background img
banner
banner

Εόρτασαν με λαμπρότητα την Αγία Άννα, την «γιαγιά» του Συνοικισμού

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΟΣΤΟΛΙΣΤΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΘΕΟΠΡΟΜΗΤΟΡΟΣ ΑΝΝΗΣ

Το μήνυμα πίστης, υπομονής και ελπίδος, αξίες που χαρακτήρισαν τη ζωή της Θεοπρομήτορος Άννης, έφτασε στους πολυάριθμους πιστούς που κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό Θεοπρομήτορος Άννης και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Συνοικισμό Νικ. Πλαστήρα, προκειμένου να εορτάσουν την Κοίμηση της Αγίας Άννης. Ο ναός τίμησε με λαμπρότητα την «γιαγιά του Συνοικισμού», όπως πολύ όμορφα χαρακτήρισε την Αγία, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας π. Ιωακείμ Βενιανάκης κατά την ομιλία του την Πέμπτη 25 Ιουλίου στο τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

Την Τετάρτη 24 Ιουλίου, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε το απόγευμα ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Η Ιερά Εικόνα καθώς και το Άγιο Λείψανο είχαν τοποθετηθεί στο κέντρο του ανθοστόλιστου ναού. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Μάρκος Τζανακάκης, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως. Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση του Αγίου Λειψάνου και της Ιεράς εικόνας της Αγίας Άννης, στους δρόμους του Συνοικισμού, παρουσία πλήθους πιστών.

Η αγάπη του Θεού και των Αγίων της Εκκλησίας, αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους

Ανήμερα της εορτής την Πέμπτη το πρωί τελέσθηκε Όρθρος μετ’ αρτοκλασίας και εν συνεχεία πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: ΄΄Με βαθιά συγκίνηση και απέραντο σεβασμό όλοι σήμερα τιμούμε την Αγία Άννα την μητέρα της Παναγίας μας, νιώθοντας την ως ένα από τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το απολυτίκιο της γιορτής μιλάει συνοπτικά για αυτή την πραγματικότητα. Η Άννα, μία απλή γυναίκα βάσταξε στα σπλάχνα της την αγνή μητέρα του Κυρίου μας και αναχώρησε μεγάλη, με μεγάλη χαρά για τους ουρανούς όπου βρίσκεται η κατοικία αυτών που ευφραίνονται κοντά στον αληθινό Θεό. Η αγάπη των Αγίων όπως και του Κυρίου, αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους. Έτσι και η Αγία Άννα ζητά σωτηρία για όλους μας που με πόθο σήμερα την τιμάμε. Οι Προπάτορες του Χριστού, Ιωακείμ και Άννα, χαρακτηρίζονται ως ευτυχισμένοι από τους υμνογράφους διότι ξεπέρασαν όλους τους γονείς αφού γέννησαν την μητέρα της ζωής. Ξέρουμε ότι το ευλογημένο τούτο ζευγάρι ζούσε στα Ιεροσόλυμα και ακόμη υπάρχει το σπίτι εκείνο που κατοικούσαν η Αγία Άννα και ο Άγιος Ιωακείμ και όταν αποφάσισαν να χωρίσουν πρόσκαιρα προκειμένου ο καθένας να προσευχηθεί στον Θεό για να αποκτήσουν παιδί -διότι αυτός ήταν ο διακαής πόθος της καρδιά στους -η Αγία Άννα έμεινε στο σπίτι εκείνο και ο Άγιος Ιωακείμ μετέβη στο σπήλαιο όπου άλλοτε προσευχόταν και παρακαλούσε να δει και είδε τον Θεό ο προφήτης Ηλίας΄΄.

Οι άνθρωποι του Θεού ποτέ δεν απογοητεύονται

Όπως είπε, ΄΄προικισμένοι με πολλές αρετές και οι δύο προπάτορες, με ευσέβεια, με δικαιοσύνη, με ταπεινοφροσύνη με υπακοή στο θέλημα του Θεού, τελούσαν αυτή τη δοκιμασία και σήκωναν υπομονετικά τον σταυρό της ατεκνίας, που για την αρχαία εβραϊκή κοινωνία σήμαινε μεγάλη ντροπή. Οι άνθρωποι του Θεού ποτέ δεν απογοητεύονται. Πολιόρκησαν με τις προσευχές τους στον Θεό για μια ολόκληρη ζωή. Και τα χρόνια περνούσαν έφτασαν πλέον στα γεράματα και ενώ θα περίμενε κανείς να είναι απογοητευμένοι και να έχουν έρθει σε απόγνωση, εκείνοι εξακολουθούσαν να ελπίζουν στον Θεό και έτσι ήρθε η έκπληξη σε αυτό το δειλινό της ζωής τους. Επιτέλους οι προσευχές τους εισακούστηκαν. Το θαύμα έγινε. Με την επέμβαση του Θεού συνέλαβε η Άννα για να γεννήσει την Μητέρα του Θεού. Όταν η Παναγία έγινε τριών ετών οι γονείς της, εκπληρώνοντας το παλιό τάμα τους, την οδήγησαν στον ναό του Σολομώντα. Ευτύχησαν να την δουν για οχτώ χρόνια να τον υπηρετεί και μετά αναχώρησαν για τους ουρανούς ώστε να πρεσβεύουν και οι δύο για εμάς τους αμαρτωλούς΄΄.

Και οι δοκιμασίες υπηρετούν τον σκοπό της σωτηρίας μας

Ο Πρωτοσύγκελος αναφέρθηκε και στις σημερινές δοκιμασίες των ανθρώπων, σημειώνοντας: ΄΄Όλοι μας σήμερα περνάμε μεγάλες δοκιμασίες ο καθένας τις δικές του μέσα στη ζωή. Πολλοί είναι εκείνοι οι πατέρες που τονίζουν τον πόνο τον Θεοπατόρων που για 50 ολόκληρα χρόνια δοκιμάστηκαν σκληρά. Γι΄ αυτό και ο ιερός Χρυσόστομος μας προτρέπει να εκλαμβάνουμε τις δοκιμασίες της ζωής αδιαμαρτύρητα γιατί μαζί με τις χαρές, και εκείνες υπηρετούν τον σκοπό της σωτηρίας μας. Για όλους εμάς και τον λαό που ανεβαίνει έναν Γολγοθά καθημερινά, δίδεται ένα μήνυμα υπομονής και ελπίδος. Με τη βοήθεια του Θεού και των Αγίων ας μην περιμένουμε πάντα λιακάδα στη ζωή μας διότι θα έρθουν και οι δύσκολες ημέρες γεμάτες σύννεφα και υγρασία που τρυπάει τα κόκκαλα της ψυχής. Έτσι ήταν και θα είναι η ζωή όλων μας ακόμη και των ηρώων και των Αγίων που προσκυνάμε με τόσο πόνο και ζητάμε τη βοήθειά τους. Γι’ αυτό και οι Άγιοι μπορούν να κατανοήσουν όχι μόνο τις χαρές αλλά και τη θλίψη μας και τις επιτυχίες μας αλλά πρωτίστως τις αποτυχίες μας. Την ίδια στιγμή που αμαρτάνουμε, βρίσκεται δίπλα μας ο Θεός και προσπαθεί να μας δώσει την ευημερία. Ψάχνει να βρει την ευκαιρία να μας βοηθήσει να μετανοήσουμε. Όταν μας βλέπει λίγο πριν την πνευματική αυτοκτονία και την απόλυτη απελπισία είναι δίπλα μας για να μας δώσει το χέρι για να μας ανεβάσει από τον προσωπικό μας Άδη. Ο Χριστός γι’ αυτό ήρθε στον κόσμο για να κατέλθει στον Άδη της καρδιάς μας και να μας ανασύρει από τα συντρίμμια μας. Να πεθάνει και εκείνος μαζί μας προκειμένου να ζήσουμε εμείς. Οι άνθρωποι που περνούν δοκιμασίες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταπονούνται, αντίθετα θα πρέπει όλοι μας μέσα στις δυστυχίες και τη θλίψη μας να έχουμε την ελπίδα μας στον Θεό΄΄.

Η υπομονή, το λίπασμα καλλιέργειας της ψυχής μας…

Καταλήγοντας ο π. Ιωακείμ, αφού μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, επισήμανε πως ΄΄η πνευματική ζωή δεν είναι ούτε κατά πίεση, ούτε άγχος, ούτε ψυχαναγκασμός, ούτε θλίψη. Και ένα «δόξασοι ο Θέος» που θα πει ένας πονεμένος άνθρωπος υπερβαίνει κατά πολύ τα εκατοντάδες κομποσκοίνια και μετάνοιες ενός Μοναχού που έχει την ελευθερία της υγείας του. Η υπομονή που θα δείξουμε στη δύσκολη κατάστασή μας, στο τέλος θα αποδειχθεί το λίπασμα καλλιέργειας της ύπαρξής μας ώστε να φανερωθεί ο Χριστός, γεμίζοντας με φως και χαρά τη ζωή μας. Ας παραδειγματιστούμε σήμερα από την Αγία Άννα και τον Άγιο Ιωακείμ. Ας μιμηθούμε τη ζωή τους, την υπομονή τους, την αφοσίωσή τους στον Θεό και την διαρκή προσευχή τους και ας προσπαθήσουμε κι εμείς με τη βοήθεια του Θεού να τα κάνουμε πράξη στην καθημερινότητά μας΄΄.

Το βράδυ στον πανηγυρίζοντα ναό εψάλη παρακλητικός Κανόνας της Αγίας Άννης υπέρ υγείας και σωτηρίας πάντων των χριστιανών και ευλαβών προσκυνητών της πόλης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr