background img
banner
banner

Εγκαθίστανται οι έξυπνες διαβάσεις

ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Αλλαγή νοοτροπίας των οδηγών και διευκόλυνση των πολιτών να περνούν με ασφάλεια τον δρόμο, φέρνουν οι «έξυπνες διαβάσεις» που εγκαθίστανται σταδιακά στα 33 προκαθορισμένα σημεία. Το έργο υλοποιείται κατόπιν ένταξης του Δήμου Αιγιαλείας, στο «Πρόγραμμα Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας», με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Τα σημεία που τοποθετούνται είναι κυρίως κοντά σε κοινόχρηστους χώρους, σχολεία, υπηρεσίες κλπ. Μεταξύ άλλων, οι έξυπνες διαβάσεις θα ενισχυθούν με αντανακλαστικό χρώμα για σήμανση σε διαβάσεις πεζών, καθώς και με πινακίδες ρύθμισης της κυκλοφορίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση και χρήση των χώρων από όλους.

Είχε προηγηθεί μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας με επιτόπια έρευνας και από δεδομένα που παρείχε η Τροχαία. Η επιτόπια έρευνα έγινε αναφορικά με την κατάσταση του υφιστάμενου οδικού δικτύου, ενώ κύρια κριτήρια για την αξιολόγησή του ήταν η ασφάλεια των χρηστών, η εύρυθμη λειτουργία των οδών, τα ατυχήματα και η προσβασιμότητα (με έμφαση στα ΑμΕΑ και τα άτομα τρίτης ηλικίας). Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν σχετίζονται με την έλλειψη ασφαλών διαβάσεων για τους πεζούς αλλά και την απουσία προστατευτικών κιγκλιδωμάτων κολονακίων και πινακίδων επί της οδού. Επιπρόσθετα, δεν χρησιμοποιούνται εναλλακτικές πηγές ενέργειας ή έξυπνη τεχνολογία σύμφωνα με τις απαιτήσεις για βιώσιμη ανάπτυξη. Εκτιμήθηκε δε ότι τα προβλήματα αυτά δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών ενώ δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Δήμου.

Τι επιδιώκει ο Δήμος

Μέσα από τις «έξυπνες διαβάσεις» ο δήμος επιδιώκει οδική ασφάλεια των πολιτών, μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, δημιουργία σύγχρονων οδικών τμημάτων και διαβάσεων, οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση για την προειδοποίηση πεζών και οχημάτων, χρήση έξυπνων υλικών σε υποδομές όπως έξυπνες διαβάσεις, εύκολη μετακίνηση των ΑμΕΑ και ατόμων τρίτης ηλικίας, καθώς και διασφάλιση της ασφάλειας των μαθητών στην είσοδο των σχολείων. Ακόμη, ανάπλαση του Δήμου ανά σημεία και περιοχές, συνολική αναζωογόνηση και ανασυγκρότησή του σταδιακά στο χρόνο, δυνητική μελλοντική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή αλλά και ανάπτυξη του Δήμου σύμφωνα με τα πρότυπα των έξυπνων πόλεων. Το τελικό αποτέλεσμα προβλέπεται πως δύναται να συμβάλλει στη γενικότερη αναβάθμιση και οδική ασφάλεια του Δήμου Αιγιαλείας, να ενισχύσει την ελκυστικότητα της περιοχής και να προάγει τη γενικότερη ανάπτυξη και αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών, αλλά και την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών προσελκύοντας επισκέπτες και ενισχύοντας την τοπική οικονομία.

Τα σημεία που τοποθετούνται

Τα 33 σημεία που τοποθετούνται, είναι τα εξής: 1) 9ο Δημοτικό Σχολείο Οδός Όθωνος, 2) 5ο Δημοτικό Σχολείο Οδός Προποντίδος, 3) 2ο Δημοτικό σχολείο Αιγίου (Α) Οδός Βασ. Κωνσταντίνου, 4) 2ο Δημοτικό σχολείο Αιγίου (Β) Οδός Ρωμανιώλη, 5) Αστυνομικό Τμήμα Αιγίου Οδός Σολωμού, 6) Πλατεία Ρένας Οδός Βασ. Κωνσταντίνου, 7) Βασ. Κωνσταντίνου & Σολωμού Οδός Σολωμού, 8) Μητροπόλεως & Ι.Βασιλειάδη (Α) Οδός Μητροπόλεως, 9) Μητροπόλεως & Ι.Βασιλειάδη (Β) Οδός Ι.Βασιλειάδη, 10) Μητροπόλεως & Ι.Βασιλειάδη (Γ) Οδός Μητροπόλεως, 11) Μητροπόλεως & Ι.Βασιλειάδη (Δ) Οδός Ι.Βασιλειάδη, 12) Εσπερινό ΓΕΛ Αχιλλέως Οδός Αχιλλέως 8, 13) Ν. Πλαστήρα & Σκουφά Οδός Ν.Πλαστήρα, 14) Ταξιαρχών & Ν. Σολιώτη (Α) Ν. Σολιώτη, 15) Ταξιαρχών & Ν.Σολιώτη (Β) Ν.Σολιώτη, 16) Ν.Πλαστήρα & Κούταλη Οδός Ν.Πλαστήρα, 17) Ν. Πλαστήρα & Αγ. Κωνσταντίνου Οδός Ν.Πλαστήρα, 18) Δημοτικό Στάδιο Αιγίου Οδός Όθωνος, 19) Μητροπόλεως & Παναγιωτοπούλων Παναγιωτοπούλων, 20) Μητροπόλεως & Μεσσηνέζη Μεσσηνέζη, 21) Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας Οδός Μητροπόλεως, 22) Εθνική Τράπεζα Οδός Κλεομένος Οικονόμου, 23) Σταθμός ΚΤΕΛ Κλεομένους Οικονόμου, 24) 4ο Γυμνάσιο Ειρήνης & Φιλίας, 25) 3ο Γυμνάσιο Κούταλη, 26) Ποσειδώνος & Παυσανίου, 27) 1ο Γυμνάσιο Γρ. Ε, 28) Δημοτικό Σχολείο Αβύθου Μ. Θεοδωράκη, 29) 25ης Μαρτίου Άβυθος 25ης Μαρτίου Άβυθος, 30) Δημοτικό Σχολείο Καμαρών Καμάρες, 31) Γυμνάσιο Αιγείρας Ξενάρχου, 32) Παραλία Ακράτας (Α) Αιγαίου, 33) Παραλία Ακράτας (Β) Αιγαίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr