background img
banner
banner

Η… έκπληξη του φεστιβάλ

Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ – Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Η τελετή έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος», το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουνίου, είχε τη λάμψη των ανθρώπων του σινεμά και της μουσικής, την καλή και δημιουργική διάθεση των διοργανωτών, το ειδυλλιακό τοπίο, περιελάμβανε όμως και μία έκπληξη.

Ήταν η βράβευση της πρώην προέδρου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρίας Τσουκαλά από τον δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο, για την προσφορά της στον θεσμό, δεδομένου ότι ήταν πρόεδρος του φεστιβάλ τις δύο πρώτες χρονιές του.

Και βέβαια η αναγνώριση της προσφοράς της κ. Τσουκαλά στον θεσμό δεν προκαλεί εντύπωση, όσο η απόφαση να τιμηθεί, μιας και η αποχώρησή της από τη δημοτική ομάδα του κ. Καλογερόπουλου και η απομάκρυνσή της από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., έγιναν εν μέσω εντάσεων. Η ίδια σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου είχε εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία της με τον τρόπο που διοικεί τον δήμο ο κ. Καλογερόπουλος και η ρήξη που επήλθε ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη.

Η «σπίθα» από το 2012

Η συμβολή της κ. Τσουκαλά στην έναρξη και καθιέρωση του φεστιβάλ αναφέρθηκε περισσότερες της μίας φοράς κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ ειπώθηκε και το πώς ξεκίνησε η ιδέα. Ήταν το 2012 στην κορυφαία εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Απόλλων», με τίτλο «Το Αίγιο μέσα από τον φακό του Θόδωρου Αγγελόπουλου», όταν η κ. Τσουκαλά ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Την εκδήλωση εκείνη είχε «σημαδέψει» η συμμετοχή της σπουδαίας ηθοποιού Εύας Κοταμανίδου, η κινηματογραφική φιγούρα της οποίας κοσμεί φέτος την αφίσα του φεστιβάλ. ΄΄Κάπως έτσι «άναψε η σπίθα» και μου γεννήθηκε η ιδέα του φεστιβάλ «Θόδωρος Αγγελόπουλος»΄΄ είπε η κ. Τσουκαλά τη στιγμή της βράβευσής της, εμφανώς συγκινημένη.

Η ίδια ανέφερε στo Protionline.gr πως δεν γνώριζε ότι θα τιμηθεί και πως το πληροφορήθηκε από τον πρόεδρο του φεστιβάλ, αντιδήμαρχο Παναγιώτη Ανδριόπουλο, δήλωσε ωστόσο ιδιαιτέρως ικανοποιημένη που συνετέλεσε στο να γεννηθεί και να εδραιωθεί κάτι τέτοιο για τον τόπο αλλά και για το γεγονός ότι της αναγνωρίζεται.

Περί «αχρωματοψίας»

Μιλώντας την ώρα της βράβευσης, ο δήμαρχος έδωσε εμμέσως μία απάντηση σε όσους ξένισε η κίνησή του να τιμήσει την πρώην πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Συμφώνησε έτσι με τον υφυπουργό Τουρισμού Ιάσονα Φωτήλα, λέγοντας πως ΄΄έχει δίκιο ο υφυπουργός, στον Πολιτισμό πρέπει να έχουμε «αχρωματοψία» και να λειτουργούμε όλοι για έναν κοινό σκοπό, το πώς θα προάγουμε τον Πολιτισμό και τις Τέχνες και μέσα από αυτά, για τον τόπο μας΄΄. Αυτομάτως, ο κ. Καλογερόπουλος είπε πως η Αιγιάλεια είναι πάνω από πρόσωπα και καταστάσεις, τασσόμενος υπέρ των συνεργειών γι’ αυτό τον σκοπό, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και στο παρελθόν. Επίσης, είπε πως η κ. Τσουκαλά έχει προσφέρει στο φεστιβάλ και ότι είναι θέμα ηθικής να αναγνωριστεί η προσφορά της.

΄΄Η Αιγιάλεια τυγχάνει μεγαλύτερης αναγνωρισιμότητας εξαιτίας του φεστιβάλ΄΄

΄΄Ήταν μία κίνηση αναγνώρισης στο πρόσωπό μου, που με συγκίνησε. Ξεκινήσαμε το φεστιβάλ υπό δύσκολες συνθήκες εκείνη την περίοδο και με πολύ ρίσκο να πάει καλά το εγχείρημα. Σημασία έχει ότι διατηρήθηκε, επιβίωσε και φαίνεται να έχει τις δυνατότητες να πάει εξαιρετικά καλά και δια μέσου αυτού να αναγνωριστεί και η περιοχή μας. Ήδη η Αιγιάλεια τυγχάνει μεγαλύτερης αναγνωρισιμότητας εξαιτίας του φεστιβάλ. Για μένα, το μεγαλύτερο βραβείο είναι η χαρά ότι πραγματοποιείται με επιτυχία το τρίτο φεστιβάλ. Βεβαίως αυτό το βραβείο δεν μπορεί να αναπληρώσει όλο αυτό τον πυρετό της προετοιμασίας και οργάνωσης. Και μπορεί να μην συμμετέχω ενεργά, ωστόσο παρακολουθούσα όλο αυτό τον καιρό την προετοιμασία, έβλεπα τους συντελεστές, τους πρώην συνεργάτες μου και πραγματικά τους αξίζουν συγχαρητήρια. Επίσης, είμαι εκεί σε όλες τις εκδηλώσεις και παράλληλες δράσεις΄΄, ανέφερε η κ. Τσουκαλά.

Έτοιμη πάντα να προσφέρει στον Πολιτισμό και στον τόπο

Ερωτηθείσα εάν θα απαντούσε θετικά στην περίπτωση που της ζητείτο συνεργασία από τον δήμο στο κομμάτι του Πολιτισμού, η κ. Τσουκαλά, σημείωσε: ΄΄Σαφώς και θα το έκανα.
Δεν υπάρχουν όρια αν θέλεις να προκόψει ο τόπος σου. Για το καλό της περιοχής μου μπορεί να υπερπηδήσω οποιαδήποτε άλλα θέματα. Εξάλλου, έχω πολλές σκέψεις και για το φεστιβάλ και πολλά όνειρα. Κάθε πράγμα πρέπει να έχει δυναμική. Να χτίζεις πάνω σε αυτό και κάθε χρονιά να πηγαίνει όλο και πιο πάνω΄΄.
Όσο για το σε ποιον ανήκει η ιδέα βράβευσης της κ. Τσουκαλά, αυτό δεν έχει απαντηθεί ακόμη…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr