να μιλήσει με ειλικρίνεια για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την τύχη των απλήρωτων λογαριασμών της Περιφέρειας».

Δημοτική Τράπεζα και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΟΤΑ

Στην αναζήτηση για πηγές χρηματοδότησης, Περιφερειακή Ένωση Δημάρχων και ΚΕΔΕ έχουν συμπλεύσει το τελευταίο διάστημα στην πρόταση προς τον κ. Λιβάνιο για την υιοθέτηση ενός του νέου αναπτυξιακού προγράμματος με διαχειριστική αυτονομία όπως ισχύει με το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και των Υπουργείων. Διερευνάται η δυνατότητα για δάνειο, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έως και 2 δισ. ευρώ με αναλογία πληρωμών 2 προς 1 (κυβέρνηση και ΟΤΑ) προκειμένου να προκύψει ένα ταμείο της τάξης των 5 δις. ευρώ.

Προτείνεται ακόμη η δημιουργία Δημοτικής Τράπεζας, που θα προσφέρει εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα και υποστήριξη σε ΟΤΑ, ενεργοποίηση της έκδοσης Δημοτικών Ομολόγων.
Μέσα από τη μόχλευση χρημάτων θα καλυφθούν τα χρηματοδοτικά κενά στους προϋπολογισμούς των δήμων τα οποία έχουν προκύψει μέσα στο 2024 λόγω των αυξήσεων που δόθηκαν στους δημοτικούς υπαλλήλους, του κόστους του τέλους ταφής απορριμμάτων, της αλλαγής της τιμολογιακής πολιτικής των ΦΟΔΣΑ, της ανάγκη για καθαρισμούς οικοπέδων, τη χρηματοδότησης στη σχολική στέγη και τέλος, των αλλαγών στα νομικά πρόσωπα των δήμων.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr