background img
banner
banner

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛIO ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: «Φωνή διαμαρτυρίας» για την παύση πληρωμών εγκεκριμένων έργων

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΑ

Με κείμενο διαμαρτυρίας και σε ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις ΠΕΔ και ΚΕΔΕ αντιδρά ο Δήμος Αιγιαλείας στα προβλήματα από τη χρηματοδότηση έργων μέσω ΕΣΠΑ και Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα νέα δεδομένα, οι συνέπειες και τι ευθύνεται για τη στάση πληρωμών, αναλύθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, ενώ δεν έλειψαν και οι πολιτικές «βολές». Όλα αυτά εν όψει και της αυριανής επίσκεψης του δημάρχου στο ΕΠΠΕΡΡΑ με «φόντο» το έργο των εσωτερικών δικτύων που ήδη έχει… μπει σε περιπέτειες.

Τα έργα της Αιγιάλειας που κινδυνεύουν

Εκτός από το αποχετευτικό των παραλιακών οικισμών για το οποίο η ανάδοχος ΙΝΤΡΑΚΑΤ έχει κάνει παύση εργασιών ελλείψει χρημάτων, έργο για τον δήμο Αιγιαλείας, για το οποίο έχει εγκριθεί χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι το κλειστό προθερμαντήριο στο Δημοτικό Στάδιο Αιγίου που έχει συμβασιοποιηθεί ωστόσο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Επιπλέον, από το ΠΔΕ επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί και το έργο της ανάπλασης της οδού Μητροπόλεως, το οποίο, με τα σημερινά δεδομένα, είναι ευχής έργο που δεν ξεκίνησε, διότι θα ήταν καταστροφικό να σκαφθεί η κεντρική οδική αρτηρία και να παραμείνει ημιτελής για δύο και τρία χρόνια…

Παράλληλα, παρατηρείται και καθυστέρηση στις πληρωμές από προγράμματα ΕΣΠΑ με έργα να πλήττονται και στον δήμο Αιγιαλείας, όπως αυτό των ασφαλτοστρώσεων στα πυρόπληκτα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την παύση εργασιών… Ως παράδειγμα, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Σπηλιόπουλος, που έκανε και την εισήγηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, έφερε το έργο Κουνινά – Ρακίτα, τονίζοντας πως έχει δύο χρόνια που εκτελείται και έχει σταματήσει γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να απαξιωθεί κι αυτό που έχει κατασκευαστεί, εάν δεν προχωρήσει το έργο.

΄΄Θα κάνω κάθε προσπάθεια για να αλλάξουν τα πράγματα για τον δήμο μας΄΄, είπε ο κ. Καλογερόπουλος που αύριο επισκέπτεται το ΕΠΠΕΡΑΑ

΄΄Σε ό,τι αφορά το μεγάλο ζήτημα της διακοπής των χρηματοδοτήσεων που είναι ένα φαινόμενο πολλαπλό πλέον σε εθνικό επίπεδο και που ενδεχομένως μπορεί να καθορίσει και το μέλλον των οικονομικών που έχουν σχέση με επενδύσεις από εξωγενείς πήγες, ελπίζω ότι τα πράγματα θα διορθωθούν. Φαίνεται ότι κάποια χρήματα έχουν διατεθεί εκτός από τους σκοπούς για τους οποίους είναι εξειδικευμένα και αλλιώς. Θα κάνω κάθε προσπάθεια για να αλλάξουν τα πράγματα για τον δήμο μας, εξάλλου εξασφαλίσαμε πρόσφατα χρηματοδότηση για το αποχετευτικό, για το εργοστάσιο των απορριμμάτων, το εργοστάσιο της λυματολάσπης και το διυλιστήριο Σελινούντα. Πιστεύω και ελπίζω με τις προσπάθειες που κάνουμε ότι θα έχουμε την όσο το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωση. Απ’ όσο ξέρω η κομβική οριακή προθεσμία είναι οι έξι μήνες. Μετά τους έξι μήνες υπάρχει οριστική διακοπή. Εκτιμώ ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα έχει διευθετηθεί το θέμα. Εξάλλου δεν μπορεί να μείνει στη μέση ένα έργο που είναι λειτουργικό. Επιπλέον, αν δεν λειτουργήσει το έργο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει πίσω τα χρήματα από τον εθνικό φορέα΄΄, τόνισε ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος στην αρχική τοποθέτησή του για το θέμα.

Κ. Σπηλιόπουλος: ΄΄Είναι ευθύνη της πολιτείας αλλά άργησαν και οι αδειοδοτήσεις΄΄

Ο κ. Σπηλιόπουλος είπε πως δεν είναι μόνο το έργο της αποχέτευσης άλλα κι άλλα που κινδυνεύουν, όπως το έργο της ανάπλασης της οδού Μητροπόλεως ή άλλα έργα που είναι γέφυρες, ή έργα που δεν έχουν συμβασιοποιηθεί τα οποία απεντάσσονται. ΄΄Βρίσκομαι στην πολιτική ζωή για πολλά χρόνια, δεν έχω ξαναδεί τέτοια μαζική περικοπή χρηματοδοτήσεων έργων. Λείπουν 30 εκατομμύρια ευρώ από εγκεκριμένα έργα. Η πρώτη μεγάλη συνέπεια που έχουμε είναι το έργο της αποχέτευσης καθώς σταμάτησε ο εργολάβος. Ίσως ήθελε τη δυνατότητα να σταματήσει κι αυτό ήταν η αφορμή. Ένα έργο πολύπαθο θα βρεθεί τώρα και με χωρίς χρηματοδότηση και με κίνδυνο να απαξιωθεί και ένα μεγάλο μέρος της κατασκευής. Ένα έργο που το περιμένει όλη την Αιγιαλεία βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση από μία απόφαση διακοπής της χρηματοδότησης. Είναι ευθύνη της πολιτείας, από τη στιγμή που έχει εγκρίνει την χρηματοδότηση να έχει ομαλή ροή΄΄, είπε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, επιρρίπτοντας ευθύνες και στη ΔΕΥΑΑ καθώς έχει δώσει δύο παρατάσεις. ΄΄Θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί το έργο πριν προκύψουν τα προβλήματα. Η ευθύνη της ΔΕΥΑΑ ήταν να έχει προβλέψει και να έχει ολοκληρώσει τις αδειοδοτήσεις διότι εξ’ αυτών καθυστερεί το έργο΄΄.

Ο «χρησμός» Στουρνάρα

Επίσης έκανε γνωστό πως είχε συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος τον οποίο ρώτησε γιατί συμβαίνει η διακοπή της ροής και του έκανε γνωστό πως έχουν γίνει υπερδεσμεύσεις και αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. ΄΄Ό,τι είναι εγκεκριμένο χρηματοδοτείται κανονικά. Όμως η κυβέρνηση κάνει την διαχείριση όπως νομίζει. Όταν μία κυβέρνηση θέλει να μειώσει το έλλειμμα μειώνει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αυτό δεν συμβαίνει τώρα καθώς έχουμε υπερδεσμεύσεις έργων και χρηματοδοτήσεων και γι’ αυτό θα περάσει αρκετός καιρός ώστε να ξεμπλοκάρει. Όλα θα κριθούν από την βούληση της κυβέρνησης΄΄, τόνισε ενώ πρότεινε να ληφθεί μία απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο να επισημαίνονται οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις στην περιοχή εξαιτίας αυτής της κατάστασης κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της αποχέτευσης.

΄΄Ζητούσαμε χρονοδιαγράμματα και παίρναμε διαβεβαιώσεις από τη ΔΕΥΑΑ΄΄, είπε ο Δημ. Μπούνιας

Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μπούνιας από την μείζονα μειοψηφία, υπενθύμισε πως η παράταξή του ζητούσε χρονοδιάγραμμα για το έργο και λάμβανε διαβεβαιώσεις από τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΑ ότι σε ενάμιση χρόνο θα έχει τελειώσει. ΄΄Είχαμε πει ότι πρέπει να προσέξουμε ή να πιέζουμε ή να γίνεται ένας απολογισμός κάθε τρίμηνο και να προγραμματισμός για το επόμενο. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η αποχέτευση είναι το πιο σημαντικό έργο και αφορά την ποιότητα ζωής και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Το έργο δεν πρέπει να χαθεί. Μιλούσαμε στις 22 Μαΐου και φτάσαμε 22 Ιουλίου. Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο τι έχει γίνει στο ένα πέμπτο του χρόνου που έλεγε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο;΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ΔΕΥΑΑ δεν αντέχει να βάζει άλλο από το ταμείο της

Ο δήμαρχος είπε πως προσυπογράφει όσα ελέχθησαν αναφορικά με τις υπερδεσμεύσεις, λέγοντας πως όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρχαν over booking πιστώσεις, ποντάροντας και κεντρικά και περιφερειακά, σε μεγάλες εκπτώσεις. Αυτές οι εκπτώσεις, όπως είπε, δεν υπάρχουν πια λόγω του αυξημένου κοστολογίου των υλικών και της ενέργειας, με αποτέλεσμα στον προγραμματισμό των εκταμιεύσεων και των διαθέσιμων πιστώσεων να έχουν πέσει έξω. ΄΄Το έργο για το οποίο κόπτεστε όλοι, επιτρέψτε μου να σας πω ότι, φέρει την προσωπική μου σφραγίδα. Το ξεκίνησα το 1995 και δείχνει πόσο κόπο και χρόνο θέλει για να φτάσει να λειτουργήσει έστω και ένα κομμάτι του. Δεν θέλω να σας πείσω να μην ανησυχείτε αλλά πιστεύω ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε, θα τα καταφέρουμε. Έτσι κι αλλιώς ποντάρω σε κάποια δεδομένα που σήμερα υπάρχουν. Πρέπει επίσης να σας πω ότι είχαμε προβλέψει τέτοιες δυσκολίες και από τη ΔΕΥΑΑ ενώ είχαμε δει την δυστοκία ακόμη και παρότι τα 5 εκατομμύρια προέρχονται από το πρόγραμμα «Τρίτσης» και τα υπόλοιπα είναι από το ΕΠΠΕΡΑΑ. Έναν λογαριασμό 300.000 € που η ΔΕΥΑΑ το άντεχε, τον εξόφλησε για να μην διακοπεί το έργο. Επίσης και από το Φιλόδημος δεν ήρθαν χρήματα στην ώρα τους και τα κάλυψε η ΔΕΥΑΑ από το δικό της ταμείο. Όμως σήμερα ο εργολάβος ζητάει 2,5 εκατ. ευρώ και δεν μπορούμε να τα καλύψουμε από το δικό μας ταμείο΄΄, τόνισε ο κ. Καλογερόπουλος.

Έτοιμοι να κλείσουν τα δημαρχεία…

Ο κ. Καλογερόπουλος έκανε γνωστό ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ ελήφθη απόφαση, η Δυτική Ελλάδα σε αυτό το πλαίσιο της διεκδίκησης, να κλείσει τα δημαρχεία. Επίσης τόνισε ότι το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. ΄΄Έρχονται εντολές δώστε αύξηση στους μισθούς των υπαλλήλων. Εμείς φέτος επιβαρυνόμαστε με 370.000 ευρώ επιπλέον από τις αυξήσεις των μισθών όμως δεν μας λένε από πού θα βγουν αυτά τα χρήματα΄΄, σημείωσε.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση να συνταχθεί κείμενο διαμαρτυρίας με τη μορφή ψηφίσματος στο οποίο να επισημαίνονται οι κίνδυνοι από τη διακοπή της χρηματοδότησης σε σημαντικά έργα με κυρίαρχο την αποχέτευση. Για τη σύνταξη του κειμένου εξουσιοδοτήθηκαν ο δήμαρχος, ο κ. Μπούνιας κι ο κ. Σπηλιόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr