background img
banner
banner

Ενθουσιάστηκε με το έργο της Π.Ε.Σ. ο Χάρης Δούκας | ΦΩΤΟ

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΚΡΙΝΕ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Εντυπωσιασμένος από την άρτια λειτουργία, τις υποδομές και το αποτέλεσμα εργασιών της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών αποχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης 16 Ιουλίου από τη μεγάλη αιγιώτικη συνεταιριστική εταιρεία, ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας. Παράλληλα, υποσχέθηκε σε διοίκηση, μέλη της Π.Ε.Σ. και τοπικούς παράγοντες ότι εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του Κινήματος, θα δώσει έμφαση στον πρωτογενή τομέα και θα στηρίξει το έργο των συνεταιριστικών οργανώσεων και δη της Ένωσης, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά της στη διάθεση των τοπικών προϊόντων, στην επιστημονική έρευνα και στην ενίσχυση της τοπικής και όχι μόνο, οικονομίας.

Ο κ. Δούκας συμμετείχε σε σύσκεψη με τους ανθρώπους της Π.Ε.Σ. στην οποία συμμετείχαν ακόμη: Το μέλος πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου, ο τομεάρχης Προστασίας Πολίτη του κόμματος Μαρίνος Σκανδάμης, η δημοτική σύμβουλος Αιγιαλείας Βασιλική Ψυχράμη, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Αχαΐας Νίκος Μοίραλης, το μέλος της Νομαρχιακής Παναγιώτης Μαρινόπουλος, το μέλος και υπεύθυνη Επικοινωνίας της Συντονιστικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Αιγιαλείας Χριστίνα Πλατάνου – Καψάλη, οι αντιπρόεδροι της Π.Ε.Σ. Βασίλης Καρέλης και Νίκος Μιχαλόπουλος, ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Κώστας Ανδριοσόπουλος, οι επιχειρηματίες Σωτήρης Αγγελακόπουλος και Δημήτρης Ανδριοσόπουλος καθώς και αγρότες μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στη δυναμική της οργάνωσης

Τον κ. Δούκα καλωσόρισε ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Θανάσης Σωτηρόπουλος παρουσιάζοντας την Ένωση που, όπως είπε, έχει 6.000 μέλη και συνεργαζόμενους παραγωγούς, έγινε ανώνυμη εταιρεία με τον νόμο 4550 του Κ. Σκανδαλίδη ξεκαθαρίζοντας πως έχει αμιγή συνεταιριστικό χαρακτήρα και πως ασχολείται επί το πλείστον με τις εξαγωγές σε όλο τον κόσμο Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Καναδά, Ινδία και τελευταία σε Σιγκαπούρη και Κορέα. Επισήμανε πως τα κύρια προϊόντα που διαχειρίζεται είναι σταφίδα και ελαιόλαδο, με ειδική αναφορά στη σταφίδα που, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια από τον covid-19 και μετά, έχει υποστεί διωγμό καθώς δεν είχε την τύχη και τη βοήθεια που θα έπρεπε, από το υπουργείο Γεωργίας, όπως συνέβη και καλώς συνέβη, με άλλα προϊόντα. ΄΄Ήταν σαν να ήθελε το υπουργείο να εκδικηθεί τους σταφιδοπαραγωγούς΄΄, είπε ο πρόεδρος επισημαίνοντας πως ΄΄μετά από αυτή την κατάσταση υπάρχει τεράστια εγκατάλειψη σε αυτό το ιστορικό προϊόν που έχει σώσει όχι μόνο τη δική μας περιοχή αλλά και την Ελλάδα, τότε που η χώρα δεν είχε από αλλού να λάβει έσοδα΄΄. Ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε πως ΄΄πρέπει αυτό το θέμα να το δούμε σοβαρά καθώς και όλα τα αγροτικά θέματα΄΄, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον άλλοτε «μαύρο χρυσό» που τείνει προς εξαφάνιση. ΄΄Εφόσον εκλεγείτε πρόεδρος πρέπει να βάλουμε κάποια θέματα που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή, όπως είναι το ασφαλιστικό, η αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και το θέμα της ενέργειας που είναι εξαιρετικά δύσκολο. Εμείς έχουμε τεράστιες στέγες και δεν μπορούμε να πάρουμε άδεια να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά τουλάχιστον για το δικό μας ρεύμα. Προσφάτως πήραμε έγκριση για φωτοβολταϊκό 1,1 MW. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το ΟΣΔΕ. Θα έπρεπε να έχουν γίνει διασταυρωτικοί έλεγχοι δεν έχουμε καν αρχίσει΄΄, σημείωσε ο πρόεδρος.

Οι δυσκολίες του covid και η εχθρική στάση της πολιτείας

Ο διευθυντής της Π.Ε.Σ. Μίλτος Σταυρόπουλος αφού ευχήθηκε στον κ. Δούκα καλή επιτυχία στον σκοπό που έχει θέση, του ανέφερε ότι η Π.Ε.Σ. ήταν και παραμένει μία από τις κορυφαίες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας έχοντας να επιδείξει πολύ πλούσιο και σημαντικό έργο που επεκτείνεται εμπορικά σε μία έκταση πολύ μεγάλη σε όλη την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά, με κύριο προϊόν την κορινθιακή σταφίδα.

Όπως είπε, ΄΄εμείς αποτελούμε τον κατεξοχήν εκπρόσωπο ένεκα του ποσοστού που αντιπροσωπεύουμε στην αγορά το οποίο κυμαίνεται από 50% έως 60% της συνολικής παραγωγής και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί ναι μεν είμαστε Α.Ε. αλλά είμαστε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη, δηλαδή σύμπραξη αγροτικών συνεταιρισμών που λειτουργούν υπό την νομική μορφή της Α.Ε.΄΄.
Ο κ. Σταυρόπουλος αναφέρθηκε στη δύσκολη περίοδο μέσα στην πανδημία τονίζοντας πως η Π.Ε.Σ. στοχοποιήθηκε ως συνεταιριστική οργάνωση γιατί, όπως είπε, ΄΄ίσως ήταν δύσκολο στην αντίληψη κάποιων να καταλάβουν πως μία οργάνωση παραγωγών μπορεί να γίνει ο leader της αγοράς.

Όμως το ποσοστό στην αγορά δεν μας το χάρισε κανείς, το κερδίσαμε με τρεις τρόπους: Δημιουργώντας πολύ σύγχρονες υποδομές που συνεχώς επενδύουμε σε αυτές, γραμμές παραγωγής και ό,τι αυτό σημαίνει, δεύτερον οργανώνοντας και φτάνοντας στο κορυφαίο επίπεδο ποιότητας του προϊόντος αλλά και ελέγχου εγκαθιστώντας εργαστήρια όχι μόνο για τις δικές μας παραγωγικές ανάγκες αλλά πιστοποιημένα εργαστήρια στα οποία μπορούμε να κάνουμε αναλύσεις και για άλλους εξαγωγείς και για άλλα προϊόντα. Επίσης δίνουμε έμφαση στην έρευνα. Είμαστε στην τρίτη δεκαετία που συνεργαζόμαστε με ελληνικά πανεπιστήμια και διεθνείς υπηρεσίες, έχοντας επιδείξει σημαντικό έργο, στοχεύοντας στην ανάδειξη της διατροφικής αξίας των προϊόντων μας. Αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα προκειμένου να διεισδύσουμε σε νέες αγορές δηλαδή στις προωθητικές ενέργειες που κάνουμε συμμετέχοντας σε όλα τα διεθνή event που αφορούν τα τρόφιμα σε όλο τον κόσμο. Για τους λόγους αυτούς έχουμε φτάσει σε αυτή τη θέση σήμερα και εξ αυτής της θέσης έχουμε στοχοποιηθεί.”

Ο κ. Σταυρόπουλος τόνισε πως παρά τη δύσκολη τριετία που προηγήθηκε, η Ένωση παραμένει κερδοφόρος ωστόσο κάποιοι φρόντισαν να της ανακόψουν την επιτάχυνση μιλώντας για μία συντεχνία συνεργαζόμενη με θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής που δεν άφησε την κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας να εφαρμόσει ό,τι είχε εφαρμόσει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μίλησε για τα πλεονάσματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του κλεισίματος των αγορών στην πανδημία κατηγορώντας την πολιτεία ότι δεν έκανε για τη σταφίδα ό,τι για το κρασί και για άλλα προϊόντα, μολονότι η Π.Ε.Σ. είχε τα προαπαιτούμενα κάτι που αποδείχθηκε και από τους ελέγχους που διεξήχθησαν.

«Καμπανάκι» για την εγκατάλειψη της σταφιδοκαλλιέργειας

Ανέφερε ακόμη πως από 1,70 ευρώ το κιλό η σταφίδα έφτασε να πωλείται μέχρι και 60 λεπτά μέσα στην πανδημία, όταν το κόστος παραγωγής της είναι το ελάχιστο πάνω από 1,30 ευρώ και συμπεραίνοντας πως όποιος συνέχισε να καλλιεργεί σταφίδα, είναι ήρωας! Σημείωσε ωστόσο ότι την τελευταία τριετία έχει εγκαταλειφθεί πάνω από το 20% της σταφιδοκαλλιέργειας διότι ο κόσμος δεν άντεξε το κόστος καλλιέργειας. Επιπλέον, τόνισε πως υπάρχει και μεγάλη επισφάλεια ως προς το αποτέλεσμα καθώς ενώ καλλιεργεί ο παραγωγός όλο τον χρόνο, μία βροχή στις αρχές Σεπτεμβρίου μπορεί να καταστρέψει όλη την παραγωγή.

΄΄Ο παραγωγός θέλει αυτό που θα ζητήσουμε κι εμείς. Η σημερινή σας επίσκεψη να είναι η απαρχή μιας συνεργασίας, μιας συνεχούς διαβουλεύσεις για το πώς θα βελτιωθεί ο παραγωγός, πώς θα βελτιωθούν οι συνθήκες διότι όσο εμείς κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και φέρνουμε αποτέλεσμα είναι ικανοποιημένος και ο παραγωγός και η πολιτεία. Θα σας ζητήσουμε να είσαστε κοντά στην Παναιγιάλειο Ένωση, κοντά στους παραγωγούς και σαν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αύριο να μας βλέπετε πιο συχνά και να συζητάμε, για να έχετε μία πλήρη εικόνα για το τι γίνεται στον χώρο μας΄΄, κατέληξε ο κ. Σταυρόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Δούκα.

Χ. Δούκας: ΄΄Θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να ξαναγκαλιάσει τον πρωτογενή τομέα και να τον μεταρρυθμίσει΄΄

Ο ίδιος, παίρνοντας τον λόγο είπε πως είναι τιμή του να βρίσκεται στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις αλλά και τους στόχους του για τον πρωτογενή τομέα: ΄΄Επειδή θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει Κίνημα, θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με όλο τον κόσμο και θέλουμε να μιλήσουμε με τον κόσμο της παραγωγής. Είναι αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια δεν έχει ξεκαθαρίσει θέσεις και απόψεις για τον πρωτογενή τομέα και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
Είναι και θέμα εθνικής κυριαρχίας να μπορέσουμε να έχουμε ενδογενή παραγωγή και ανάπτυξη, να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα και να τον εκσυγχρονίσουμε. Να μιλήσουμε για την κλιματική αλλαγή και πώς αλλάζει τις καλλιέργειές σας, για τις νέες δυνατότητες διαχείρισης γης νερού, για το πώς θα κρατήσουμε νέα παιδιά στην ύπαιθρο, να είμαστε εξωστρεφείς να βρούμε άλλες αγορές για τα προϊόντα μας. Αυτό θέλει κίνητρα και έμφαση από την πολιτεία. Οφείλει να βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τα συνεταιριστικά σχήματα τα οποία είναι 20% στην Ελλάδα όταν στη Δανία είναι 80%΄΄.

΄΄Έχουμε δυνατότητες να ενισχύσουμε αυτά τα σχήματα για να έχουμε περισσότερα μέλη. Είναι πολύ βασικό το ότι έχετε εργαστήρια και πλήρη ανάπτυξη και ότι έχετε επενδύσει στην έρευνα. Είναι βασικό η Π.Ε.Σ. να φέρει νέο κόσμο και είναι σημαντικό που κι εσείς θέλετε να είσαστε μέσα στην εξέλιξη γιατί είναι αλήθεια ότι οι αγρότες δεν είναι ενημερωμένοι. Κι αυτό οφείλεται σε έλλειμμα των βουλευτών και των υπευθύνων. Άραγε τα κόμματα έχουν στείλει τους βουλευτές να ενημερώσουν τους αγρότες ή θέλουν τις εταιρείες να μας πουν αν πρέπει να αλλάξουμε τα προϊόντα μας; Έχουμε μπροστά μας μία κρίσιμη συγκυρία. Οι εκλογές δεν είναι απλώς μία… κάλπη ΠΑΣΟΚ. Έχουν εθνικά χαρακτηριστικά γιατί και σε όλη την Ευρώπη το είδαμε ότι ελλοχεύει ο λαϊκισμός και η μισαλλοδοξία. Έχει μεγάλη σημασία να αλλάξουμε εμείς, να αλλάξει το κόμμα για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη χώρα, αν θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να ξαναγκαλιάσει τον πρωτογενή τομέα και να τον μεταρρυθμίσει΄΄, πρόσθεσε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ακολούθησε η ανταλλαγή απόψεων με τους παριστάμενους, με την υπόσχεση του κ. Δούκα πως θα ξαναεπισκεφθεί σύντομα τη συνεταιριστική οργάνωση της Αιγιάλειας και πως θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους ανθρώπους της.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr