background img
banner
banner

Επεκτείνεται στο… πεδίο της Κτηματικής

ΈΛΕΓΧΟΙ, ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ

«Εφόσον ενεργοποιηθεί ο δήμος σας, η εποπτεία και αποκατάσταση της τάξης στον αιγιαλό μπορεί να είναι καθημερινή και σε 24ωρη σχεδόν βάση». Αυτό το μήνυμα έλαβε πριν από λίγα 24ωρα ο δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Καλογερόπουλος από την Κτηματική Υπηρεσία Νομού Αχαΐας και η αντίδραση ήταν άμεση! Επικοινώνησε με τον διευθυντή της Δημοτικής Αστυνομίας και, βέβαια, με τον επόπτη Αντιδήμαρχο της υπηρεσίας Δημήτρη Φιλιππάτο και, μετά από συνεννόηση, από σήμερα Δευτέρα 22 Ιουλίου θα έχουμε τη β’ φάση της επιχείρησης ‘νόμος και τάξη’ στα παραλιακά μέρη…

Η νέα αυτή φάση αφορά τη συνδρομή του δήμου στο καθεστώς συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας. Παράλληλα δηλαδή με το έλεγχο των καταγγελιών στην πλατφόρμα my-Coast του Υπουργείου Οικονομικών, ο δήμος θα Αιγιαλείας θα έχει δύο συνεργεία καθημερινά, πρωί-απόγευμα και θα καταγράφει τα μέτρα που έχουν δικαίωμα να κάνουν νόμιμη χρήση επιχειρήσεις με ομπρέλες, ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα.

Μαζί με το σύστημα ψηφιακής καταγραφής, ελέγχου και καταγγελιών πολιτών που «επέβαλε» από το 2023 το γνωστό και ως «κίνημα της ξαπλώστρας», ο δήμος θα λειτουργεί ανεξάρτητα στο πεδίο και εν συνεχεία θα κοινοποιεί στην Κτηματική τα αποτελέσματα των ελέγχων του. Η Κτηματική θα ελέγχει και, εν συνεχεία, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει αυθαιρεσία, θα μπαίνει πρόστιμο παράλληλα με τη γνωστή διαδικασία, ενημέρωσης των εισαγγελικών και της Αστυνομίας για την επιβολή διοικητικών μέτρων που περιλαμβάνουν και τη σφράγιση της επιχείρησης εντός 24ώρου, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Αίτημα συνδρομής στους δημάρχους

Η Κτηματική Υπηρεσία η οποία έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος από τη διαδικασία που περιλαμβάνει, για φέτος, α) τις νέες αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων με προβολή στον αιγιαλό με βάση τα αυστηρά μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή, β) τις δημοπρασίες όμορων παραλιών σε επιχειρήσεις, εφόσον υπάρχει ελεύθερο τμήμα, και γ) τους πρώτους ελέγχους, ‘εξέπεμψε’ πρόσφατα σήμα στους παραλιακούς δήμους της Αχαΐας να αναλάβουν και αυτοί με τη σειρά τους δράση…

Οι ελεγκτές της Κτηματικής δέχονται πλέον εκατοντάδες καταγγελίες μέσω της πλατφόρμαςmy-Coastαλλά δεν μπορούν να επιληφθούν, λόγω της έλλειψης προσωπικού. Τη σχετική επιστολή στο δήμο έκανε ο προϊστάμενός της Κτηματικής Παναγιώτης Κακούνης.

Στην επιστολή του ο κ. Κακούνης επισημαίνει ότι ένας μεγάλος αγώνας που γίνεται για να υπάρξει μια εικόνα συμμόρφωσης στα παραλιακά μέρη της Αχαΐας, δεν πρέπει να… χαθεί μέσα από μια «λειψή» εφαρμογή του νόμου!

Σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία αναμένεται να υπάρχουν, καθημερινά πλέον, απόπειρας αυθαίρετης κατάληψης αιγιαλού και παραλίας φαίνεται ότι έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις αυθαιρεσίες.

Aπό την πλευρά του ο δήμος που ήδη εδώ και ένα 10ήμερο έχει ξεκινήσει την απόπειρα να μπει τάξη στο εσωτερικό τμήμα των οικισμών και τις παραλίες πέραν της ζώνης του αιγιαλού, έσπευσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που προσφέρεται καθώς στους ελέγχους του θα συνδράμουν, μετά το «φιλτράρισμα» που θα κάνει η Κτηματική, υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών και της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πατρών που εποπτεύει τους ελέγχους σε επίπεδο Αχαΐας.

Σύμφωνα με την Κτηματική Υπηρεσία, μέχρι στιγμής, έχουμε πάνω από 450 καταγγελίες από λουόμενους σε έλεγχο πλέον σε όλη την Αχαΐα. Οι περισσότερες καταγγελίες μέσω της πλατφόρμας my-Coast αφορούν την περιοχής της Ροδοδάφνης στα όρια του δήμου Αιγιαλείας και ήδη έχουμε προειδοποίηση για «λουκέτο» σε επιχείρηση στην Άκολη.

«Κρύβονται από τους ελεγκτές»

«Παρά το γεγονός ότι μόνο το 7% των παραπόνων που μεταβιβάζονται ηλεκτρονικά στην υπηρεσία είναι επώνυμες καταγγελίες, η υπηρεσία μας είναι υποχρεωμένη να ελέγξει και να πράξει τα δέοντα, με τα πρόστιμα και τα διοικητικά μέτρα. Η υπηρεσία δεν μπορεί να επιληφθεί καταγγελιών σε μη εργάσιμες μέρες και ώρες. Δεν θέλουμε να χαθεί αυτή η εικόνα συμμόρφωσης που επικρατούσε κατά το πρώτο διάστημα γι αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε συνολικά ως κρατικοί φορείς. Τα πρωινά και καθημερινές πλην Σαββατοκύριακου και αργίες οι πιο πολλές επιχειρήσεις δεν βγάζουν τραπεζοκαθίσματα. Ξεκινάμε πλέον και τους ελέγχους και τα Σαββατοκύριακα, απαιτείται όμως και η συνδρομή των δήμων που έχουν ελεγκτική αρμοδιότητα και μπορούν να διαβιβάζουν τις εκθέσεις τους στην Κτηματική η οποία επιλαμβάνεται για την τελική συμμόρφωση των επιχειρήσεων» αναφέρει ο κ. Κακούνης.

Καθ οδόν η βοήθεια..

«Εκτός από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, βάση νόμου, και οι δήμοι είναι οι αρμόδιοι για την τάξη αλλά και για να μην χαθεί ο έλεγχος στις παραλίες και έχουμε φαινόμενα όπως αυτά που είδαμε πέρυσι, κατάληψη από τραπεζοκαθίσματα πάνω στο κύμα και αντιδράσεις από λουόμενους.

Βάση νόμου οι δήμοι θα εισπράττουν τα πρόστιμα που βεβαιώνει το Υπουργείο Οικονομικών όμως στόχος μας είναι να υπάρξει μια εικόνα ελέγχου και τάξης στα παραλιακά μέρη γι αυτό και ο δήμος ανέλαβε την ευθύνη αλλά και το υψηλό κόστος που συνεπάγεται αυτή η απόφαση του δημάρχου μας, να έχει συνεχώς έξω τους υπαλλήλους του, πρωί-απόγευμα, για να συνδράμουν στην Κτηματική» αναφέρει ο κ. Φιλιππάτος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr