background img
banner
banner

Ειδικές πρέσες νέας γενιάς σε παραλίες της Αιγιάλειας

ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΟΓΚΟ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΥΝ ΠΟΛΥΣΥΧΝΑΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΔΥΣΟΣΜΙΑ

Έτοιμοι να μειώσουν τα παραγόμενα απόβλητα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και να εξαφανίσουν τις άσχημες μυρωδιές από δημοφιλή παραλιακά σημεία, είναι οι συμπιεστές απορριμμάτων που ήδη τοποθέτησαν ο δήμος Αιγιαλείας και η αντιδημαρχία Καθαριότητας, σε τέσσερις παραλίες της Αιγιάλειας.

Πρόκειται για παραλία Συλιβαινιωτίκων, Ελαιώνα, Άκολη και Σελιανίτικα, με τα συστήματα να τίθενται σε λειτουργία από σήμερα Δευτέρα 8 Ιουλίου. Όπως γνωστοποίησε στo Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, ΄΄πρόκειται για νέας τεχνολογίας συμπιεστές απορριμμάτων, οι λεγόμενες “πρέσες” που αποτελούν νέα πατέντα συμπίεσης που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται όλο και πιο πολύ σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς είναι ένας αποτελεσματικός και διαδεδομένος τρόπος συρρίκνωσης των σκουπιδιών. Τα μηχανήματα αυτά είναι μόνο για εκμετάλλευση από καταστήματα αναψυχής και εστίασης. Το σύστημα κατασκευής είναι τέτοιο που κατά την εναπόθεση των απορριμμάτων, ο ειδικός κάδος μπορεί να περσάρει τα απορρίμματα κατά το ένα πέμπτο τουλάχιστον, με αποτέλεσμα ο τελικός όγκος να μειώνεται πάρα πολύ. Ταυτόχρονα δεν υπάρχουν μυρωδιές. Πρόκειται για μία πολύ στεγανή κατασκευή η οποία για να γεμίσει, μπορεί να χρειαστεί από 3 έως 8 ημέρες, ανάλογα τον όγκο των σκουπιδιών που έχει η κάθε περιοχή και βεβαίως την ποσότητα που βγαίνει από κάθε σημείο΄΄.

Ο αντιδήμαρχος έκανε ακόμη γνωστό ότι οι ειδικοί κάδοι μπορούν να δεχτούν όλων των ειδών τα απορρίμματα εκτός από αυτά της ανακύκλωσης, ενώ ανέφερε ότι είναι μία πατέντα πολύ συμφέρουσα και από οικονομικής αλλά και από οικολογικής άποψης, καθώς περιορίζει τόσο πολύ τον όγκο των σκουπιδιών που σε άλλες περιπτώσεις θα χρειαζόταν πολύ περισσότερος χώρος ενεργής εκμετάλλευσης. ΄΄Στην αρχή υπήρξαν κάποιες… αντιδράσεις καθώς είναι κάτι που οι περισσότεροι δεν γνώριζαν, όμως νομίζω ότι τώρα πια οι επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής, μαθαίνουν σιγά – σιγά τη χρησιμότητα και τα πλεονεκτήματα αυτών των συσκευών και βεβαίως αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να προσφέρουν σε μεγάλο βαθμό στο κομμάτι της καθημερινής αποκομιδής των σκουπιδιών που παράγει κάθε περιοχή΄΄, ανέφερε ο κ. Καραΐσκος.

Από σήμερα τίθενται σε λειτουργία – Στόχος για περισσότερα του χρόνου

Η λειτουργία των τεσσάρων ειδικών μηχανημάτων ξεκίνησε από τη Δευτέρα 8 Ιουλίου και ήδη έχουν τοποθετηθεί (από την προηγούμενη εβδομάδα) στις περιοχές του Ελαιώνα, των Συλιβαινιωτίκων, στην παραλία της Άκολης αλλά και στα Σελιανίτικα. Έχουν εγκατασταθεί μάλιστα σε τέτοια σημεία, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν όσο το δυνατόν περισσότερους καταστηματάρχες. ΄΄Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ο ειδικός αυτός κάδος δεν ήταν εφικτό να είναι δίπλα σε κάθε επιχείρηση, όμως σε καμία περίπτωση δεν απέχει περισσότερο από 300 μέτρα. Καλώ τους καταστηματάρχες να δείξουν όλοι κατανόηση σε αυτό και να χρησιμοποιούν τους συμπιεστές. Είναι ένα σύστημα που θα αποδώσει πολύ και πρόκειται για μία τεχνολογία που θα βοηθήσει πραγματικά στον τομέα των απορριμμάτων. Θεωρώ ότι πρέπει να το αγκαλιάσουμε όλοι ανεξαιρέτως και να δουλέψουμε πάνω σε αυτή την καινούρια προσπάθεια΄΄, τόνισε ακόμη ο αντιδήμαρχος. Σημείωσε ακόμη πως ΄΄τα κέρδη θα είναι πολλά, χρησιμοποιώντας αυτές τις νέες πολτοποιητικές πρέσες απορριμμάτων και σε πολύ σύντομο χρόνο θα έχουμε επιτύχει τεράστια εξοικονόμηση χώρου για τα σκουπίδια, αφού αυτά συμπιέζονται. Επίσης, μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι πλέον εξαφανίζονται οι άσχημες μυρωδιές των απορριμμάτων αφού είναι εντελώς στεγανοποιημένες μηχανές και βεβαίως με εντελώς οικολογικές προδιαγραφές τύπου Ε.Ε.΄΄.

Σημειώνεται ότι τα ειδικά αυτά συστήματα, έχουν νοικιαστεί από τον δήμο Αιγιάλειας και ο χρόνος εκμετάλλευσής τους θα είναι περίπου 3 μήνες, ενώ στόχος είναι το επόμενο καλοκαίρι να τοποθετηθούν πολύ περισσότερα. ΄΄ Θεωρώ ότι πρέπει να το αγκαλιάσουν όλες οι επιχειρήσεις. Είναι η λύση του μέλλοντος και αυτό το βλέπω σιγά-σιγά σε όλες τις περιοχές της χώρας. Χρειάζομαι την κατανόηση και τη συνδρομή κάθε επαγγελματία, κάθε καταστηματάρχη, γιατί πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι τέτοιες λύσεις είναι ιδανικές για την εικόνα της σύγχρονης εποχής. Θέλουμε να πετύχουμε να ζούμε σε μία Αιγιάλεια με ανθρώπινο πρόσωπο, βασιζόμενη σε νέες τεχνολογίες΄΄ συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος. Ο αντιδήμαρχος επισήμανε ότι η αποκομιδή από τα συμβατικά απορριμματοφόρα γίνεται επί καθημερινής βάσεως σε όλο το μήκος και το πλάτος του δήμου, ενώ σημείωσε ότι στις παραλιακές ζώνες η καθαριότητα αγγίζει πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. ΄΄Είναι ένας αγώνας που έχει κερδηθεί. Όμως δυστυχώς, υπάρχει κάποιος κόσμος που… δεν δείχνει σημάδια συμμόρφωσης. Υπάρχουν κάποιοι που πετούν στους κάδους ό,τι να ‘ναι. Είναι μία κατάσταση που αντιμετωπίζουμε μέσα στην καθημερινότητα, υπάρχουν δημότες που δεν σέβονται την δουλειά που γίνεται σε κάθε δρόμο και κάθε γειτονιά.. Όμως ο περισσότερος κόσμος συμμορφώνεται και συμμετέχει. Αλλάζει το προφίλ της Αιγιάλειας στο κομμάτι των απορριμμάτων, η εικόνα βελτιώνεται και η περιοχή μας γίνεται καθαρή και πιο ελκυστική΄΄, κατέληξε ο κ. Καραΐσκος.

Θα εξυπηρετούνται τουλάχιστον 25 καταστήματα στην παραλία Συλιβαινιωτίκων

Μιλώντας στο Protionline.gr για τους συμπιεστές, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργος Σακελλαρόπουλος, σημείωσε: ΄΄Είναι ένα πολύ καλό εργαλείο που σίγουρα θα εξυπηρετήσει και θα δώσει λύση σε πολλούς καταστηματάρχες και επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής. Προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι ανάλογο πέρυσι όταν κατόπιν συνεννόησης με πολλούς επιχειρηματίες, είχαμε πει να βάζουμε όλοι τα απορρίμματα σε έναν συγκεκριμένο χώρο, κάτι που τελικά δεν λειτούργησε καθόλου και στο τέλος κατέληξε ένας απέραντος… σκουπιδότοπος. Όμως με αυτή την τεχνολογική πατέντα, φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά΄΄.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να πει ότι θα βοηθήσει πολύ στην εκτόνωση της συσσώρευσης των απορριμμάτων και από όμορες κοινότητες, ενώ τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρέσα μπορεί να δεχτεί τεράστιο όγκο απορριμμάτων. ΄΄Τουλάχιστον 25 καταστήματα θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν και στην παραλία των Συλιβαινιωτίκων αλλά και από τις γύρω περιοχές. Είναι μία χρήσιμη νέα τεχνολογική κατασκευή και είμαστε χαρούμενοι που τοποθετήθηκε. Θα είμαστε κοντά στον κάθε δημότη και μαγαζάτορα, για να ενημερώνουμε συνεχώς για το πώς μπορεί να λειτουργήσει αλλά και να προτρέψουμε τον καθένα να το χρησιμοποιήσει. Τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία, δίπλα στο beach volley για την ευκολία όλων των καταστηματαρχών και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχουν καθόλου δυσάρεστες μυρωδιές΄΄, πρόσθεσε ο κ. Σακελλαρόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr